Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris
 

1 Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 9 april 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

2 Interne -niet openbare- besluitenlijst 9 april 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

3 Opvang ontheemden Oekraïne

De opvang van ontheemden uit Oekraïne door gemeenten duurt voorlopig nog voort. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne is op landelijk niveau afgesproken dat vanaf 2024 gewerkt wordt volgens een nieuw Bestuurlijk Afsprakenkader. Dit betekent dat de rol van de veiligheidsregio’s wordt overgenomen door gemeentelijke samenwerkingsverbanden of centrumgemeenten. De gemeente Eindhoven zal de centrumgemeente zijn voor onze regio. De centrumgemeente coördineert de eerste opvang en ontvangt daarvoor een vergoeding op grond van de Bekostigingsregeling eerste opvang ontheemden Oekraïne door regionale openbare lichamen.

Het college besluit:

  1. met het fungeren van de gemeente Eindhoven als centrumgemeente voor de coördinatie en eerste opvang van ontheemden uit Oekraïne in te stemmen; 
  2. het machtigingsformulier Bekostigingsregeling eerste opvang ontheemden Oekraïne door regionale openbare lichamen te ondertekenen en aan de gemeente Eindhoven toe te sturen.

4 Politieke Avond 18 april en lijst van toezeggingen

Het college bespreekt het programma van de Politieke Avond van 18 april 2024 en de Lijst van toezeggingen raad 21 maart 2024.
 

5 Samenwerkingsovereenkomst Regionale mobiliteit

Om de regionale werkwijze op gebied van mobiliteit aan te passen is één (nieuwe) samenhangende governance voor de regionale mobiliteitsopgave op poten gezet. Deze is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Afgelopen najaar is een zienswijzeprocedure door alle 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant doorlopen. Op basis van de ingediende zienswijze is een definitieve samenwerkingsovereenkomst opgesteld. 

Het college besluit:

  1. Akkoord te gaan met de definitieve Samenwerkingsovereenkomst Regionale Mobiliteit, versie 20 maart 2024; 
  2. Vervolgens met een positief advies aan de gemeenteraad toestemming te vragen om namens de gemeente in te stemmen met het aangaan van de Samenwerkingsovereenkomst Regionale Mobiliteit; 
  3. Na het verkrijgen van de toestemming van de gemeenteraad, in te stemmen met het aangaan van de Samenwerkingsovereenkomst Regionale Mobiliteit; 
  4. De wethouder mobiliteit te machtigen om namens het college de samenwerkingsovereenkomst op 19 juni 2024 tijdens het poho mobiliteit te ondertekenen, waarna de samenwerkingsovereenkomst gepubliceerd wordt en in werking treedt.

6 Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven 

Op 1 juli 2022 is een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in werking getreden. De wijzigingen moeten voor 1 juli 2024 in alle gemeenschappelijke regelingen zijn geïmplementeerd. Afgelopen najaar zijn gemeenten in de gelegenheid geweest om een reactie te geven op het concept van de nieuwe gemeenschappelijke regeling voor het Metropoolregio Eindhoven. Op basis van de ontvangen reacties is de definitieve gewijzigde regeling opgesteld. Deze ligt nu ter vaststelling voor bij alle 21 gemeenten.

Het college besluit:

  1. Onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraad in te stemmen met het treffen van de gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven;
  2. Anticiperend op de inwerkingtreding van de Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven kennis te nemen van de voorgenomen aanpassingen van het Statuut Overlegorganen Metropoolregio Eindhoven.

7 Breeakker; Wvg-gebied; presentatie tbv raad informatieve sessie dd 18 april 2024

In januari 2024 is gestart met het opstellen van de ontwikkelvisie voor het gebied ‘Breeakker; Wvg-gebied’. Eind februari 2024 heeft de 1e participatieronde met de bewoners plaatsgevonden. Daarnaast zijn er diverse analyses voor het Wvg-gebied uitgevoerd. In het Plan van Aanpak is ook vastgelegd dat de leden van de gemeenteraad tussentijds betrokken worden bij het opstellen van de ontwikkelvisie. Op 18 april 2024 vindt om die reden een 1e informatieve sessie met de raad plaats waar het resultaat van de analyses en 1e opbrengst van de participatie wordt toegelicht aan de hand van een
presentatie. 

Het college besluit om kennis te nemen van de presentatie aan de raad in de informatiebijeenkomst op 18 april 2024, waarbij de analyses en 1e opbrengst van de participatie wordt toegelicht om voor het gebied ‘Breeakker; Wvg-gebied’ te komen tot de gewenste ontwikkelvisie voor dit gebied.
 

8 Stand van zaken statushouders n.a.v. toezichtoordeel provincie 2e helft 2023

Ingekomen toezicht oordeel 2e helft 2023 van de provincie over de realisatie taakstelling huisvesting statushouders. Tevens verzoek om informatiedeling met de raad via een concept raadsinformatiebrief.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van het toezicht oordeel van de provincie (2e helft 2022);
  2. de concept Raadsinformatiebrief vast te stellen en tekstmandaat te verlenen aan portefeuillehouder De Jong.
     

9 Zienswijze Regionale Mobiliteitsvisie MRE

Op 8 februari jl. heeft MRE de consultatieversie van de Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040 aan onze gemeente aangeboden. Tijdens de adviserende raadssessie op 21 maart 2024 hebben raadsleden hun reactie op de Regionale Mobiliteitsvisie gegeven. Zoals tijdens deze sessie is afgesproken heeft het college een voorstel voor een zienswijze opgesteld en deze afgelopen week via een schriftelijke ronde aan de fracties voorgelegd. Op basis van de ontvangen reacties is de concept-zienswijze aangepast. 

Het college besluit de concept-zienswijze op de Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040 voor besluitvorming voor te leggen aan de Raad.
 

10 Beantwoording schriftelijke vragen VOOR U subsidie SBV 

Namens de fractie van VOOR U! zijn er op 25 maart 2024 schriftelijke vragen gesteld over de subsidie SonenBreugel-Verbindt.

Het college besluit de (concept) antwoorden van de ingekomen schriftelijke vragen van de fractie VOOR U! over de subsidie SonenBreugelVerbindt vast te stellen en deze voor te leggen aan VOOR U! en de gehele gemeenteraad..
 

11 Implementatie regionaal programma STORM

De laatste jaren zien we dat de psychische gesteldheid onder de jongeren in de gehele regio verslechtert; o.a. eenzaamheid en depressiviteit komen steeds vaker voor. Dit willen we regionaal aanpakken met het preventieprogramma STORM (Strong Teens and Resilient Minds). De STORM-aanpak is een gezamenlijk (preventie) programma dat de ontwikkeling van een positief zelfbeeld, weerbaarheid en veerkracht onder jongeren stimuleert. Op 7 november 2023 heeft het college de intentie uitgesproken om de STORM-aanpak te implementeren en cofinanciering aan te vragen bij Stichting 113. Om STORM te implementeren moet er een samenwerkingsovereenkomst worden gesloten tussen de deelnemende partijen en 113.

Het college besluit;

  1. Kennis te nemen van de voortgang van het programma STORM; 
  2. Een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met Stichting 113 ten behoeve van de implementatie en cofinanciering van het programma STORM;
  3. De kosten voor het programma STORM van € 9.725,54 per jaar te dekken uit het budget Jeugdbeleid (FCL 6672016 ) en het project SPUK GALA (projectnummer 40021, afdeling 710, activiteit 5) voor het jaar 2024 en 2025;
  4. Voor de jaren 2026-2027 de kosten dekken uit budget Jeugdbeleid (FCL 6672016 ).