In de afgelopen jaren heeft het IVN in Son en Breugel met de kinderen van basisscholen in het dorp zo'n 200 mezennestkasten gemaakt, die rond de scholen zijn opgehangen. Ook zijn er inmiddels enkele honderden nestkastjes uitgedeeld aan natuurliefhebbers in ons dorp. Mezen zijn namelijk heel nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ze zien de rupsen als een lekker hapje.

Samen tegen de eikenprocessierups!

Dit jaar willen wij samen met het IVN weer stappen zetten om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden: er zijn 150 mezennestkastjes gratis beschikbaar voor inwoners van Son en Breugel. Door meer nestkasten te plaatsen kan de populatie mezen zich verder ontwikkelen. Op zaterdag 11 maart 2023 tussen 10 en 12 uur delen IVN-vrijwilligers de kastjes uit bij het IVN-gebouw.

Schrijf u in voor een gratis mezennestkastje

Ga naar de website van het IVN Son en Breugel: https://www.ivn.nl/afdeling/son-en-breugel/(externe link)natuur-acties/mezenkastjes-2023 en vul het formulier in. Let op: het inschrijfformulier staat pas vanaf vrijdag 3 maart 19.00 uur online.

U ontvangt automatisch een bevestiging van uw aanmelding en op = op. Op zaterdag 11 maart 2023 haalt u het nestkastje op tussen 10 en 12 uur bij het IVN gebouw in Son en Breugel (st. Genovevastraat 37, naast Korein). Het uitdelen doen we in de buitenlucht, vóór de ingang van het IVN-gebouw.

Onderhoud

Bij het nestkastje ontvangt u een instructie over de juiste manier van ophangen en het onderhouden. Het is belangrijk om een nestkastje in het najaar (eind oktober) van binnen met heet water te reinigen. Zo verwijder je resten van oude nesten en eventuele parasieten. Het nestkastje is daarna klaar voor het overwinteren van de mezen.

Helpt u ook mee de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden?