1. Het Kerkplein (november 2018)

Het Kerkplein

Het Kerkplein is een mooi en levendig gebied en hét evenementenplein van ons dorp. Een plein waar veel te beleven is: het IJsfeest, de kermis, het jaarlijkse jeu de boules kampioenschap, de kunstexposities van Ars Longa, Carnaval en muziekfestivals. Het is ook het plein met de kenmerkende kiosk, De Zwaan, het voormalige kerkgebouw Petrus Bandenkerk, de historische oude toren en daarachter park Vroonhoven, de verborgen parel aan de Dommel. Op het kerkplein gebeurt altijd wat.

Het gemeentebestuur heeft het voornemen dat de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk om te vormen tot dorpshuis. Het moet straks multifunctioneel dorpshuis worden met onder andere centrumfuncties die nu in het Vestzak onderdak hebben, zoals voor kunst en cultuur: toneel, muziek en de bibliotheek.

Het Nieuwe Vestzak
In de zomer van 2017 onderging het Vestzaktheater een interne facelift. Het gebouw aan Kerkstraat 2 is in december 2017 als tijdelijk dorpshuis in gebruik genomen, totdat het 'echte' dorpshuis gereed is. Het Nieuwe Vestzak biedt als vanouds onderdak aan het Vestzaktheater, toneelverenigingen en de harmonie en nu ook aan (nieuwe) activiteiten van de Bibliotheek Dommeldal.

De voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk
Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 besluit de nieuwe gemeenteraad, dat de gemeente de grond inclusief het voormalige kerkgebouw te kopen met het oog op een herbestemming, mogelijk als dorpshuis. Het bisdom trekt het eerdere voornemen een nieuwe kerk te bouwen vooralsnog in. Voordat de gemeenteraad over herbestemming van het voormalige kerkgebouw definitief besluit, wordt eerst een grondig onderzoek naar de bouwkundige staat van het gebouw gedaan.