1. Het Kerkplein (oktober 2019)

Laatste nieuws

Op 23 oktober 2019 presenteren 5 ontwerpers in een openbare bijeenkomst in het Vestzaktheater hun ideeën voor de realisatie van een dorpshuis in het gebouw van de voormalige Petrusbandenkerk aan het Kerkplein in het centrum van Son. De verwachting is dat het beste ontwerp uit deze aanbesteding medio december bekend kan worden gemaakt, waarna ook meer duidelijkheid komt over de planning voor het vervolg.

Het Kerkplein

Het Kerkplein is een mooi en levendig gebied en hét evenementenplein van ons dorp. Een plein waar veel te beleven is: het IJsfeest, de kermis, het jaarlijkse jeu de boules kampioenschap, de kunstexposities van Ars Longa, Carnaval en muziekfestivals. Het is ook het plein met de kenmerkende kiosk, De Zwaan, het voormalige kerkgebouw Petrus Bandenkerk, de historische oude toren en daarachter park Vroonhoven, de verborgen parel aan de Dommel. Op het kerkplein gebeurt altijd wat.

Het gemeentebestuur heeft het voornemen dat de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk om te vormen tot dorpshuis. Het moet straks multifunctioneel dorpshuis worden met onder andere centrumfuncties die nu in het Vestzak onderdak hebben, zoals voor kunst en cultuur: toneel, muziek en de bibliotheek.

Het Nieuwe Vestzak
In de zomer van 2017 onderging het Vestzaktheater een interne facelift. Het gebouw aan Kerkstraat 2 is in december 2017 als tijdelijk dorpshuis in gebruik genomen, totdat het 'echte' dorpshuis gereed is. Het Nieuwe Vestzak biedt als vanouds onderdak aan het Vestzaktheater, toneelverenigingen en de harmonie en nu ook aan (nieuwe) activiteiten van de Bibliotheek Dommeldal.

De voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk
Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 besluit de nieuwe gemeenteraad, dat de gemeente de grond inclusief het voormalige kerkgebouw te kopen met het oog op een herbestemming, mogelijk als dorpshuis. Het bisdom trekt het eerdere voornemen een nieuwe kerk te bouwen vooralsnog in. Voordat de gemeenteraad over herbestemming van het voormalige kerkgebouw definitief besluit, werd eerst een grondig onderzoek naar de bouwkundige staat van het gebouw gedaan. In augustus 2018 koopt de gemeente het voormalige kerkgebouw om er een dorpshuis in te vestigen. De bouwkundige staat van het gebouw is daarvoor geen belemmering. In oktober 2019 presenteert een vijftal ontwerpers hun ideeën om het voormalige kerkgebouw om te bouwen tot een gezellig dorpshuis.