Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Dit artikel is gearchiveerd op 20-08-2017.

Logo Bevolkingsonderzoek zuidOp 5 juli a.s. start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Son en Breugel. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie?

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2017 de vrouwen geboren in de jaren 1942 tot en met 1967. Vrouwen uit Son en Breugel met de postcodes 5691, 5692, 5694 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum?

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum op het parkeerterrein naast supermarkt Emté, Van Gentlaan 8, 5694 SC in Son en Breugel. Daar staat het tot medio augustus 2017. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Veghel.

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt vooral bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Son en Breugel succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Son en Breugel 82,7%. Dit betekent dat er 2.149 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 72 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u Bevolkingsonderzoek Zuid bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 330. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.