Donkere dagen offensief weer van start

De duisternis is de beste vriend van het inbrekersgilde. Met de dagen die korter worden, stijgen vaak ook het aantal inbraken. Een donkere avond biedt inbrekers veel voordelen. Zo weet een inbreker, bij een onverlicht huis, gemakkelijk dat er niemand thuis is en kan een inbreker in een onverlichte woning makkelijker ongezien zijn slag slaan. De donkere dagen vormen hiermee een ideale situatie voor inbrekers, met als hoogtepunt de feestdagen. Wist u bijvoorbeeld dat op tweede kerstdag de meeste inbraken gepleegd worden?

Elke woning heeft zijn zwakke plekken en inbrekers hebben daar oog voor. Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden om uw woning veilig en minder ‘inbraakaantrekkelijk’ te maken. Om u met een gerust gevoel de donkere dagen in te laten gaan, geven wij u verschillende tips en informatie. We besteden aandacht aan verschillende thema's:

 1. Wat zijn de meest gebruikte inbraakmethoden en wat zijn de tips om je hiertegen te beschermen?
 2. Wanneer loopt een inbreker uw woning voorbij?
 3. Wat is het belang van Whatsapp Buurtpreventie en hoe kunt u deelnemen?
 4. Hoe kan een goed contact met de buren bijdragen aan het voorkomen van een woningbinbraak?
 5. Wat voor impact heeft een woninginbraak op de slachtoffers?
 6. Hoe komt uw woning in aanmerking voor een Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) certificaat?

We delen de tips op onze website, social media en op de gemeentepagina van de Mooi Son en Breugel krant.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het Donkere Dagen offensief van Gemeente en Politie tegen woninginbraken? Kijk dan alvast op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.politiekeurmerk.nl/preventietips.  

Alle thema's en tips op een rijtje

1. Wat zijn de meest gebruikte inbraakmethodes en wat zijn de tips om u hier tegen te beschermen?

Er zijn veel verschillende inbraakmethodes. Inbrekers proberen steeds wat nieuws. Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende manieren én hoe je ze kunt voorkomen!

-Cilindertrekken-
Een inbreker draait een geharde stalen schroef in de cilinder. Daarna wordt de cilinder door middel van een zogenaamde kerntrekker zoals een klauwhamer uit het beslag getrokken. 
Voorkomen door: breng een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging, of een cilinder SKG 3 sterren aan.

-Openbreken-
Met een breekijzer of schroevendraaier wordt het raam of de deur opengebroken.
Voorkomen door: Plaats gecertificeerd hang- en sluitwerk in stevige kozijnen. Doe ramen en deuren op slot als je (even) van huis bent!

-Gaatjes boren-
Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid.
Voorkomen door: Plaats sloten die met een sleutel afsluitbaar zijn. Haal altijd de sleutel uit het slot.

-Flipperen-
Met een bankpas wordt aan de buitenkant de schoot van het slot, die in de sleuf van het kozijn zit, teruggedrukt. 
Voorkomen door: zorg dat de deur op het nachtslot zit. Ook een anti-inbraakstrip werkt tegen flipperen.

-Hengelen-
Met een stuk ijzer wordt door de brievenbus aan de deurklink gehengeld. Met een ijzerdraad wordt via brievenbus of kattenluikje de deurklink naar beneden getrokken (gehengeld). 
Voorkomen doordraai de deur altijd op slot!

-Cilinder afbreken-  
Een cilinder die aan de buitenzijde uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken.
Voorkomen doorplaats een veiligheidsbeslag over de cilinder zodat deze maximaal 3 mm uitsteekt.

-Babbeltruc-
Inbrekers doen zich voor als iemand van de verzekering, bank, of als onderhoudsmonteur. Of ze hebben een meelijwekkend verhaal en komen zomaar binnen. 
Voorkomen door: laat nooit zomaar iemand binnen en vraag om legitimatie. Plaats daarnaast eventueel een stevige kierstandhouder voorzien van SKG-vinkje op de deur.

-Insluipen-
Inbrekers maken gebruik van een openstaande deur of raam.
Voorkomen door: sluit altijd de deuren en ramen, ook als u thuis bent.  Haal de sleutel uit het slot en berg de sleutels uit het zicht op.

2. Loopt een inbreker uw woning voorbij?

Bekijk uw woning eens door een inbrekersbril en stel uzelf de vraag wat u kunt doen om woninginbrekers te slim af te zijn. Houd rekening met de volgende drie aspecten en tref waar nodig maatregelen aan uw woning. Zo zorgt u ervoor dat uw woning niet op het to-do lijstje van een woninginbreker komt te staan!

 • Toegankelijkheid
  Een woninginbreker kijkt in eerste instantie naar de toegankelijkheid van een woning. Woningen met goed en kwalitatief hang- en sluitwerk zijn voor woninginbrekers niet aantrekkelijk. Zij kiezen eerder voor een onafgesloten woning of voor een woning waarvan het hang- en sluitwerk makkelijk te doorbreken is.
 • Buit
  Een woninginbraak moet natuurlijk ook een bepaalde buit opleveren. Woninginbrekers hebben vaak oog voor geld of waardevolle spullen. U kunt hierbij denken aan sieraden, draagbare elektronica of autosleutels. Het zijn vaak spullen die voor u een hoge emotionele waarde hebben. Het wordt woninginbrekers soms makkelijk gemaakt doordat dergelijke spullen in het zicht liggen. Dit bevestigt dat er iets in een woning te halen valt.
 • Pakkans
  Tenslotte houdt een woninginbreker rekening met de pakkans. Onzichtbaarheid is voor hen een belangrijk aspect. Een woninginbreker staat niet graag in het licht en wil niet gestoord worden door blaffende honden of alarmsystemen. Bovendien observeert een woninginbreker of niemand in de woning aanwezig is zodat zij ongestoord te werk kan gaan.

3. Het belang van Whatsapp buurtpreventie

Zelf kunt u ook een bijdrage leveren aan een veilige woon- en leefomgeving in uw buurt. Dit kan onder meer door gebruik te maken van WhatsApp buurtpreventie. Dit is een burgerinitiatief waarbij bewoners van een bepaalde wijk of buurt via de applicatie WhatsApp gezamenlijk een groep aanmaken. In die groep kunnen zij berichten aan elkaar sturen over alarmerende situaties zoals een inbraak of een verdacht persoon in de buurt. Op die manier zorgen we samen voor meer ‘ogen en oren’ in de wijk!

Steeds meer wijken/buurten starten deze WhatsAppbuurtalarm-groepen met elkaar op. In Son en Breugel zijn er inmiddels tussen de 40 en 50 WhatsAppbuurtalarm-groepen aanwezig. Dit heeft ook al meerdere malen voor succesverhalen gezorgd! Zo heeft de politie verdachten aan kunnen houden naar aanleiding van meldingen die bij de politie zijn gedaan via de WhatsAppbuurtalarm-groepen.

Als het gaat om buurtpreventie werkt de gemeente nauw samen met SonenBreugelVerbindt. Heeft u interesse om zelf een WhatsAppbuurtalarm-groep te beginnen of wilt u aansluiten bij een bestaande groep? Neem dan contact op met Kirsty Lochten, beleidsmedewerker Veiligheid, via k.lochten@sonenbreugel.nl of 0499-49191.

4. Weten uw buren wanneer u weg bent?

Een goed contact met uw buren kan bijdragen aan het voorkomen van een woninginbraak. Met simpele afspraken kunt u samen alert blijven op verdachte situaties. Veel mensen hebben een prettig contact met hun buren maar in sommige gevallen is dit niet zo of doet de mogelijkheid er niet toe. In dat geval kunt u natuurlijk ook familie of vrienden vragen om een oogje in het zeil te houden. Hieronder lees je enkele tips:
- Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten als je voor langere tijd weg bent;
- Laat je buren de auto op de oprit plaatsen wanneer je niet thuis bent;
- Vraag of ze de post uit de brievenbus willen halen en de gordijnen met regelmaat willen   verschuiven;
- Meld je aan bij een digitale buurtpreventie groep in je eigen buurt;
- Licht zet inbrekers in het zicht. Zorg voor verlichting in en rondom je huis ook wanneer je niet thuis bent. Maak eventueel gebruik van een tijdschakelaar.

Ziet u een verdacht persoon of situatie? Bel dan altijd 112!

5. De impact van een woninginbraak

Inbraken: voor de politie hebben ze hoge prioriteit vanwege de grote impact op de slachtoffers. Er is meestal fysieke schade, maar vaak is de emotionele schade nog groter.  Hier onder leest u het verhaal van een slachtoffer van woninginbraak.

´Mijn vrouw ontdekte de inbraak. De achterdeur is niet meer op slot. Er staat een laatje open. Mobiele telefoons, bankpasjes en autosleutels zijn weg. Er liggen allemaal spullen in de tuin: jassen, SIM-kaarten, portemonnees zonder geld. Er schiet van alles door je hoofd: “We waren toch thuis? We lagen gewoon te slapen!” De gedachte dat er mensen onderaan je trap hebben gestaan, terwijl je gewoon in je bed lag, dat is heel vreemd. Eerst realiseer je je nog niet goed wat het betekent. Als politie, recherche en de slotenmaker weg zijn, word je heel boos: “Als ik wakker was geworden, wat had ik dan gedaan?” Het liefst breng je alle kleren waar ze aan hebben gezeten naar de stomerij. Na de tweede inbraak werd ik heel giftig. Erger dan de keer daarvoor. Je gaat je afvragen: “Zitten ze op ons te letten?”. Die nacht sliep ik in een bed waar overheen was gelopen. ‘

Helaas is het vaak zo, dat mensen pas maatregelen nemen als zij een inbraak hebben meegemaakt. Wees daarom preventief alert en neem, voordat het te laat is, maatregelen.  Goede verlichting en goed hang- en sluitwerk zijn hier een voorbeeld van. Maar vergeet ook niet om uw waardevolle eigendommen te registreren!  Gebruik hiervoor de registratiekaart van de politie, die te vinden is op www.politie.nl. Maak ook foto’s van bijvoorbeeld sieraden!

Bent u toch slachtoffer geworden van een woninginbraak? Zorg dan meteen dat u aangifte doet bij de politie.

6. Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. De kans op een geslaagde inbraak neemt tot 80% af wanneer uw woning voldoet aan het keurmerk.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk, moet uw woning minimaal voldoen aan bepaalde eisen, zoals:
- Er moet goed gekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen en deuren aanwezig zijn. De sloten van SKG met 2 of 3 sterren zijn inbraak werend volgens de normen van PKVW;
- Er moet verlichting bij de buitendeuren aanwezig zijn;
- Er moet goed zicht zijn op degene die voor de deur staat wanneer er iemand voor de deur staat;
- Er moeten rookmelders op elke etage aanwezig zijn.

Voldoet uw woning aan de PKVW-eisen? Dan overhandigt de PKVW-expert het certificaat Beveiligde Woning. Met de bijbehorende stickers kunt u ook buitenstaanders laten zien dat uw woning aan de eisen voldoet.

Meer informatie over het PKVW-certificaat?

Wilt u een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen en wilt u weten welke bedrijven PKVW proof zijn? Kijk dan op www.politiekeurmerk.nl.