Eindhovenseweg: Start ombouw ventweg naar modern en veilig fietspad

Dit artikel is gearchiveerd op 01-05-2019.

Op maandag 6 mei start de aannemer met het omvormen van de westelijke ventweg van de Eindhovenseweg naar een modern en veilig fietspad. Later dit jaar (of begin volgend jaar) prikt dit fietspad aan de Eindhovense kant in op de Slowlane, bij de rotonde Esp. De werkzaamheden aan de kant van Son en Breugel zijn in mei en duren ongeveer vier weken. In deze periode maken de fietsers gebruik van de oostelijke ventweg.

De aanleg van deze veilige fietsverbinding vloeit voort als quick win uit de Visie Eindhovenseweg, die na consultatie van inwoners en bedrijven door de raadscommissie is besproken en binnenkort door de raad wordt vastgesteld. De gemeenteraad heeft meermalen de wens geuit dat de veilige fietsverbinding van Son en Breugel naar Eindhoven voortvarend wordt gerealiseerd.

Om de veiligheid en het gevoel van veiligheid van (jonge) fietsers die van en naar Eindhoven fietsen te vergroten, wordt het fietspad verlicht met dynamische verlichting. Dynamische verlichting is openbare verlichting naar behoefte. Op het moment dat door sensoren beweging wordt waargenomen, gaat de verlichting feller branden. Wanneer niemand wordt waargenomen dimt het licht Op deze wijze besparen we energie.

De Slowlane

Het fietspad van de Eindhovenseweg sluit straks aan op de Slowlane, het 32 km lange fietspad dat de economische toplocaties in de regio op de snelste en meest milieuvriendelijke met elkaar verbindt.

De Slowlane is een vier meter breed fietspad in rood asfalt en een eenduidige en hoogwaardige uitstraling. Het wordt een vrijliggend fietspad in het groen, dat voor een deel parallel loopt aan de snelwegen (de Fastlane). Het fietspad verbindt bedrijventerreinen en campussen, zoals het ASML, Flight Forum, de Brainport Innovatie Campus, Ekkersrijt en de High Tech Campus Eindhoven en Philips. De route voert naast de economische toplocaties ook door mooie natuur.

Een deel van de Slowlane ligt in Son en Breugel. Naast het tracé van dit fietspad op Ekkersrijt kent de Slowlane ook zogenaamde inprikkers. Dat zijn aanvoerroutes die aansluiten op de Slowlane en hebben idealiter eenzelfde uitstraling als de Slowlane.
De Eindhovenseweg is aangewezen als ‘inprikker’.