Expositie Leo Achterbergh in het gemeentehuis Son en Breugel

Dit artikel is gearchiveerd op 30-06-2017.

Er waren regelmatig exposities van zijn tekeningen en schilderingen in Nederland en België maar voor Leo is het exposeren niet zo nodig. Des te meer zijn we verheugd, na enig aandringen, een selectie van zijn werken te kunnen exposeren in het gemeentehuis. Wij mogen hem terecht dé kunstschilder van Son en Breugel noemen.

Leo Achterbergh is geboren in Paree op Oost-Java. Na een mooie jeugd en zijn opleiding tot onderwijzer gaat hij naar het seminarie om priester te worden. Door de Indonesische onafhankelijksoorlog komt hieraan abrupt een einde. Op 21-jarige leeftijd begint voor hem het harde kampleven, dat hem naast alle verschrikkingen ook een levensles gaf. ‘Gezien de omstandigheden leerde ik ook een beetje ‘de mens’ kennen, ontdaan van bezit, functie, beroep, macht en veiligheid. Dan blijken ‘belangrijke mensen’ soms heel klein en ‘heel gewone mensen’ soms rijke persoonlijkheden te zijn. Ik leerde door ‘mooie geveltjes’ heen te kijken’.

In 1946 komt Leo, na een boottocht van 28 dagen, aan in Nederland. In 1952 studeert hij af als psycholoog en wordt gevraagd de bedrijfspsychologische dienst bij de snelgroeiende Daf op te richten. Zijn pensionering beleeft hij als een ommekeer in zijn leven. Even bevlogen als waarmee hij zijn werk gedaan heeft, richt hij zich tot het kunstenaars vak.

Bij de expositie ziet u Leo’s karakteristieke portretten, kleurrijke stillevens en levendige voorstellingen in een aantal stijlen. Altijd herkenbaar als ‘een Leo Achterbergh’.

De expositie is te bezichtigen tot 27 juni 2017 tijdens openingstijden van het gemeentehuis Son en Breugel.

Expositiecommissie Son en Breugel
Naar de tekst van Catherine Witvliet