Gemeente Son en Breugel doet mee aan het PIENTER-onderzoek

Dit artikel is gearchiveerd op 15-02-2017.

Je gezondheid; ook voor een ander van belang

‘Zijn we in Nederland nog goed beschermd tegen infectieziekten zoals polio of mazelen?’ Dat is de centrale vraag bij het PIENTER-onderzoek dat in komende weken in de gemeente Son en Breugel van start gaat. Om daar achter te komen ontvangen ongeveer 1000 inwoners tussen 0 en 89 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het PIENTER-onderzoek. Dit landelijke onderzoek wordt in 49 Nederlandse gemeenten uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met de gemeente Son en Breugel en GGD Brabant-Zuidoost.

Hoe ziet het PIENTER-onderzoek eruit?

Als u besluit om mee te doen met het onderzoek vult een vragenlijst in over de gezondheid. Ook krijgt de deelnemer een afspraak om langs te komen op een spreekuur voor een bloed- en speekselonderzoek. In de gemeente Son en Breugel zijn de spreekuren op 7, 8 en 14 februari gepland. Deelnemers ontvangen hiervoor een vergoeding. Meedoen aan het PIENTER-onderzoek is vrijwillig.

Waarom dit PIENTER-onderzoek?

De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe goed Nederlanders beschermd zijn tegen infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt. Waar vroeger veel mensen aan infectieziekten stierven, is men daar tegenwoordig veel beter tegen beschermd. Als die bescherming vermindert, wordt de kans op epidemieën groter. Daarom wordt regelmatig onderzocht of de bescherming tegen infectieziekten nog optimaal is. Deelname aan het onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid.