Horecafraude jongeren

Dit artikel is gearchiveerd op 17-04-2018.

Jongeren gaan graag op stap. Regelmatig horen wij van incidenten waarbij een (minderjarige) jongere een horecagelegenheid probeert binnen te komen met een vals of vervalst legitimatiebewijs. Het gaat hierbij om jongeren die een identiteitsbewijs lenen of uitlenen zodat minderjarigen bijvoorbeeld een horecagelegenheid binnen kunnen komen. Deze jongeren plegen identiteitsfraude.Dit is strafbaar. Zij riskeren dat ze enkele jaren niet over een paspoort kunnen beschikken vanwege de fraude. Er mag bijvoorbeeld geen paspoort worden verstrekt en al eerder afgegeven paspoorten kunnen worden ingenomen. Hierdoor is bijvoorbeeld een tussenjaar in Aziƫ of een bezoek aan opa en oma in Marokko niet mogelijk. Jongeren zijn niet op de hoogte van deze mogelijke gevolgen.

Wat mag dus niet:

• gebruik maken van een vals of vervalst legitimatiebewijs, zoals ID-kaart, paspoort, rijbewijs (gebruiker)
  • een valse naam opgeven
  • jezelf als iemand anders uitgeven
  • jouw legitimatiebewijs aan iemand anders geven (verstrekker)

Als de gemeente op de hoogte wordt gesteld van een zogenaamde horecafraude dan worden beide jongeren opgeroepen voor een gesprek. Zowel de gebruiker als de verstrekker. De gemeente neemt van beide jongeren hun verklaring op en stuurt deze door naar de  Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG). De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens beoordeelt de verklaringen en besluit de jongeren al dan niet op de signaleringslijst te plaatsen. Dit RPS (Register paspoortsignaleringen)  is een registratie van personen aan wie een paspoort kan worden geweigerd. En van wie een al verstrekt paspoort vervallen kan worden verklaard.

Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten, heeft nog een tip voor de jongeren, kijk hiervoor het informatie filmpje.