Inbrekers gaan niet met vakantie!

Dit artikel is gearchiveerd op 30-09-2018.
checklist met tips tegen inbraak

Het is weer vakantietijd. Maar let op, want inbrekers gaan niet met vakantie. Als jij lekker weg bent, is het voor hen juist een toptijd. Neem dus tijdig voorzorgsmaatregelen.

Gedurende de zomerperiode wil de gemeente haar inwoners er dan ook extra op alert maken hun woning veilig achter te laten, in de hoop een eventuele woninginbraak te voorkomen. De woningen van vakantiegangers zijn namelijk een zeer eenvoudig doelwit en laten vaak duidelijk zien dat er voor een langere periode niemand thuis is. Door uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en woningen zonder verlichting, is het voor inbrekers vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. We zetten enkele tips op een rijtje.

Tips

  1. Inbrekers op het verkeerde been? Laat de lampen branden als u weg bent (gebruik een tijdschakelaar)
  2. Op vakantie? Laat op social media niet weten dat u weg bent. Inbrekers maken ook gebruik van Twitter en Facebook.
  3. Verwijder klimmateriaal: maak inklimmen door tuinspullen onmogelijk. Laat geen ladders in de tuin liggen. En ook geen andere dingen die een inbreker als opstap kan gebruiken zoals een vuilniscontainer
  4. Geniet van de zomer. Sluit inbrekers buiten! Inbrekers zijn slanker dan u denkt, een klein open raampje is genoeg. Zorg dat ramen en deuren goed gesloten zijn en zorg voor goed hang- en sluitwerk.
  5. Op vakantie? Leg post uit zicht en zorg dat waardevolle spullen zoals tablets, laptops, sieraden e.d. een veilig plekje hebben. Zorg dat uw huis er bewoond uitziet. Een verlaten huis is aantrekkelijker voor inbrekers.
  6. Laat uw buren weten dat u weg bent en waar u te bereiken bent. Vraag uw buren ook een oogje in het zeil te houden tijdens uw afwezigheid. Vul de burenkaart in!

    Kijk voor meer tips op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of op www.politie.nl.

112 bellen helpt!

112 is niet alleen voor gevallen van leven en dood, maar ook om boeven op heterdaad te arresteren. Zie je iets verdachts in de omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die je niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details (kentekens en signalementen) en bel direct de politie op 112. Dan komt de politie met grote spoed naar de plek des onheils en is de kans groter dat agenten de verdachte direct kunnen aanhouden.

Om zoveel mogelijk vakantiegangers te bereiken, heeft de gemeente een “Boarding Pass” of te wel een instapkaart ontwikkeld met een handige checklist om door te nemen voordat u op vakantie gaat. Deze “Boarding Pass” is online, maar ook bij de receptie van het gemeentehuis verkrijgbaar.

Wij wensen u een prettige en ontspannen vakantie toe.