Koninklijke onderscheiding voor drie vrijwilligers van de brandweer Son en Breugel

Dit artikel is gearchiveerd op 31-12-2019.

Op zaterdag 26 oktober 2019 heeft burgemeester Hans Gaillard koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan drie bijzondere dorpsgenoten met een grote staat van dienst als vrijwilliger bij het brandweerkorps.

 De burgemeester heeft de onderscheidingen uitgereikt tijdens de jaarlijkse korpsavond van de vrijwillige brandweer Son en Breugel in de brandweerkazerne.

De brandweer Son en Breugel bestaat uit 18 vrijwilligers en rukt jaarlijks ongeveer 120 keer uit. Naast het bestrijden van brand, wordt de vrijwillige brandweer ook ingeschakeld bij o.a. stormschade, wateroverlast en ernstige ongevallen. De vrijwilligers oefenen circa 40 keer per jaar om vaardigheden op peil te houden en te verbeteren. Daarnaast neemt het gehele korps deel aan het Regionale bijscholings- en trainingsprogramma.

Koninklijke onderscheiding voor Tom van Aerle

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer T.A.J.J. van Aerle (56 jaar) heeft zich jarenlang op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij is ruim 22 jaar lid van de vrijwillige bedrijfsbrandweer van de Technische universiteit Eindhoven (TuE) en sinds 2003 lid van de vrijwillige brandweer Son en Breugel.

De heer Van Aerle trad op 12 mei 1997 toe tot de vrijwillige bedrijfsbrandweer van TuE.
Hij werd daar opgeleid tot Brandwacht 2e klasse, Brandwacht 1e klasse en Hoofdbrandwacht. Met deze ervaring solliciteerde hij op 1 september 2003 bij het brandweerkorps van zijn woonplaats Son en Breugel. Hij werd aangesteld als brandwacht. Hij is sinds 1 januari 2010 Manschap B in de rang van Hoofdbrandwacht.

Tom van Aerle heeft gedurende zijn loopbaan in beide korpsen verschillende functies bekleed en taken uitgevoerd.
Hij was voorzitter van de bouwcommissie voor de carnavalswagen en lid van het dagelijkse bestuur van de brandweervereniging. Deze vereniging levert een belangrijke bijdrage aan de het versterken van de onderlinge band van de brandweercollega’s en hun partners.
Op de campus van de TuE heeft hij ook zijn steentje bijgedragen aan de sociale cohesie van de brandweerpost.
Hij is een gedreven oefenleider en leerwerkplekbegeleider. In de laatste functie ondersteunt hij aspirant brandweerwachten tijdens hun opleiding.
Hij maakt als manschap sinds 1998 deel uit van diverse wedstrijdploegen die deelnamen aan de Regionale kwaliteitstesten en de landelijke ABWC Brandweer vaardigheidstesten.
Door zijn ervaring op de TuE met gevaarlijke stoffen en als gaspakdrager, is hij de laatste jaren voor de post Son en Breugel vakspecialist voor de instructie op dit vakgebied.

Door zijn grote inzet, betrokkenheid en prima vakkennis is Tom van Aerle een waardevol lid van de vrijwillige brandweer van Son en Breugel en van de bedrijfsbrandweer van de TuE. Hij is een gedreven collega, die dag en nacht klaar staat voor de gemeenschap.

Koninklijke onderscheiding voor Roberto van Eck

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer R. van Eck (56 jaar) heeft zich jarenlang op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Son en Breugelse samenleving. Hij is 21 jaar lid van de vrijwillige brandweer Son en Breugel.

De heer Van Eck trad op 1 april 1998 toe tot de vrijwillige brandweer. Hij werd benoemd tot Aspirant Brandwacht. Na het doorlopen van de opleiding tot Brandwacht werd hij per 1 juli 2000 bevorderd tot Brandwacht 2e klasse. Op 1 januari 2001 werd hij bevorderd tot Brandwacht 1e klasse en op 11 februari 2003 werd hij vervolgens bevorderd tot Hoofdbrandwacht. Op 1 oktober 2010 werd hij aangesteld als Manschap B in de rang van Hoofdbrandwacht.

Roberto van Eck heeft gedurende zijn loopbaan verschillende functies bekleed en taken uitgevoerd.
Hij was voorzitter van de bouwcommissie voor de carnavalswagen en lid van het dagelijkse bestuur van de brandweervereniging. Deze vereniging levert een belangrijke bijdrage aan de het versterken van de onderlinge band van de brandweercollega’s en hun partners.
Van 2004 tot 2014 was hij centralist en chauffeur op het verbindingscommandovoertuig VC2. Hij leverde in die functie een bijdrage aan de bestrijding van tientallen zeer grote incidenten.
Hij is zeer actief als oefenleider in de oefenstaf en levert een bijdrage in de kennisoverdracht naar de aspiranten in opleiding. Hij is een waardevolle collega door zijn technisch vakmanschap en deskundigheid.
Hij maakt als manschap sinds 2003 deel uit van diverse wedstrijdploegen die deelnamen aan de Regionale kwaliteitstesten en de landelijke ABWC Brandweer vaardigheidstesten.

De heer Van Eck is in zijn loopbaan meer dan 2500 keer opgeroepen om uit te rukken en heeft deelgenomen aan meer dan 840 oefenavonden.

Gedurende zijn loopbaan heeft Roberto van Eck zich gemotiveerd, betrokken, met veel passie en met hart voor “de zaak” ingezet om een waardevolle bijdrage te leveren aan de vrijwillige brandweer van Son en Breugel.

Koninklijke onderscheiding voor Harry van Uden

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer H.J.N. van Uden (56 jaar) heeft zich jarenlang op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Son en Breugelse samenleving. Hij is 27 jaar lid van de vrijwillige brandweer Son en Breugel.

De heer Van Uden trad op 1 februari 1992 toe tot de vrijwillige brandweer. Hij werd benoemd tot brandwacht 1e klasse. Hij was eerder 6 jaar lid van de vrijwillige bedrijfsbrandweer van Defensiecomplex Lieshout. In die periode haalde hij zijn diploma’s Brandwacht, Brandwacht 1e klasse en Hoofdbrandwacht.
Hij werd op 1 januari 1994 aangesteld in vaste dienst als lid van de vrijwillige brandweer in de rang van Hoofdbrandwacht. Na het volgen van de bevelvoerdersopleiding is hij bevorderd tot Onderbrandmeester en aangesteld als bevelvoerder. Op 1 januari 2005 is hij bevorderd tot Brandmeester. Op 1 oktober 2010 werd hij aangesteld op de functie Bevelvoerder in de rang van Brandmeester.

Naast functionele opleidingen, heeft hij een groot scala aan aanvullende opleidingen gevolgd die nodig waren om vakbekwaam zijn werkzaamheden in de post te kunnen uitvoeren.

Harry van Uden heeft diverse nevenfuncties bekleed en taken uitgevoerd.
Hij is voertuigbedienaar en chauffeur. Hij maakt deel uit van het bevelvoerdersoverleg en de onderhoudsploeg van de post.
Hij is bevelvoerder chauffeur / plotter op het verbindingscommandovoertuig VC2 bij grootschalige incidenten binnen en buiten de eigen regio.
Daarnaast is hij actief als oefenleider, leerwerkbegeleider en instructeur.
Hij nam vele malen deel aan de Regionale kwaliteitstesten en de landelijke ABWC Brandweer vaardigheidstesten.
Ook was hij voorzitter van de bouwcommissie voor de carnavalswagen

Harry van Uden is de afgelopen 27 jaar meer dan 3300 keer opgeroepen om zijn medemens te helpen en heeft hij meer dan 1080 oefenavonden bijgewoond.

Hij is een gedreven persoon, die gemotiveerd, met grote inzet en betrokkenheid en vol passie zijn steentje heeft bijgedragen aan de veiligheid in Son en Breugel. Voor het korps is hij een voorbeeld met betrekking tot vakmanschap en deskundigheid.