Landelijke campagne NIXzonderID

Dit artikel is gearchiveerd op 02-06-2019.

Met de slogan Help je mee? Pak alvast je ID! start donderdag 23 mei tot en met zondag 2 juni de landelijke NIXzonderID actie. Jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand. De actie Help je mee? Pak alvast je ID! brengt het belang van een goede leeftijdscheck door verkopers onder de aandacht. De actie vraagt daarnaast aan de jongeren om verkopers daarbij te helpen en bij voorbaat hun ID te laten zien als ze alcohol of sigaretten kopen.

Natuurlijk is het de bedoeling dat verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken bij jonge kopers van alcohol en tabak vragen om legitimatie met een ID. Omdat een leeftijd soms moeilijk in te schatten is, kan het gebeuren dat je onterecht aan iemand van 28 vraagt zijn of haar ID te tonen. Daarnaast is het vooral voor jonge verkopers soms moeilijk om bij leeftijdsgenoten om een ID moeten vragen. Als jonge verkopers de klant ook kennen als (oud) klasgenoot, lid van hetzelfde voetbalteam of als buurtgenoot, wordt dit extra lastig.

Wat kunnen jongeren en verstrekkers van alcohol en tabak doen?

Wat nog te weinig gebeurt, is dat jongeren spontaan hun legitimatiebewijs laten zien bij de aankoop van alcohol of sigaretten. Verkopers zijn er enorm mee geholpen als jongeren tot 25 jaar spontaan hun ID tonen. Verkopers van alcohol en tabak kunnen ook nog veel verbeteren. Consequent vragen naar een ID is nodig om de verkoop van alcohol en sigaretten aan minderjarigen aan banden te leggen. Het is niet altijd makkelijk om naar een ID te vragen, maar het is in het belang van ons allemaal om dat juist wel te doen. Want NIX18: dat doen we samen!

Son en Breugel en NIX18 zonder ID

In de gemeente Son en Breugel wordt jaarlijks meerdere keren gecontroleerd bij verstrekpunten en evenementen op de naleving van de Drank en Horeca wet. Uit ervaring blijkt dat supermarkten en slijterijen er heel bewust mee bezig zijn en over het algemeen de regels goed naleven. Bij horecagelegenheden is het lastiger, met name in die gelegenheden waar jongeren komen. Het verplicht vragen van legitimatiebewijzen is bij de meesten een probleem en wordt dan ook niet altijd gedaan. Hiertegen is al meerdere keren handhavend opgetreden. Bij evenementen wordt het naleefgedrag steeds beter. Organisaties gaan er steeds bewuster mee om. We stellen ook vast dat 100% naleefgedrag niet realistisch is. Maar het preventief tonen van een legitimatiebewijs door kopers kan verstrekkers van alcohol en tabak wel enorm helpen.

ID kaart vervalsen of uitlenen

Gebruik ook altijd je eigen ID. Komen we er tijdens een controle achter dat je een vals ID bewijs gebruikt, dan pleeg je hiermee een strafbaar feit. Jouw ID kaart kan worden ingenomen en ongeldig worden verklaard. Niet heel handig, met een vakantie in het vooruitzicht, toch?