Mogelijk technische fout in reisdocumenten

Dit artikel is gearchiveerd op 30-09-2018.

Op 12 juli 2018 heeft de Rijksoverheid bekendgemaakt dat zich bij de productie van ongeveer 5.000 paspoorten en identiteitskaarten een technisch probleem heeft voorgedaan. Hierdoor kan het voorkomen dat één van de elektronische echtheidskenmerken in sommige reisdocumenten niet werkt.

Het gaat om paspoorten en ID-kaarten die zijn uitgegeven in de periode van 1 april tot en met 30 juni 2018. Deze documenten hebben een serienummer dat eindigt op 03.

Brief

Hoewel er geen signalen bekend zijn dat deze productiefout tot problemen heeft geleid bij grenscontroles, ontvangen de mensen die mogelijk de productiefout in hun reisdocument hebben een brief hoe ze hun reisdocument kunnen controleren.

Geldigheid reisdocument

De reisdocumenten met mogelijk een technisch probleem zijn gewoon geldig. Hier kan dus ook mee gereisd worden. Bij thuiskomst kunnen reizigers controleren of zij hun reisdocument moeten vervangen. Mocht het probleem zich voordoen dat bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, dan kan een persoon dit melden bij de grenscontrole. Zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten zijn ervan op de hoogte gesteld dat de foutmelding kan optreden.

Reisdocument zelf testen

Hebt u een brief ontvangen van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RivG), dan kunt u zelf uw document testen via de app ‘BZK-ID’. De BKZ-ID app is te downloaden via de Google Play Store. Voor een goede werking van de app, kan het zijn dat u uw telefoonhoesje er af moet halen. 

Geeft de BKZ-ID app een fout aan of komt u er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op of loop binnen bij het gemeentehuis. We helpen u graag verder. Mocht de fout inderdaad aangetroffen worden, dan maken we ter plekke een nieuwe aanvraag in orde.
Doordat we op afspraak werken, kan het zijn dat u even moet wachten. We vragen hiervoor alvast uw begrip. 

Meer informatie

Meer informatie over het probleem in het productieproces van paspoorten en identiteitskaarten, vindt u op de website van de Rijksoverheid.