Natuurwerkdag Oud Meer; leef je uit op 4 november

Dit artikel is gearchiveerd op 05-11-2017.

Aan de slag op de heide

Op zaterdag 4 november wordt bij natuurgebied Oud Meer van 10.00-15.00 uur weer de Natuurwerkdag georganiseerd. Dit jaar gaan we aan de slag op de heide. We gaan onder leiding van de boswachter van Staatsbosbeheer heide gebonden planten en dieren een handje helpen door het wegzagen van dennen en berken. Voor kinderen is er vanaf 11.30 uur een heidewandeling, waarbij dieren en planten van de heide worden bekeken. Jong en oud is van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken.

Bijzondere dieren

Het wegzagen van boompjes en daarmee het uitbreiden van de heide vergroot het leefgebied van planten en dieren die afhankelijk zijn van veel zonlicht. Talloze vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën profiteren hiervan. Er is door Staatsbosbeheer onder meer gewerkt aan het verbeteren van een geleidelijke overgang van bos naar heide en het creëren van meer openheid. De afgelopen jaren hebben veel bijzondere dieren zoals heikikker, levendbarende hagedis en rugstreeppad zich daardoor uitgebreid in Oud Meer. Het landschap wordt daardoor ook afwisselender. Geoorde fuut en dodaars broeden weer in Oud Meer en de veldkrekel is op de heide, na jaren van afwezigheid, weer te beluisteren in de zomer.

Tijdens een speciale wandeling vanaf 11.30 uur wordt door IVN ingezoomd op de bijzondere natuur en kunnen planten zoals ronde en kleine zonnedauw, die vleesetend zijn, worden bewonderd.

Meedoen en aanmelden

Volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar zijn -onder begeleiding- welkom om aan de slag te gaan. Kun je niet de hele dag? Een paar uur helpen is al super. In de pauzes wordt voor koffie, thee en soep gezorgd. Neem wel zelf je eigen lunchpakket mee. Kinderen ontvangen een versnapering.

Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl locatie ‘Oud Meer’. Deelname is gratis. Parkeren is mogelijk aan de parkeerplaats aan het Dutmellapad, aan de Bestseweg tussen Son en Best.

De Natuurwerkdag in Son wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer, IVN Son en Breugel en Scouting Dutmella.