NIX18: ook in de zomer

Dit artikel is gearchiveerd op 31-08-2019.
Logo NIX18

Ouders hebben wél invloed

Denkt u als ouder dat u minder invloed heeft als uw kind ouder wordt? Niets is minder waar! Kinderen blijven het belangrijk vinden wat hun ouders denken. Uw kind heeft regels nodig bij het verkennen van zijn/haar grenzen. Juist in de puberteit. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Een paar tips

1. Stel regels over alcohol drinken

Geen alcohol tot ten minste 18 jaar. Het is bewezen dat kinderen daardoor later met hun eerste drankje beginnen. Maak geen uitzondering omdat er een feestje of speciale gelegenheid is. Probeer duidelijk en consequent te zijn.

2. Bespreek het op tijd

Bespreek het voordat uw kind nieuwsgierig is en alcohol uitprobeert. Een goed moment is bijvoorbeeld voordat uw kind naar de brugklas gaat.

3. Leer uw kind om nee te zeggen

Een kind met zelfvertrouwen staat steviger in zijn schoenen en kan makkelijker voor zichzelf opkomen. En dat is nodig om nee te zeggen tegen alcohol. Kijk op alcoholinfo.nl bij “Tips voor ouders”

4. Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kijken naar volwassenen en doen hun gedrag na. Het is daarom belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Voor alcohol geldt het advies: drink geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

5. Weet wat uw kind doet

Kinderen op de middelbare school worden zelfstandiger. Door interesse te tonen en vragen te stellen, zal uw kind makkelijker vertellen wat hem of haar bezighoudt. In het algemeen, maar ook als het om alcohol drinken gaat.

6. Praat erover met andere ouders

Kinderen zeggen: “Iedereen mag het, behalve ik”. Vaak blijkt dat dit niet waar is. Praat er eens over met andere ouders. Bijvoorbeeld op een ouderavond op school of tijdens de sportwedstrijd van uw kind.

Risico’s van drinken

Op korte termijn

• Veel alcohol drinken in een korte tijd kan tot een black-out leiden;

• Alcohol werkt ontremmend en verdovend; daardoor is er meer kans op agressie, ongelukken en onveilige seks;

• Jongeren kunnen in coma raken (alcoholvergiftiging) als ze in korte tijd te veel alcohol drinken.

Op lange termijn

• Slechtere schoolprestaties of zelfs schooluitval;

• Meer kans op verslaving;

• Verstoring van de ontwikkeling van de hersenen;

• Verstoring van de hormoonhuishouding.

Kijk op www.alcoholinfo.nl bij risico’s voor jongeren.

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor alcohol landelijk verhoogd naar 18 jaar.

Jongeren onder de 18 mogen vanaf dat moment geen alcohol meer bij zich hebben of drinken op voor publiek toegankelijke plaatsen. Doen ze dat wel, dan kunnen ze een boete krijgen. Ook mag er aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer verkocht worden.

Hersenbeschadiging

De hersenen blijven zich ontwikkelen tot ongeveer het 24e levensjaar. Rond de puberteit ondergaan de hersenen een groeispurt, waardoor kinderen steeds beter kunnen redeneren, organiseren, plannen, strategisch denken en beslissen. Ook de sociale vaardigheden ontwikkelen zich tijdens de puberteit. Vooral rond de puberteit kan alcohol deze ontwikkelingen verstoren. Dat kan invloed hebben op het gedrag en karakter van kinderen. Jongeren die regelmatig drinken hebben meer kans op een alcoholverslaving op latere leeftijd.

Consequent zijn

De komende periode staan er voor jongeren weer heel wat leuke feestjes, festivals en andere festiviteiten voor de deur. Hierbij is vaak de gelegenheid om alcohol te drinken. Het is belangrijk dat ouders en verstrekkers van alcohol consequent zijn en kinderen onder de 18 geen alcohol laten drinken. Uit onderzoek blijkt, dat er dan vaak geen weg meer terug is: ze zijn de drempel over en voelen zich gesterkt door de toestemming voor die ene keer.

Wist u dat?

• Jongeren gemiddeld al op hun 14e beginnen met drinken.

• Ouders het drankgebruik van hun kind vaak fors onderschatten.

• Ouders onterecht denken dat zij toch geen invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kinderen.

Meer weten?

pratenmetuwkind.nl (online cursus)

novadic-kentron.nl kijk bij hulp en advies/familie en omgeving/uw kind en alcohol

alcoholinfo.nl/publiek

nix18.nl