Onthulling herdenkingstekens voormalige begraafplaats Waterhoef

Dit artikel is gearchiveerd op 11-09-2019.

Op 11 september 2019 om 10.00 uur zal burgemeester Gaillard in het bijzijn van de familie van Deursen en Van der Vleuten een tweetal herdenkingstekens aan de voormalige begraafplaats aan de Waterhoef onthullen.

Wegwijzer

In het kader van Remember September 2019 heeft de familie van Deursen aan de gemeente gevraagd om de oorspronkelijke wegwijzer naar de begraafplaats bij het oorlogsmonument aan de Rooijseweg in ere te herstellen. Vrijwilligers van het Hoi-huis hebben de afgelopen maanden aan de hand van foto’s een replica gemaakt die aan het begin van de Waterhoef wordt geplaatst.

Plaquette begraafplaats

Op 19 september 1944 is aan het einde van Waterhoef de oorlogsbegraafplaats Wolfswinkel gesticht. De begraafplaats was bestemd voor de gesneuvelde Amerikaanse en geallieerde soldaten. De eerste jaren na de oorlog hebben hier de herdenkingen plaatsgevonden. Nadat de lichamen naar hun definitieve rustplaats overgebracht waren, is de begraafplaats op 30 mei 1949 opgeheven. Daarna kreeg de gebruikte grond zijn oorspronkelijke agrarische bestemming terug.

Om bezoekers een beeld te geven van hoe de begraafplaats er in 1944 uitzag, wordt op het grondgebied van de voormalige begraafplaats (tegenwoordig eigendom van de fam. Van der Vleuten) een plaquette onthuld in het bijzijn van Vrienden van de 101 Airborne Division, de Veteranen Son en Breugel en andere belangstellenden.