Programma 1e kwartaal 2020 van het Alzheimer Café Best, Oirschot, Son

22 januari: Geluksmomentjes: in gesprek met Teun Toebes 

Vaak spreken we bij dementie over wat niet meer lukt.  Echter, er zijn ook mooie momenten. Het is fijn en belangrijk om ook daar bij stil te staan. Wat is de passie van de mensen achter de dementie? Het beroep of een hobby van vroeger roept vaak goede herinneringen op. Maar ook bezigheden van nu kunnen mooie momenten opleveren. Zowel voor de persoon met dementie als voor de mensen om hem of haar heen. 

Voor deze avond hebben wij Teun Toebes uitgenodigd. Hij is student Verpleegkunde en oprichter van de Stichting sTeun en toeverlaat. “Het leven stopt niet na de diagnose of na opname in een verpleeghuis”, aldus Teun. Zijn doel is om mensen met dementie geluksmomentjes te bezorgen. Hierover maakt hij korte video’s die hij deelt via sociale media. Aan de hand van zijn video’s gaan wij graag met u in gesprek. 

26 februari: Dementie en rijvaardigheid; hoe zit dat?

Dementie kan al in een vroeg stadium worden aangetoond, daarom mag je na de diagnose het rijbewijs soms nog een tijdje behouden. Een voorwaarde daarvoor is wel dat je de diagnose dementie aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) doorgeeft. Zodra je de diagnose dementie krijgt ben je in principe onbevoegd om auto te rijden, maar in geval van 'zeer lichte' of 'lichte' dementie kun je een speciale rijtest afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als je daarvoor slaagt, krijg je een 'Verklaring van geschiktheid' en daarmee kan je  een nieuw rijbewijs aanvragen. Dat is 1 jaar geldig.

Maar hoe gaat nu precies de keuringsprocedure ? Hoe wordt de rijgeschiktheid dan beoordeeld? Ben je verplicht om de diagnose te melden? Wat gebeurd als je dat niet doet en gewoon blijft rijden? En als iemand toch blijft rijden terwijl dit niet meer verantwoord is, wat doe je dan? Over al deze en andere vragen gaan we deze avond in gesprek met een deskundige, onze gast is neuroloog Paul Dellemijn, hij doet voor het CBR de medische keuring bij dementie. 

25 maart: De huisarts en dementie; wat is de rol van de huisarts?                                                                 

Mensen die zich zorgen maken over hun geheugen, gaan meestal eerst naar de huisarts. Die huisarts heeft vervolgens een centrale rol in het doorverwijzen en regelen van hulp als er meer aan de hand lijkt te zijn dan “normale “vergeetachtigheid. Wat is precies de rol van de huisarts in dit proces? Het kan ook voorkomen dat iemand zelf tegen de huisarts zegt dat de problemen wel meevallen, terwijl de familie dit anders ervaart. Hoe zorg je er dan voor dat je als partner of zoon/dochter ook gehoord wordt? Over dit onderwerp gaat het Alzheimer Café B.O.S. op deze avond in gesprek met een huisarts, de heer Remco Kastelijns van de huisartsenpraktijk Kloosterstraat in Oirschot. Hij komt samen met een praktijkondersteuner ouderenzorg. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer info over het Alzheimer Café

Het Alzheimer Café B.O.S. in Zalencentrum `t Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot begint om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.00 uur. De toegang en het eerste kopje koffie/thee bij binnenkomst zijn gratis.  In de pauze bestaat de mogelijkheid boeken van het Alzheimercafé te bekijken en (gratis) te lenen. Ook liggen er folders en brochures omtrent dementie. Na elke pauze bestaat de mogelijkheid vragen te stellen.