’Stel de vraag van je leven’

Dit artikel is gearchiveerd op 17-09-2017.
Logo 113 zelfmoord preventie

Doorbreek het taboe op praten over zelfmoord

Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 1850 mensen als gevolg van zelfmoord. Elke dag komen 40 mensen op de spoedeisende hulp terecht nadat ze een zelfmoordpoging hebben gedaan? Zelfmoord is een daad van wanhoop, vaak een gevolg van een grote persoonlijke crisis. Niemand wil echt dood, maar mensen willen vaak niet meer zo verder leven. Zelfmoord is nooit een oplossing. Praten helpt. Een gesprek kan al enorm opluchten. Je begint zo’n gesprek door de juiste vraag te stellen: de vraag van je leven.

Uit onderzoek blijkt dat praten echt helpt als je het moeilijk hebt en dat het taboe rond zelfmoord doorbroken moet worden. Veel van de overlevenden zijn blij dat zij na een zelfmoordpoging nog leven en hebben ervaren dat hulp helpt.

Hoe herken je dat iemand het niet meer ziet zitten? Hoe stel je de juiste vragen, waar kun je naar verwijzen? Wil je meer weten hoe jij de vraag van iemands leven kunt stellen? Kijk dan op www.113.nl.

Lezing suïcidaliteit

Op 15 september organiseert de bibliotheek Eindhoven en GGzE een lezing over het thema zelfmoord en wat we als samenleving kunnen betekenen in het voorkomen ervan. De lezing vindt plaats in de bibliotheek Eindhoven en duurt van 19.15 tot 21.00 uur. Deelname is gratis.

Tijdens deze lezing spreken Ivonne Heijnen, Jan Mokkenstorm en Esther Pols. Ivonne Heijnen is ervaringsdeskundige, Jan Mokkenstorm is psychiater en directeur van 113 Zelfmoordpreventie. Esther Pols is sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

Meer informatie en aanmelden kan bij de Bibliotheek Eindhoven, www.bibliotheekeindhoven.nl.