Subsidieregeling sanering varkenshouderijen in het najaar opengesteld

Dit artikel is gearchiveerd op 31-10-2019.

De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) bevindt zich nog in het goedkeuringstraject van staatssteun van de Europese Commissie en wordt daarom later opengesteld dan voorzien. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten. Om stoppende varkenshouders ruim de gelegenheid te geven om zich goed voor te bereiden op deelname aan de regeling, opent de inschrijving in het najaar, in plaats van in augustus, zoals eerder was voorzien. Zodra de staatssteungoedkeuring verkregen is, kan de Srv definitief worden gemaakt.

Het doel van de regeling is het op korte termijn verminderen van geuroverlast in veedichte gebieden. Varkenshouderijlocaties die geuroverlast voor omwonenden veroorzaken en die willen stoppen, kunnen in aanmerking komen voor subsidie.

Proces

Nadat de Europese Commissie staatssteungoedkeuring heeft gegeven, wordt de definitieve regeling in de Staatscourant gepubliceerd. Deze stappen zijn onderdeel van het proces om de regeling open te kunnen stellen. Om varkenshouders voldoende tijd te geven om een zorgvuldige afweging te maken, zit er bovendien enige tijd tussen publicatie in de Staatscourant en openstelling van de Srv. Op dit moment is het goedkeuringstraject van staatssteun door de Europese Commissie nog lopende, waardoor publicatie van de Srv in de Staatscourant nog niet mogelijk is. Zoals eerder dit jaar omschreven in de Kamerbrief Concept Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), was de openstelling van de Srv voorzien op 15 augustus. De regeling zal naar verwachting in het najaar voor een periode van zes weken worden opengesteld voor inschrijvingen. Varkenshouders kunnen zich via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanmelden voor de regeling.

Subsidie

In de Srv staat omschreven dat varkenshouderijlocaties die geuroverlast veroorzaken en waarvan de eigenaren overwegen om te stoppen een subsidie kunnen ontvangen, bestaande uit enerzijds een marktconforme financiële vergoeding voor het varkensrecht en anderzijds een subsidie voor het waardeverlies van de stallen. De hoogte van de subsidie voor de varkensrechten wordt enkele dagen voorafgaande aan de openstelling van de Srv vastgesteld op basis van de dan geldende marktprijs. Het Rijk stelt €180 miljoen euro beschikbaar voor de regeling.

Op Rijksoverheid.nl is meer informatie te vinden over de regeling en het Programma Sanering en Verduurzaming Veehouderij.

Geurscore

Wanneer een varkenshouder zich aanmeldt voor de regeling, dan wordt zijn geurscore bepaald op basis van de geurbelasting van het bedrijf op omliggende woningen. Bedrijven met een hoge geurscore komen hoog in de ‘ranking’. De subsidie wordt namelijk verstrekt op basis van geuroverlast. Dit wil niet zeggen dat varkenshouderijen met een lage geurscore (lage ranking) geen kans maken op deelname aan de regeling. Dit hangt af van het aantal deelnemers dat zich meldt.

Ondersteuningsnetwerk

Er is een provinciaal ondersteuningsnetwerk ingericht om de varkenshouders te begeleiden en te informeren over de mogelijkheden. Meer informatie is te vinden op de website van provincie Noord-Brabant.