Succesvolle actie in natuurgebied Oud Meer

Dit artikel is gearchiveerd op 05-12-2018.

Op zondag 4 november 2018 is er een actie gehouden tegen loslopende honden in het kwetsbare natuurgebied Oud Meer. Doel van de actie was wandelaars met een hond bewust te maken van de problemen die een loslopende hond kan veroorzaken in dit gebied.
We kunnen terugkijken op een succesvolle actie. We hebben veel hondenbezitters gesproken die hun honden wel hadden aangelijnd en we hebben boetes uitgedeeld aan 7 hondenbezitters, die hun hond, ondanks de waarschuwingen, toch los lieten lopen.
De kwetsbare natuur lijdt onder loslopende honden, maar bijvoorbeeld ook onder afvaldumpingen, wildcrossers en barbecueënde recreanten.

Samen sterk in Brabant

Deze actie is georganiseerd door Samen Sterk in Brabant (SSiB) en met medewerking van de samenwerkende partners, en BOA’s van de gemeente Son en Breugel, gemeente Nuenen en Staatsbosbeheer.

Een betrokken handhaver van SSiB vertelt: “Met een goede voorbereiding en communicatie hoop je altijd dat burgers de honden netjes aangelijnd houden in gebieden waar een losloopverbod voor honden geldt, zoals in Oud Meer. Toch zijn er altijd burgers die de borden negeren of niet lezen. We hebben afgelopen zondag 7 personen staande moeten houden en voor alle 7 personen een proces verbaal uitgeschreven voor het niet aanlijnen van de hond. Deze mensen krijgen een geldboete. Daarnaast hebben we ook heel erg veel hondenbezitters aangesproken waarbij de honden wel netjes waren aangelijnd.”

De handhavers hebben ook een gebruiker van een drone een waarschuwing gegeven. Vliegen met een drone is in het Oud Meer namelijk niet toegestaan. Ook hebben ze 4 afvaldumpingen aangetroffen. Een quadrijder koos het hazenpad toen hij/zij de BOA’s zag.

Ziet u een misstand? Direct melden!

SSiB roept iedereen op het buitengebied in de gaten te houden. Wie denkt dat er iets niet in de haak is, kan een melding doen via  0900-9965432 of direct een melding doen via de BuitenBeter app.