Twee werken van Theo van Amstel aan de gemeente geschonken

Dit artikel is gearchiveerd op 30-03-2019.

Frans en Petra van Straaten uit Utrecht, de neef en aangetrouwde nicht van de overleden Sonse schilder Theo van Amstel (1927-2010), hebben een tweetal werken van Van Amstel uit eigen collectie geschonken aan de gemeente Son en Breugel.
Het echtpaar kwam daarvoor vandaag hoogstpersoonlijk naar Son en Breugel om de twee collages van oom Theo aan te bieden. Burgemeester Gaillard nam de ingelijste werken van Van Amstel, uit Januari 1998 en Januari 1989, namens de gemeente in ontvangst.

Theo van Amstel

Van Amstel werd in 1927 in Son en Breugel geboren en overleed in 2010 in Turnhout. Van zijn rijke euvre als veelzijdige kunstenaar is enkele jaren geleden een tentoonstelling in het gemeentehuis te zien geweest met werken uit de periode 1953 – 2005. Van Amstel werd bekend als schilder, beeldhouwer, aquarellist, tekenaar, wandschilder en vervaardiger van mozaïeken. Hij was lid van de Vereniging van Beoefenaars van de Monumentale Kunsten.Werken in het dorp

Werken in het dorp

In het dorp zijn diverse werken van Theo van Amstel te bewonderen: de mozaïeken aan de zijkant van het bordes van het gemeentehuis en in de raadszaal van het gemeentehuis en de fontein aan het 17 Septemberplein.
In het combigebouw voor wijkbeheer en brandweer van de gemeente Son en Breugel zijn 6 imposante glaspanelen permanent tentoongesteld. Ook deze zijn van de hand van Theo van Amstel en gerestaureerd door Ellen Brouwer. De glaspanelen uit 1985 vormden de scheidingswand in het arbeidsbureau van Eindhoven. Zes panelen hangen in het combigebouw, drie andere glaspanelen zijn vanwege de verbouwing van het gemeentehuis in depot.

Verbouwing

Vanwege de verbouwing van het gemeentehuis zijn de kunstwerken uit het gemeentehuis aan het Raadhuisplein tijdelijk in beschermd depot geplaatst totdat de verbouwing achter de rug is.
Ondertussen wordt gekeken hoe en waar de kunstwerkcollectie, waaraan vandaag de beide collages zijn toegevoegd, straks in het nieuwe gemeentehuis worden teruggeplaatst.