Verkiezingen Tweede Kamer 2017

Dit artikel is gearchiveerd op 17-03-2017.
Rode potlood

Op woensdag 15 maart 2017 is de verkiezing voor de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezingen onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Kiezers buiten Nederland, wel ingeschreven in Nederland

Bent u voor langere tijd in het buitenland? Maar staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente? Dan ontvangt u normaal gesproken een stempas op uw Nederlandse adres. Wilt u vanuit het buitenland stemmen? Dat kan. U kunt uw stem per post versturen, of iemand anders voor u laten stemmen.

Wilt u vanuit het buitenland stemmen?

Dan kunt u per brief stemmen, hierbij kunt u aangeven of u per e-mail of per post uw stembiljet wilt ontvangen. U moet zich daarvoor wel vooraf registeren. Vul het formulier 'Verzoek om per brief te stemmen' in en stuur het naar de gemeente uiterlijk op 15 februari 2017.

Wilt u een familielid of kennis in Nederland laten stemmen namens u?

Dan kunt u een schriftelijk verzoek doen om bij volmacht te stemmen. U en degene die uw stem gaat uitbrengen moeten het formulier ondertekenen. Het indienen van het formulier kan tot uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingsdag. De gemachtigde ontvangt een volmacht bewijs waarmee hij voor u kan stemmen.

Let op! Controleer bij de persoon die u machtigt, of hij of zij ook is gemachtigd door andere personen. Een persoon mag maximaal namens 2 andere mensen stemmen. Daarnaast moet hij of zij natuurlijk zijn of haar eigen stem uitbrengen.