Viering en herdenking 75 jaar bevrijding

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Son en Breugel is bevrijd. En daar gaan we uitgebreid bij stilstaan!

Vrijheid geef je door!

Waar andere gemeenten besluiten om na 75 jaar een punt te zetten achter de herdenking van de bevrijding, geven de inwoners van Son en Breugel aan veel waarde te hechten aan het blijven herdenken van deze voor ons dorp belangrijke gebeurtenis.
Vele organisaties en personen zijn daarom achter de schermen al maanden bezig om in september een mooi programma samen te stellen gebaseerd op de 3 thema’s vieren, herdenken en doorgeven!

Vieren

Om de bevrijding te vieren worden in het weekend van 13, 14 en 15 september op het Kerkplein diverse muziekoptredens georganiseerd:

• Op vrijdagavond 13 september staat Harmonie Pro Honore et Virtute samen met het koor Sincère en de Veteranen Son en Breugel stil bij de bevrijding van Son en Breugel. Zij nemen u mee op muzikale reis door de gebeurtenissen tijdens de laatste oorlogsdagen in 1944.
  • Zaterdagavond 14 september treedt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op met hun fonkelnieuwe zomerprogramma ‘SUMMER IN THE AIR’. Onder leiding van gastdirigent Lode Mertens trakteert het orkest haar luisteraars op muziek vol soul in een swingend luchtmacht jasje passend bij een ultieme zwoele zomeravond. Een avond om niet te missen!
  • Op de 3e zondag van september wordt al jaren het Towerfestival georganiseerd op het Kerkplein in Son en Breugel. Het programma van dit jaar staat in het teken van 50 jaar Woodstock. De line up zal bijna geheel bestaan uit tributes van de grote namen van 15, 16, 17 en 18 augustus 1969.

In september wordt het centrum van Son en Breugel weer aangekleed met parachutes en verschijnt er een openlucht foto-expositie van de Veteranen Son en Breugel met foto’s van toen op de plekken van nu. Op de geluidswal aan de A50 wordt een kunstwerk geplaatst  gebaseerd op de Dakota’s die de parachutisten hebben gedropt in Sonniuswijk.

Herdenken

Vanaf 2019 herdenken we jaarlijks onze bevrijding op 17september. De feestelijke herdenking start om 19.00 uur bij het monument aan de Europalaan waar door gemeente en gemeenschap kransen worden gelegd. Daarnaast verplaatst het feest zich naar het Vestzaktheater, waar met optredens van de schooljeugd en veel muziek de bevrijding wordt gevierd.

Ook is er ruimte is voor het bekijken van de expositie van de Heemkundekring, die geheel in het teken staat van de bevrijding van Son en Breugel.

Doorgeven

Om de gebeurtenissen tijdens de oorlog en rond de bevrijding door te geven heeft het Stakenburgfonds in nauwe samenwerking met de Heemkundekring een lespakket voor de groepen 7/8 van de basisscholen ontwikkeld.
In het lespakket wordt naast veel informatie ook ruimte gelaten voor eigen onderzoek. Kinderen worden uitgedaagd om de gebeurtenissen van toen te verbinden aan zaken die nu in onze wereld gebeuren. Zij kunnen hun opgedane kennis, inzichten en ervaringen aan de gemeenschap laten zien tijdens de herdenking op 17 september.
Het 1e exemplaar van de lesbrief wordt komende week feestelijk uitgereikt aan burgemeester Hans Gaillard. Daarna worden de lespakketten verspreid op alle basisscholen.
De scholen kunnen de lesstof vanaf dan naar eigen inzicht inpassen in hun onderwijsprogramma. Om de leerstof te ondersteunen hebben verschillende organisaties zich bereid gevonden om een bijdrage te leveren aan het doorgeven van het verhaal aan de jongere generatie.

Doortochten

Zaterdag 14 september

Zaterdag 14 september is het centrum van Son net als in 2014 weer het toneel van Operation Market Garden. Een stoet historische voertuigen trekt vanuit Leopoldsburg (België) via o.a. Valkenswaard, Eindhoven en Son en Breugel naar het Basecamp-A Vlagheide tussen Sint-Oedenrode en Schijndel. Op dit Basecamp worden tot 22 september allerlei activiteiten rondom Operation Market Garden georganiseerd. Kijk voor meer informatie over dit

programma op www.omg2019.nl.

Dinsdag 17 september

Ook de Liberation Task Force rijdt een herdenkingstocht door de Corridor gemeenten op weg naar Arnhem. Ze slaan op 17 september hun kampement op aan de Driehoek en ontvangen daar graag belangstellenden. Op 18 september vervolgen zij hun tocht, waarbij zij in kleine groepjes door Son en Breugel trekken.

Meer informatie

Hebt u vragen over het programma? Bent u ook een activiteit aan het voorbereiden of wilt u een andere bijdrage leveren aan Remember September 2019? Neemt u dan contact op met projectleider Wilma Vogels via w.vogels@sonenbreugel.nl of telefonisch 06-36568651.

Datum Aanvang Activiteit
11 september 19.00 uur Lezing Veteranen Son en Breugel in De Bongerd
13 september 20.00 uur Bevrijdingsconcert Harmonie PHEV, Sincère e.a. op Kerkplein
14 september +/- 14.30 uur Doortocht Operation Market Garden door Son en Breugel