Regen- en afvalwater scheiden met subsidie

Watermeter

Een klimaatbestendig Son en Breugel

Door de klimaatverandering komen er meer extreme regenbuien met meer neerslag. De rioolbuizen kunnen deze extreme waterhoeveelheid niet verwerken. Daardoor loopt het riool soms over en komen straten blank te staan. De regen die op het dak van uw woning of schuur valt en de regen op uw tuinverharding, loopt via de regenpijp of via een kolk nu naar de riolering. Dit is schoon water en hoort niet thuis in het riool. We gaan de capaciteit én de kwaliteit van het rioolsysteem duurzaam verbeteren. Om wateroverlast te voorkomen wordt op een aantal locaties het riool verzwaard.  Op deze locaties maken we een kwaliteitsslag waarbij het gemengd riool wordt omgebouwd naar een gescheiden afvoersysteem voor regenwater en afvalwater. Regenwater gaat naar het oppervlaktewater, afvalwater wordt afgevoerd naar de waterzuivering. In een animatie leggen we het nog eens duidelijk uit.

Wat is afkoppelen?

Afkoppelen is het onderbreken van de afvoer van schoon water naar het (vuilwater)riool. Dat betekent dat het regenwater niet meer onnodig naar de waterzuivering wordt afgevoerd, maar langs natuurlijke weg via de bodem en beekjes een weg vindt naar de Dommel. Door het afkoppelen ontlasten we het riool en voeren we minder schoon water af naar de zuiveringsinstallaties. Enerzijds door het scheiden van schoon regenwater en vuil afvalwater, anderzijds door regenwater van daken helemaal niet via het riool af te voeren.

Het opslaan van water kan op vele manieren. In onze folder 'Regenwater opvangen in je eigen tuin' hebben we ze allemaal voor u op een rijtje gezet. Zoals u ziet kan het opslaan van regenwater ook op een aantrekkelijke en betaalbare manier.

Doe mee en ontvang subsidie!

De gemeente draagt een steentje bij om inwoners te helpen hun leefomgeving te verduurzamen. Met een subsidieregeling en een jaarlijkse korting op de rioolheffing maken we het voor u extra aantrekkelijk. Koppel ook uw regenwater af van het riool, waar wacht u nog op!

• Afkoppelsubsidie

Het afkoppelen van uw woning is duurzaam, beter voor uw tuin en gunstig voor uw portemonnee. Woningeigenaren die het regenwater van zij- en achtertuin afkoppelen van het gemengd riool kunnen hiervoor een subsidie van € 300,- aanvragen. In de wijken ’t Zand en Sonniuspark, op industrieterrein Ekkersrijt, het buitengebied met drukriolering ligt al een gescheiden systeem en is het hemelwater aan de voorzijde al afgekoppeld. Voor deze locaties is het niet mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het afkoppelen van de zij- en achtertuin.

• Regenpijp afkoppelen nu nóg aantrekkelijker! Nu € 600 subsidie* Doe mee!Verdubbelaar Waterschap de Dommel

Waterschap De Dommel stelt een verdubbeling van de afkoppelsubsidie op zij- en achtertuin in het vooruitzicht. Dus in plaats van € 300,- is de afkoppelsubsidie nu tijdelijk € 600,-. Deze verdubbeling geldt voor maximaal 400 aanvragen in 2019, de aanvragen worden beoordeeld op basis van binnenkomst.

Komt u in aanmerking voor subsidie? Vraag hem dan hier aan.

• Verlaging rioolheffing

Naast de afkoppelsubsidie kunt u als eigenaar van een woning of bedrijfspand een korting ontvangen op de rioolheffing.Tussen 2020 en 2029 wordt een korting van € 50,- verstrekt op de rioolheffing als het regenwater van alle daken en verhardingen op eigen terrein verwerkt. Deze belastingkorting gaat automatisch in voor de al afgekoppelde wijken ’t Zand en Sonniuspark, buitengebied met drukriolering en op industrieterrein Ekkersrijt.In totaal is door het afvoeren van regenwater op eigen terrein dus € 800,- te besparen.

Kom naar de informatieavond!

Op dinsdag 10 september a.s. organiseren we een tweede informatiebijeenkomst over het afkoppelen van de regenwaterafvoer.
De avond vindt plaats in Sporthal de Bongerd en begint om 19.30 uur. Net als in juni verzorgt Lanny Olie van NLgaat.nu een presentatie en zijn voorbeelden van afkoppelmogelijkheden te bekijken. Ook het afkoppelteam van Son en Breugel Verbindt en de watercoach van de gemeente zijn op 10 september aanwezig om direct in te gaan op alle vragen.

Meer weten of meer informatie?

Hebt u vragen over de afkoppelsubsidie of de nieuwe manier van rioolheffing per 1 januari 2020? Bekijk dan ook ons filmpje of neem contact op met de afdeling Veiligheid en Wijkbeheer via 0499 - 491 491. Voor hulp bij het afkoppelen kunt u terecht bij het Afkoppelteam van Son en Breugel Verbindt via info@sonenbreugelverbindt.nl.