Regen- en afvalwater scheiden met subsidie

Watermeter

Een klimaatbestendig Son en Breugel

Door de klimaatverandering komen er meer extreme regenbuien met meer neerslag. De rioolbuizen kunnen deze extreme waterhoeveelheid niet verwerken. Daardoor loopt het riool soms over en komen straten blank te staan. Om wateroverlast te voorkomen wordt op een aantal locaties het riool verzwaard. Op deze locaties maken we een kwaliteitsslag waarbij het gemengd riool wordt omgebouwd naar een gescheiden afvoersysteem voor regenwater en afvalwater. Regenwater gaat naar het oppervlaktewater, afvalwater wordt afgevoerd naar de waterzuivering.

Zelf ook een bijdrage leveren en afkoppelen?

U kunt zelf ook een bijdrage leveren door regenwater af te koppelen van het gemengd riool. Afkoppelen is het onderbreken van de afvoer van schoon water naar het (vuilwater)riool. Dat betekent dat het schone regenwater niet meer onnodig naar de waterzuivering wordt afgevoerd, maar langs natuurlijke weg via de bodem en beekjes een weg vindt naar de Dommel. 
In een animatie leggen we het nog eens voor u uit.
Het opslaan van water in uw tuin kan op vele manieren. In onze folder 'Regenwater opvangen in je eigen tuin' hebben we ze allemaal voor u op een rijtje gezet.

Doe mee en ontvang subsidie!

De gemeente draagt een steentje bij om inwoners te helpen hun leefomgeving te verduurzamen. Met een subsidieregeling en een jaarlijkse korting op de rioolheffing maken we het voor u extra aantrekkelijk. Het afkoppelen van uw woning of uw bedrijfspand is duurzaam, beter voor uw tuin en gunstig voor uw portemonnee.

Afkoppelsubsidie

Eigenaren die het regenwater van voor-, zij- en achtertuin afkoppelen van het gemengd riool kunnen hiervoor een subsidie van € 300 aanvragen.
In de wijken ’t Zand en Sonniuspark, op industrieterrein Ekkersrijt, het buitengebied met drukriolering ligt al een gescheiden systeem en is het hemelwater aan de voorzijde afgekoppeld. Voor deze locaties is het niet mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het afkoppelen van de  voor-, zij- en achtertuin.

Komt u in aanmerking voor subsidie? Vraag hem dan hier aan.

Verdubbelaar Waterschap de Dommel

Waterschap De Dommel verdubbelt de afkoppelsubsidie voor de afkoppeling van de  zij- en achterkant van de woning . Dus in plaats van € 300 is de afkoppelsubsidie nu tijdelijk € 600. Deze verdubbeling geldt voor maximaal 300 aanvragen in 2020, de aanvragen worden beoordeeld op basis van binnenkomst.

Verlaging rioolheffing

Naast de afkoppelsubsidie kunt u als eigenaar van een woning of bedrijfspand een korting ontvangen op de rioolheffing.Tussen 2020 en 2029 wordt een korting van € 50,- verstrekt op de rioolheffing als het regenwater van alle daken en alle verhardingen op eigen terrein verwerkt. In totaal is door het afvoeren van regenwater op eigen terrein dus € 800,- te besparen.
Deze belastingkorting gaat automatisch in voor de al afgekoppelde wijken ’t Zand en Sonniuspark, het buitengebied met drukriolering en het industrieterrein Ekkersrijt.

Uploaden foto's

Het kan zijn dat u bij het invullen en uploaden van het aanvraagformulier problemen ervaart met het bijvoegen van foto's.
U kunt tot maximaal 20 mb foto's bijvoegen/uploaden.
Wij adviseren u om foto's op lage resolutie te maken en/of foto's te "verkleinen" voordat u ze bijvoegt.
Lukt het niet? Dan kunt u ook uw foto's, o.v.v.  uw naam en adres, versturen via e-mail of wetransfer (gratis) naar communicatie@sonenbreugel.nl

Meer weten of meer informatie?

Hebt u vragen over de afkoppelsubsidie of de nieuwe manier van rioolheffing per 1 januari 2020? Bekijk dan ook ons animatie of neem contact op met de afdeling Veiligheid en Wijkbeheer via 0499 - 491 491. Voor hulp bij het afkoppelen kunt u terecht bij het Afkoppelteam van Son en Breugel Verbindt via info@sonenbreugelverbindt.nl.