Op dinsdag 7 en woensdag 8 november krijgen 6 basisscholen in Son en Breugel bijenhotels op initiatief van het bedrijf Van Weert Rondhout. Zij werken hierbij samen met de sociale onderneming Bijenhotelkopen.nl. Zo dragen zij bij aan het verbeteren van de biodiversiteit, bieden ze iets educatiefs voor de scholen en geven ze invulling aan hun social return on investment.

Bijenhotels zijn goed voor de lokale biodiversiteit. Bijen zijn onmisbaar en steken niet. Veruit het grootste deel van de bestuiving van fruitbomen, gewassen en bloemen in Nederland gebeurt door wilde bijen. En juist met dat soort gaat het niet goed. Waar ze vroeger makkelijk in gaatjes en kieren in huizen eitjes konden leggen, is dat door de hermetisch afgesloten en dicht gekitte (nieuwbouw)huizen tegenwoordig een stuk moeilijker. Juist daarom is een bijenhotel zo belangrijk voor wilde bijen.

Social return on investment

Het bedrijf Van Weert Rondhout verzorgt in de gemeente de komende vier jaar het onderhoud aan de bomen. Weert Rondhout heeft de gemeente voorgesteld om in het kader van social return on investment (SROI) bijenhotels aan te bieden aan de basisscholen in Son en Breugel. De bijenhotels zijn door Van Weert Rondhout ingekocht bij Bijenhotelkopen.nl. Dit is een sociale onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geeft om zich onder begeleiding te ontwikkelen.

Educatie

Bovendien dient het bijenhotel educatieve doeleinden voor de basisscholen. Bij het plaatsen van de bijenhotels is een voorlichtingsmoment, maar de scholen kunnen het bijenhotel zelf ook meenemen in hun lesmateriaal.

Locaties

De bijenhotels worden op 7 en 8 november geplaatst bij 6 basisscholen in Son en Breugel:

  1. De Ruimte
  2. De Bloktempel
  3. Emiliusschool
  4. De Harlekijn
  5. De Sonnewijzer
  6. De Stokland

De nieuwe school BuitensteBinnen wordt hierbij niet vergeten. Hier wordt het bijenhotel geplaatst wanneer de bouw van de school is afgerond. Naar verwachting is dit in het voorjaar van 2024.