Op zaterdag 23 juli is er een veldexcursie bij het Oud Meer in Son en Breugel. Tijdens deze excursie geven medewerkers van Bosgroep Zuid Nederland uitleg over de geschiedenis en het natuurbeheer van de Langvennen, de Hoberg en het Oud Meer. Ook nemen we een kijkje bij de grazende schaapskudde en vertelt de herder meer over schapenbegrazing in het heidelandschap.

De heideterreinen rondom de Langvennen, Hoberg en het Oud Meer zijn een belangrijk onderdeel van de natuur in Brabant. Helaas hebben de flora en fauna in deze gebieden het om verschillende redenen vaak moeilijk. Het grazen door schapen kan helpen om deze heidesoorten te behouden voor de toekomst.

Natuurherstel

Omdat deze problemen niet bij gemeentegrenzen stoppen, slaan Best en Son en Breugel de handen ineen. Samen starten zij natuurherstelproject ‘Ontwikkelingsimpuls van de heideterreinen van de Langvennen, Hoberg en het Oud Meer’. Dit project is mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Noord-Brabant. Sinds deze lente helpen de schapen van ‘De Lachende Ooi’ vier jaar lang om de balans in deze bijzondere heidegebieden terug te brengen.

Schaapskudde

Grazende schapen hebben meerdere voordelen. De kudde zorgt bijvoorbeeld dat de heide weer voldoende ruimte krijgt om te kunnen groeien en verjongen. Ook zorgt het voor meer variatie in de vegetatiestructuur en draagt het bij aan een grotere diversiteit aan plant- en diersoorten.

Voor de begrazing maken we gebruik van een ‘gescheperde schaapskudde’. Dat betekent dat de herder de schapen hoedt met behulp van zijn hond(en). Hierdoor kan hij de kudde door het terrein sturen zodat de stukken met de meeste vergrassing de meeste aandacht krijgt.

Aanmelden

De excursie start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Carpoolplaats A50 naast scoutinggebouw Dutmella. Rond 12.00 uur is het afgelopen. Wilt u meedoen aan deze excursie? Stuur dan een e-mail naar postbus@bosgroepzuid.nl. Er is ruimte voor maximaal 40 deelnemers.