Inwoners van de gemeente Son en Breugel die tussen 1 juli en 31 augustus 2022 een regenton kopen, krijgen €20,- korting van de gemeente en waterschap de Dommel. Regenwater verdwijnt vaak direct via de regenpijp in het riool. Dat is zonde, want regenwater kunt u in uw eigen tuin gebruiken op droge momenten. Met deze regentonnenactie wil de gemeente het dorp samen met inwoners klimaatbestendiger maken oftewel voorbereiden op stortbuien en periode van extreme droogte.

“De riolen worden steeds meer belast door hevige buien als gevolg van de klimaatverandering. Als gemeente nemen we maatregelen om de overlast hiervan te beperken. Maar dat kunnen we niet alleen. We vragen inwoners daarom om het regenwater van het riool af te koppelen en bijvoorbeeld op te vangen in een regenton, aldus duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.   

Duurzaamheidsprijs jeugd

Jesse heeft vorig jaar de duurzaamheidsprijs voor de jeugd gewonnen. Hij heeft een waterbespaaractie bedacht voor kinderen om de waterstanden voor een dag bij te houden. Het formulier hiervoor kunnen kinderen ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Kinderen die het formulier weer inleveren op het gemeentehuis ontvangen een bon voor het zwembad in Son en Breugel. Inleveren kan tot 20 juli 2022.

Gemeente betaalt mee aan uw regenton

De regentonnenactie loopt van 1 juli tot en met 31 augustus. Bij Boerenbond – Pets Place en Praxis in Son en Breugel kunnen inwoners van de gemeente op vertoon van de ingevulde bon een regenton met korting aanschaffen. U ontvangt direct de korting.  Per huishouden mag u één ton aanschaffen met korting. Er zijn 150 regentonnen dus wees er snel bij. De kortingsbon staat deze week op de gemeentepagina in de MooiSonenBreugelkrant en www.sonenbreugel.nl/regentonnenactie.

Subsidie afkoppelen

“Als u een regenton plaatst, gaat u het regenwater van het riool afkoppelen. Dit willen wij stimuleren en geven hier daarom subsidie voor. Als inwoners het regenwater dat op hun perceel valt, van het riool afkoppelen (achter- en zijkant) ontvangen zij een subsidie van €300,- van de gemeente. Waterschap de Dommel verdubbelt dit bedrag voor de eerste 260 huishoudens. Dus u ontvangt in totaal €600,- subsidie. Daarnaast ontvangen inwoners tot 2029 nog eens €50,- korting per jaar op de rioolbelasting als het gehele perceel is afgekoppeld. Dit wil zeggen dat ook het regenwater dat aan de voorzijde van de woning valt, bijvoorbeeld op de oprit of op het tuinpad, dan niet in het riool terecht komt”, aldus wethouder water en wijkbeheer Jan Boersma.

Wat we doen is groen

Deze regentonnenactie sluit aan bij de campagne “Wat we doen is Groen”, waarmee de gemeente samen met inwoners, maatschappelijke en commerciële partners stappen wil zetten om de gezamenlijke duurzaamheidsdoelen te halen. Zo wordt het dorp steeds een beetje groener.

Kijk voor meer info op www.sonenbreugel.nl/duurzaamheid