Tussen midden september en midden oktober onderzoekt Energie Beheer Nederland (Rijkspartij) en TNO door middel van seismisch onderzoek op diverse plekken in Son en Breugel hoe de ondergrond eruit ziet. Dit onderzoek is nodig om meer kennis te krijgen van de ondergrond en de potentie van de regio om warmte uit de bodem te halen. In 2020 is hetzelfde type onderzoek uitgevoerd op Ekkersrijt.

Planning

Het onderzoek vindt plaats vanaf 19 september 2023 op verschillende plekken in de gemeente. De boringen vinden plaats tussen 20:00 en 23:00 uur. Mogelijk zijn dan kleine doffe ploffen hoorbaar. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de plekken waar het onderzoek plaatsvindt ontvangen een brief met uitgebreide informatie.

Seismisch onderzoek

Bij het seismisch wordt een lading van 8 cm tot maximaal 40 meter diep geplaatst. Het gat wordt direct gevuld en afgedicht met zwerfklei. Bij de ontploffing worden geluidsgolven de grond ingestuurd. De onderliggende structuren en aardlagen kaatsen de golven terug, waarna geofoons (grondmicrofoons) de signalen aan het aardoppervlak opvangen. De reistijd van de geluidsgolven levert een schat aan gegevens op. Daarmee kunnen de onderzoekers – tot wel 6 km diep – een  beeld schetsen van de ondergrond. De boringen hebben geen nadelig effect op de ondergrond.

Meer informatie