De campagne IKPas nodigt mensen uit hun alcoholgebruik 30 dagen op pauze te zetten. Maar alcohol is toch gezond? Het tegendeel blijkt waar.

Alcohol is toch gezond?

Het nieuwe advies van de gezondheidsraad is: geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat alcohol een sterk verhoogde kans geeft op onder andere allerlei soorten kanker, een beroerte, ongelukken en psycho-sociale problemen. Daarbij ligt bij overmatig alcoholgebruik ook verslaving op de loer.

Geef het goede voorbeeld

Alcohol drinken is vaak een gewenning of het wordt geassocieerd met gezelligheid. Het is daarom goed om het drinken van alcohol 30 dagen te pauzeren om vastgeroeste patronen te doorbreken en om de associatie met gezelligheid te verzwakken. Ouders realiseren zich vaak niet dat hun eigen alcoholgebruik als voorbeeld dient en invloed heeft op het alcoholgebruik van hun kinderen. Het is goed om te laten zien dat het ook zonder alcohol gezellig kan zijn.

Bewustwording rondom alcoholgebruik

IKPas is een uitdaging aangaan met jezelf, waarbij je een maand geen alcohol drinkt. Het laat je bewust nadenken over de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken. Je doorbreekt je ‘gewoontes’ om alcohol te drinken en het wordt dus minder vanzelfsprekend.
Deelnemers van IKPas ervaren positieve lichamelijke ervaringen: ze voelen zich fysiek en mentaal fitter, slapen beter, voelen zich minder afhankelijk van de alcohol, hebben minder hoofdpijn de dag na het drinken van alcohol en vallen af. Daarnaast hebben zij bewustwording gekregen rondom het maken van de keuze om wel of niet te drinken. Na die 30 dagen kunnen ze dus makkelijker ‘nee’ zeggen tegen alcohol.

Hulp nodig?

In die dertig dagen kan er een dipje op de loer liggen. Mocht je daarom hulp willen bij deze uitdaging, dan kan dat natuurlijk ook. Als je je aanmeldt via IKPas (www.ikpas.nl) ontvang je tips en recepten. Je kunt bijvoorbeeld ook een dagboek bijhouden van je ervaringen en blogs lezen van andere mensen die hebben meegedaan. Ook voor vragen kun je terecht bij je online IKPascoach. Je aanmelden voor IKPas verhoogt dus de kans op een succesvolle alcoholpauze aanzienlijk. Dus niet nooit meer alcohol drinken, maar tijdelijk even pauzeren.