Bestrijding Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop (JDK), Fallopia japonica, is een "invasieve exoot”. Een exoot is een plant (of dier) die hier van nature niet voorkomt. Invasief wil zeggen dat deze zich enorm snel vermeerdert, ten koste van de natuurlijke vegetatie. En dat niet alleen: met zijn sterk wortelstelsel worden wegen, leidingen en gebouwen door de JDK aangetast. Een bijzondere en ongewilde plant, die moeilijk uit te roeien is.

Locaties in Son en Breugel

Talloze manieren om de Japanse duizendknoop uit te roeien zijn al geprobeerd, maar het blijkt heel lastig. Op dit moment lijkt ‘uitputting’ de beste methode. Bij uitputting worden de delen die boven de grond uitsteken, verwijderd. Telkens weer. Totdat uiteindelijk de plant ‘uitgeput’ raakt en daardoor wordt uitgeroeid. 

Joep Thurlings, inwoner van Son en Breugel, heeft ervaring met deze manier van bestrijden. Samen met een team van vrijwilligers zet hij zich in om, in samenwerking met de gemeente, de JDK uit te roeien. Belangrijk daarbij is om alle plekken in kaart te brengen waar de JDK voorkomt.

Hoe is de plant te herkennen?

Bij de JDK is het opvallend dat de jonge scheuten roodbruin van kleur zijn en dat bij de knopen -dat zijn de plaatsen waar de bladeren aan de stengels zitten- de stengels roodbruin gekleurd zijn. Dit hebben andere planten niet. Bekijk hier foto’s om de plant te kunnen herkennen.

Kenmerken op een rijtje:

  • 1 tot 3 meter hoog
  • holle, rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken
  • eironde, ietwat leerachtige bladeren, zonder haren aan de onderkant
  • lengte bladeren: 10 tot 15 cm lang
  • kleine crème-witte, soms wit-roze bloemen van juli tot en met september.

Locatie melden 

We hebben al 31 JDK-locaties in beeld. Kent u een locatie in Son en Breugel die niet in de lijst staat? Geef deze dan zo snel mogelijk door via JDK@sonenbreugel.nl of via de onze website.

Vrijwilligers gezocht

Wilt u graag helpen in het bestrijden van de Japanse duizendknoop? Stuur dan een bericht naar
JDK@sonenbreugel.nl. De aanmeldingen zetten wij door naar de coördinator van de vrijwilligers.