Circulair Ekkersrijt

Circulair Ekkersrijt: op weg naar een toekomstbestendig bedrijventerrein

Bedrijventerrein Ekkersrijt zet samen met ondernemers, kennisinstellingen en overheden stappen richting een volledig circulaire toekomst. Binnen dit gezamenlijke traject staat het opbouwen van een circulair ecosysteem centraal, waarin hergebruik, samenwerking en innovatie leidend zijn. Het uiteindelijke doel is duidelijk: een volledig circulair bedrijventerrein in 2050.

In een eerder uitgevoerd circulariteitstraject is al veel werk verzet. Via gesprekken met stakeholders, circulaire scans en bijeenkomsten zijn bedrijven op Ekkersrijt gestimuleerd om met circulariteit aan de slag te gaan. Inmiddels zijn diverse circulaire initiatieven in gang gezet en wordt gewerkt aan een stevige basis voor de volgende stappen in de transitie naar volledige circulariteit.

Focusgebieden van Circulair Ekkersrijt

Binnen het lopende traject wordt ingezet op drie samenhangende thema’s: 

  1. bewustwording
  2. samenwerking
  3. innovatie.

1. Circulaire bewustwording

Bedrijfsbezoeken

Op bedrijventerrein Ekkersrijt worden bedrijfsbezoeken georganiseerd om samenwerking en kennisuitwisseling te bevorderen. Ondernemers krijgen hierbij de gelegenheid om elkaars processen en circulaire oplossingen te leren kennen.

Circulaire Volwassenheidsmeting (CVM)

Bij bedrijven op Ekkersrijt wordt de Circulaire Volwassenheidsmeting uitgevoerd. Deze meting biedt inzicht in de mate van circulariteit binnen de bedrijfsvoering en helpt bij het benoemen van concrete verbeterkansen. De resultaten worden opgeslagen op een digitaal platform en geanalyseerd, wat de basis vormt voor vervolgacties.

Onderwijs en onderzoek

Studenten van Wageningen Universiteit & Fontys Hogescholen worden ingezet om te ondersteunen bij circulaire vraagstukken die spelen op het bedrijventerrein. In het tweede kwartaal heeft er oplevering door WUR plaatsgevonden , in september start Fontys met het uitvoeren van een milestone werkplan. 

Doorontwikkeling Circulair Dashboard

Het Circulair Dashboard van Stichting InduSym is geüpdatet met nieuwe functionaliteiten en visualisaties. Daarnaast worden data uit de Circulaire Volwassenheidsmeting en reststromen / grondstoffen behoefte gekoppeld, wat leidt tot verbeterde inzichten in de voortgang en kansen op bedrijventerrein Ekkersrijt.

2. Samenwerking en inzameling

Structurele collectieve inzameling

Samen met lokale partners wordt gewerkt aan een vaste inzamelstructuur. Tijdens de inzamelronden worden reststromen opgehaald en wordt onderzocht hoe de inzameling efficiënter en effectiever kan worden georganiseerd.

Inzamelkalender 2025

In 2025 worden vijf collectieve inzamelrondes georganiseerd. Tijdens deze rondes worden diverse afvalstromen opgehaald. Op deze manier blijven waardevolle grondstoffen behouden en wordt de CO₂-uitstoot verminderd. De inzamelronde staan gepland op de volgende data: 14 mei, 25 juni, 17 september, 29 oktober en 10 december. Wilt u meer informatie? Stuur een bericht naar Bas de Jong

3. Circulaire innovatie

Werkgroep circulaire innovatie

Binnen een werkgroep van hightech- en kunststofbedrijven worden concrete circulaire uitdagingen aangepakt, zoals verspilling van materiaalstromen. De groep komt bijeen om kennis te delen en samen aan oplossingen te werken.

Collectieve kansen benutten

Bedrijven met vergelijkbare reststromen worden met elkaar verbonden om ervaringen uit te wisselen en te werken aan gezamenlijke oplossingen. Denk hierbij aan het hergebruik van spuitgietverliezen en verspaningsresten.

Businesstrack Remanufacturing

In samenwerking met externe partners worden businesstracks georganiseerd. Bedrijven worden hierin begeleid bij het ontdekken van circulaire businesskansen, het wegnemen van barrières en het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.

Wilt u meer informatie? Stuur een bericht naar Mattijs Bouwmans
 

Interesse of deelname?

Bedrijven op Ekkersrijt die willen deelnemen aan de collectieve inzamelronden of zich willen aansluiten bij één van de circulaire trajecten, kunnen contact opnemen met:

Mattijs Bouwmans
Stichting InduSym
📧 mattijs@indusym.nl

UITNODIGING

Op donderdagochtend 10 juli organiseren @Stichting InduSym & @MaakLos, in opdracht van de gemeente Son en Breugel, een kennissessie over remanufacturing op bedrijventerrein Ekkersrijt. Ontdek de business case voor remanufacturing in jouw organisatie. Tijdens deze interactieve werksessie ga je samen met andere maakbedrijven aan de slag met concrete kansen en inspirerende praktijkvoorbeelden. Aan het eind van de sessie staat jouw remanufacturing business case helder en concreet — op de achterkant van een sigarendoos.

Locatie:               SIMS Lifecycle Services, Ekkersrijt

Datum:                Donderdag 10 juli | 09:00 – 12:30

Wil je deze bijeenkomst bijwonen? Meld je dan aan via mattijs@indusym.nl. Wil je meer informatie? Open de flyer!