Bladafval en bladkorven

Wat is het?

In de herfst ontstaat er meer bladafval en zorgen de bladeren op straat voor ongemak. De gemeente plaatst dan tijdelijk bladkorven voor bladeren die in het openbaar gebied vallen. Deze zijn niet bedoeld voor snoei- en tuinafval; dit kunt u (in kleine hoeveelheden) gratis naar de milieustraat brengen. 

Bladkorven

In het laatste kwartaal van het jaar plaatsen we op 70 plaatsen in de gemeente tijdelijk een bladkorf, op plaatsen waar veel blad valt. U kunt een handje meehelpen met het opruimen van bladeren die in het openbaar gebied vallen. 

Alleen blad in de korven!

De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladafval. Bladkorven worden geleegd met een zuiginstallatie die alleen bladeren opzuigt. Als hier planten, snoeihout of takken in belanden dan beschadigt dit de machine. Bladkorven waarin we andere zaken aantreffen dan bladafval, worden verwijderd. 

De bladkorven worden eind december weer opgeruimd. Als de bladkorf weg is, mag op deze plekken geen bladafval meer achtergelaten worden. 

Bladcompost

We slaan de in de korven verzamelde bladeren op, zodat er bladcompost ontstaat. In het voorjaar gebruiken we de bladcompost voor de groenvakken en borders.

Bladblazers

Niet in alle straten staan bladkorven, maar we gaan wel in alle straten bladeren verwijderen.

Als het weer het toelaat en het blad droog is, gaan de wijkteams met bladblazers van start om wijk voor wijk het blad van de straten te verwijderen.

  • Op de meeste plaatsen blazen we bladeren naar het midden van de straten, om ze vervolgens op te zuigen.
  • Op plaatsen waar dat mogelijk is, blazen we het blad terug in de groenstroken. De bladeren geven direct voeding voor de groenstroken

De teams komen overal. Wij vragen uw begrip voor het feit dat de wijkteams niet overal tegelijk kunnen zijn.

Eigen tuin

Om het blad in uw eigen tuin makkelijk weg te werken, legen we de groene GFT-containers t/m eind november wekelijks. Vanaf begin december gaat het ophaalschema van groente-, fruit-, en tuinafval weer naar tweewekelijks.

Overzicht bladkorven

legenda bij plattegrond