Buurkracht

Buurkracht wil graag een buurtteam samenstellen met inwoners die actief betrokken willen worden en willen meedenken. Samen wordt er dan gekeken naar mogelijke maatregelen voor verduurzaming van woningen in de wijk. Er zullen offertes worden opgevraagd en vergeleken. Het aanbod wordt in een tweede bijeenkomst gepresenteerd. De verwachting is dat het gehele proces enkele maanden zal duren (ca. 4 maanden). Inwoners die bij het buurtteam betrokken willen worden, zitten dus niet voor een lange periode ergens aan vast.

Energieadviseur

Caspar Eras, energieadviseur, heeft op de bijeenkomst een interactieve presentatie gehouden met behulp van www.verbeterjehuis.nl(externe link). Via deze website van Milieucentraal kan je een verbeterplan voor je woning opstellen. De site laat zien hoe goed je huis geïsoleerd is en welke maatregelen er genomen kunnen worden om te verduurzamen. Het laat ook zien hoeveel er dan geïnvesteerd moet worden, wat er eventueel gesubsidieerd kan worden en hoeveel gas / energie / geld je hiermee kan besparen per jaar.

De website rekent nog met oude prijzen, de daadwerkelijke kosten zullen hoger uitvallen. Hiertegenover staat dat de energieprijzen ook zijn gestegen. Per saldo zal het qua terugverdientijd niet zoveel uitmaken op dit moment.

Tip voor inwoners die graag zelf aan de slag willen met isolatiemaatregelen: Kijk naar de doe-het-zelf filmpjes van de Gamma of de Praxis. In de filmpjes wordt de uitvoering van verschillende maatregelen stap voor stap uitgelegd. Kijk ook eens op Energiehuis Slim wonen voor handige tips.

Onderwerpen/vragen die zijn besproken door Caspar Eras:

Vloerisolatie bij aanwezigheid van een kruipruimte

  • Mogelijk als er voldoende ruimte is (minstens 35 centimeter).

(Collectieve) zonnepanelen

  • Veel inwoners die aanwezig waren bij de bijeenkomst hebben nog geen zonnepanelen. Een collectief aanbod voor zonnepanelen is dus een mogelijke optie om naar te kijken met Buurkracht.
  • Discussiepunt: hoe ga je om met schaduw bij het plaatsen van zonnepanelen?

Buurtbatterij misschien in de toekomst?

Muurisolatie bij veel glas

  • Richtlijn voor spouwmuurisolatie: vol = goed.
  • Hierbij is het ook belangrijk om glasisolatie te realiseren.
  • De norm voor glasisolatie is HR++
  • Voor triple glas moeten ook de kozijnen vervangen worden. Caspar adviseert om dat alleen te doen als de kozijnen toch al vervangen moeten worden. Anders is het erg duur en kan je beter voor HR++ kiezen.
  • Glasisolatie bovenin de woning is ook belangrijk, warmte trekt namelijk naar boven. Zonder isolatie verlies je boven veel warmte.

Dakisolatie

  • Je kan verschillende opties overwegen. Heb je bijvoorbeeld een zolder, maar gebruik je die eigenlijk niet? Dan kan je overwegen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Gebruik je de zolder wel, bijvoorbeeld als extra slaapkamer, dan kan je beter wel het dak isoleren.

Wanneer een warmtepomp aanschaffen?

  • Een warmtepomp werkt het best in combinatie met vloerverwarming
  • Wanneer je met de huidige ketel op 50 graden je huis goed kan blijven verwarmen, dan is je huis geschikt voor een warmtepomp

Wanneer mogelijkheden met waterstof?

  • Dit duurt waarschijnlijk nog vele jaren en is op dit moment nog geen realistische optie.

Ga ik nog investeren / wanneer / waarom?

  • Als je er zeker van bent dat je nog voor een langere tijd in je huis blijft wonen, dan is het altijd een goed idee om te investeren.
  • Ook sterk afhankelijk van welke maatregel(s) je wilt uitvoeren en hoe rendabel deze zijn.

Advies zonneboiler à Alleen aanschaffen als je veel water verbruikt, anders is het niet rendabel.

Collectieve aanbodmogelijkheden:

  • Raamisolatie
  • Dakisolatie (bij veel huizen in de buurt is het dak geïsoleerd  door spaanplaat met pur)
  • Zonnepanelen

Vervolg

Buurkracht stelt eerst een team samen met inwoners die actief willen meedenken en betrokken willen worden. Binnenkort wordt er ook een enquête uitgezet onder de inwoners van Breugel om te bepalen of buurtgenoten interesse hebben in een collectief aanbod en waarvoor. Daarna kijken we verder en kunnen we een tijdsplanning maken. De totale duur zal tussen de 4 tot 6 maanden liggen.

Lopende acties waar inwoners gebruik van kunnen maken:

Sonenergie energiescans - https://www.sonenergie.nl/sonenergiescan/(externe link)

Energiebox - https://energiebox.org/gemeente-son-en-breugel