Mag een straatfeest of buurtbarbecue weer?

Nu veel van de coronamaatregelen zijn afgeschaald, zien we bij de gemeente weer verzoeken binnenkomen voor straatfeesten en buurtbarbecues. Buren willen elkaar weer opzoeken en gezamenlijk de zomervakantie ingaan of juist afsluiten. Wat veel inwoners niet weten, is dat straatfeesten en buurtbarbecues een evenement zijn. Deze moeten gemeld worden bij de gemeente, maar er zijn ook nog coronaregels waaraan voldaan moet worden. In dit artikel lichten we deze coronaregels toe.

Buurtfeesten en coronamaatregelen

Om een buurtfeest veilig te kunnen organiseren gelden momenteel nog de volgende maatregelen:

  • Er wordt een gezondheidscheck uitgevoerd, bij aankomst van de deelnemers;
  • Van alle deelnemers worden de contactgegevens genoteerd, ten behoeve van het bron- en contactonderzoek.
  • Er worden voldoende hygiënemaatregelen genomen, zoals het plaatsen van een dispenser met ontsmettende handgel;
  • De deelnemers houden altijd 1,5 afstand van elkaar, tenzij zij tot hetzelfde huishouden behoren;
  • De deelnemers hebben een vaste zitplaats.

Het is dus van belang dat de mensen afstand van elkaar kunnen houden. Ook als ze naar bijvoorbeeld de barbecue lopen of een drankje halen. Een idee is om te werken met vaste looprichtingen.

Buurtfeest met Coronatoegangsbewijs

Het is ook mogelijk om te werken met toegangsbewijzen. Een coronatoegangsbewijs kun je via de CoronaCheck-app of coronacheck.nl aanmaken met:

  • Een negatieve testuitslag van maximaal 40 uur oud;
  • of een vaccinatiebewijs;
  • of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud.

Als je ervoor kiest om te werken met een toegangsbewijs, dan hoeven de deelnemers geen afstand te houden. Wel moeten dan alle deelnemers een toegangsbewijs hebben. Het is dus niet mogelijk dat een gedeelte van de bezoekers wel afstand moeten houden en een gedeelte niet. Tot slot moet het terrein afgesloten zijn, zodat anderen (zonder toegangsbewijs) zich niet kunnen mengen met het feest. Dit kan heel eenvoudig bijvoorbeeld met slingers.

Wil jij iets organiseren? Meld het ons!

Heb jij een idee om iets te organiseren in je straat? Meld het ons. We gaan graag met je in gesprek en denken met je mee over wat wel en wat niet kan. Een initiatief melden kan via evenementen@sonenbreugel.nl of via onze website https://www.sonenbreugel.nl/evenement-organiseren/