Gevonden of verloren voorwerpen

Direct regelen

Melding doen

Wat moet ik doen?

Gevonden voorwerp

Heeft u een voorwerp gevonden, dan kunt u er voor kiezen om het zelf te bewaren of bij het gemeentehuis af te geven, tijdens openingstijden. Is het voorwerp minder waard dan € 450,00? Dan mag u het thuis bewaren. Is het voorwerp meer waard, dan bent u verplicht om het af te geven bij de gemeente.

Als u een gevonden voorwerp zelf bewaart, moet u wel een melding doen. Meldt de eigenaar zich binnen 1 jaar? Dan geeft u het voorwerp terug aan de eigenaar. Als deze persoon zich niet meldt, bent u de nieuwe eigenaar van het voorwerp.

Vanuit de overheid is bepaald dat een gevonden paspoort of identiteitskaart vanaf 5 november 2016, nooit aan de eigenaar mag worden teruggegeven. Het reisdocument wordt vernietigd om fraude en/of misbruik te voorkomen.

Verloren voorwerp

Bent u iets verloren? Kijk regelmatig op de website www.verlorenofgevonden.nl. Daar kunt u zien of uw voorwerp gevonden is. Niet gevonden? Maak dan een melding.

De melding kunt u ook printen en gebruiken als bewijs voor uw verzekering. Het verloren voorwerp kan bij de vinder liggen of bij de gemeente. Heeft u een match, dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Wij brengen u in contact met de vinder of laten u op afspraak langskomen bij de gemeente. Neem een geldig legitimatiebewijs mee.

Verloren paspoort, ID-kaart of rijbewijs

Bij verlies of diefstal van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, vraagt u een nieuw document aan bij de gemeente en ondertekent u tijdens de afspraak een vermissingsverklaring. Maak hiervoor een afspraak.

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Wat kost het?

Het melden van een gevonden of verloren voorwerp is gratis.