Herkennen en melden verdachte situaties
Ziet u een situatie die u niet vertrouwt? Bijvoorbeeld een winkel waar nooit klanten komen? Een leegstaande schuur waar regelmatig mensen zijn? Of iemand zonder inkomsten die een dure auto heeft? Dan is het mogelijk dat er sprake is van (ondermijnende) criminaliteit.
Vermenging van onder- en bovenwereld
Criminelen hebben voor hun activiteiten ook niet-criminelen nodig. Ze huren bijvoorbeeld een huis om gestolen spullen op te slaan. De verhuurder van het huis wordt zo betrokken bij de criminele activiteiten. Ook al weet de verhuurder dat misschien zelf niet. Dit is een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit. Het is de vermenging van de onder- en bovenwereld. Daarbij gaat het om illegale activiteiten die criminelen bijna niet kunnen uitvoeren zonder dat zij gebruik maken van legale diensten vanuit de bovenwereld. Bijvoorbeeld transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Zaken die ook inwoners direct of indirect kunnen raken. Bij een hennepkwekerij en een drugslaboratorium is er ook grote kans op brand, ontploffing en stank-/wateroverlast. Het kan dus gevaarlijk zijn voor de hele buurt.
Verdachte situaties melden
We werken samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) om criminaliteit aan te pakken. Ondermijnende criminaliteit is soms moeilijk zichtbaar. U kunt daarom helpen door verdachte situaties te melden. Bijvoorbeeld:
- een winkel of restaurant waar nooit klanten komen
- een kapper waar u nooit een afspraak kunt maken
- een leegstaande schuur waar u regelmatig mensen ziet
- gedumpt drugsafval
- iemand zonder inkomsten die een dure auto heeft
U kunt verdachte situaties op twee manieren melden:
- Bij de politie via 0900-8844
- Bij Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800-7000 of vul het online formulier in van Meld Misdaad Anoniem. Bij Meld Misdaad Anoniem hoeft u uw naam niet te noemen en worden uw contactgegevens niet bekend.
Wat gebeurt er met uw melding?
Doet u een melding bij Meld Misdaad Anoniem? Dan ontvangt de gemeente deze melding ook. De gemeente bekijkt eerst of ze al andere informatie heeft over de persoon, het adres of het bedrijf waar de melding over gaat. Is er bijvoorbeeld al vaker overlast gemeld op een adres? Of is een bedrijf al vaker opgevallen bij een controle? Als er genoeg informatie is, kan actie worden ondernomen. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de politie.
Doet u een melding bij de politie? Dan krijgt de gemeente geen informatie over de melding.