Wat is het?

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Let op: leen je identiteitskaart niet uit, dit is strafbaar. 

Hoe werkt het?

Meenemen naar uw afspraak:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 12 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een identiteitskaart toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbers. Toestemming kan gemakkelijk door allebei de ouders gegeven worden via het digitale toestemmingsformulier. Dan hoeft er geen toestemming meer gegeven te worden tijdens de afspraak. Mocht u dit liever schriftelijk doen, dan kan dit tijdens de afspraak.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland? Dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Ophalen identiteitskaart

Voor het ophalen van de identiteitskaart moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het document komt aanvragen.

Let op: Haal uw identiteitskaart binnen 3 maanden op. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Spoedaanvraag

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u tijdens uw afspraak de identiteitskaart vóór 15.00 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden geleverd.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee (externe link)voor een nooddocument.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Bekijk ook:

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die je automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Reizen naar Groot-Brittanië

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor (noodzakelijke) reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dan niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Meer informatie kunt u vinden op de website van rijksoverheid(externe link).

Wat kost het?

Product

Tarief

Tarief inclusief spoedtoeslag van €51,60

Geldigheid document

Identiteitskaart vanaf 18 jaar

€ 68,50

€ 120,10

10 jaar

Identiteitskaart tot en met 17 jaar

€ 36,95

€ 88,55

5 jaar