Wat is het?

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Let op: leen je identiteitskaart niet uit, dit is strafbaar. 

Hoe werkt het?

Meenemen naar uw afspraak:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Ophalen identiteitskaart

Voor het ophalen van het identiteitskaart moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het identiteitskaart komt aanvragen.

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 12 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een identiteitskaart toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbenden. Als zij niet meekomen bij de afspraak op het gemeentehuis voor de aanvraag, dan kunnen zij vooraf met DigiD een Toestemmingsformulier invullen. Als ouders/gezaghebbenden  wel meekomen, kunnen ze op het gemeentehuis eventueel ook schriftelijk een toestemmingsformulier invullen.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland? Dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Ophalen identiteitskaart

Voor het ophalen van de  identiteitskaart moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het document komt aanvragen.

Spoedaanvraag

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u tijdens uw afspraak de identiteitskaart vóór 15.00 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden geleverd.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Bekijk ook:

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die je automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Reizen naar Groot-Brittanië

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor (noodzakelijke) reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dan niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Meer informatie kunt u vinden op de website van rijksoverheid.

Wat kost het?

  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder, tien jaar geldig: € 64,00
  • Identiteitskaart voor jongeren onder de 18 jaar, vijf jaar geldig: € 32,,90
  • Extra kosten spoedprocedure € 50,90