Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa(externe link). U kunt geen visum laten toevoegen aan een identiteitskaart. Dit kan alleen bij een paspoort. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18.

Spoedaanvraag

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u tijdens uw afspraak de identiteitskaart vóór 15.00 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden geleverd.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee(externe link) voor een nooddocument.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Bekijk ook:

Wat moet ik doen?

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Let op: leen je identiteitskaart niet uit, dit is strafbaar.

Meenemen naar uw afspraak:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 12 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een identiteitskaart toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbers. Toestemming kan gemakkelijk door allebei de ouders gegeven worden via het digitale toestemmingsformulier. Dan hoeft er geen toestemming meer gegeven te worden tijdens de afspraak. Mocht u dit liever schriftelijk doen, dan kan dit tijdens de afspraak.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website(externe link) van de Marechaussee.

Ophalen identiteitskaart

Voor het ophalen van de identiteitskaart moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het document komt aanvragen.

Let op: Haal uw identiteitskaart binnen 3 maanden op. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die je automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Wat kost het?

ProductTariefTarief inclusief spoedtoeslag van €51,60Geldigheid document
Identiteitskaart vanaf 18 jaar€ 70,35€ 123,4010 jaar
Identiteitskaart tot en met 17 jaar€ 37,95€ 90,955 jaar