Openbare besluitenlijst 11 juni 2024
Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris
1 Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 4 juni 2024
Het college stelt de besluitenlijst vast.
2 Interne - niet openbare - besluitenlijst 4 juni 2024
Het college stelt de besluitenlijst vast.
3 Politieke Avond 13 juni 2024
Het college stelt het programma van de Politieke Avond van 13 juni 2024 vast.
4 Algemene machtiging 2024
Door middel van de algemene machtiging worden ambtenaren aangewezen die bevoegd zijn om namens het college, de burgemeester of de gemeenteraad op te treden in bezwaar- en beroepsprocedures. De algemene machtiging dateert van 11 juli 2023 en is geactualiseerd vanwege wijzigingen in de personele organisatie.
Het college besluit:
- De algemene machtiging d.d. 11 juni 2024 vast te stellen;
- De algemene machtiging d.d. 11 juli 2023 in te trekken.
5 (Her)ontwikkeling Ruysdaelstraat 2; aangepast eindplan, nieuw grondbod en anterieure ovk
Het college heeft op 21 november 2023 ingestemd met het eindplan en het hierop gebaseerde grondbod voor de woningbouwontwikkeling op de (her)ontwikkelingslocatie Ruysdaelstraat 2. Woonstichting ‘thuis heeft inmiddels een keuze gemaakt voor een bouwende partij. In overleg hebben zij een bijstelling van het eindplan gemaakt. Resultaat is dat er 2 woningen extra komen en het residueel grond daarmee is opgehoogd. Alle hiermee samenhangende afspraken zijn intussen ook vastgelegd in de anterieure overeenkomst. Aan het college wordt gevraagd in te stemmen met het aangepaste eindplan, het gewijzigde grondbod en de anterieure overeenkomst.
Het college besluit In te stemmen met het door Woonstichting ‘thuis gewijzigde eindplan ‘Herontwikkeling locatie Vijverberg’ (Ruysdaelstraat 2)’ onderdelen d.d. april 2024.
6 Reiniging en inspectie riolering
Reiniging en inspectie van de riolering maakt onderdeel uit van het reguliere beheer en onderhoud van het rioolstelsel in de gemeente Son en Breugel. De inspectie wordt uitgevoerd in een gereinigde buis (rioolstreng) waarbij met een camera de status van de onderzochte rioolstrengen wordt vastgelegd. De voorgaande raamovereenkomst reiniging en inspectie is afgelopen en een nieuwe raamovereenkomst is nodig om het beheer en onderhoud te continueren.
Het college besluit:
- de inkoopstrategie rioolreiniging en inspectie vast te stellen;
- mandaat te verlenen aan de Gemeentesecretaris en de Manager Ruimte voor de verdere uitvoering van de aanbestedingsprocedure, inclusief het vaststellen van de gunningsbeslissing en de raamovereenkomst;
- de burgemeester te verzoeken de ondertekening van de raamovereenkomst op te dragen aan de Gemeentesecretaris.
7 Eenheid 75
Ondermijning is een nationaal, regionaal én lokaal probleem. Het verhogen van de weerbaarheid van de samenleving op dit thema is één de doelstellingen in het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2023-2026 en het Actieplan Ondermijning 2023-2024. Naast eerdere initiatieven is besloten om te starten met de game Eenheid 75. Dit is een reality game die is gericht op het creëren van meer maatschappelijke weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit en een hogere mate van meldingsbereidheid van burgers. Met tekst t.b.v. de raadsinformatiebrief wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de uitrol van de Augmented Reality (AR) game Eenheid 75.
Het college besluit de raadsinformatietekst ‘AR-Game Eenheid 75’ vast te stellen en op te nemen in de raadsinformatiebrief van 14 juni 2024.
8 Aanpassing baliemeubel
Op initiatief van het Klantcontactcentrum Dienst Dommelvallei (KCC) is een Arbo-onderzoek uitgevoerd naar de werkplekken van het KCC (balies en receptie) in het gemeentehuis. Daaruit is gebleken dat op een aantal punten aanpassingen nodig zijn. De afgelopen maanden zijn de aanpassingen met de medewerkers van het KCC besproken. Voor de aanpassingen is bij twee bedrijven een offerte opgevraagd, Verschuren interieurbouw uit Son en Breugel en Broeders interieur uit Nuenen. Broeders interieurs heeft als laagste geoffreerd.
Het college besluit:
- Het baliemeubel aan te passen;
- Opdracht te geven aan Broeders interieur te Nuenen;
- De kosten ten laste te brengen van het budget huisvesting gemeentehuis.
9 Onderhoud kunstgrasveld KV Corridor
Binnen gemeente Son en Breugel zijn diverse buitensportaccommodaties aanwezig, waarmee we diverse buitensportverenigingen faciliteren. Momenteel wordt gewerkt aan een meerjarenonderhoudsplan, waarin het onderhoud van de sportvelden voor een langere periode gestructureerd ingepland en begroot wordt. Middels dit voorstel wordt besloten het kunstgrasveld van KV Corridor op te nemen in het meerjarenonderhoudsplan van de sportvelden.
Het college besluit het kunstgrasveld van KV Corridor op te nemen in het meerjarenonderhoudsplan van de sportvelden.
10 Sonnerie gemeentelijk monument
Op 23 januari 2024 heeft de monumentencommissie na het voorgeschreven overleg met de eigenaar een Redengevende Omschrijving voor de Sonnerie, Nieuwstraat 45-47 vastgesteld met het advies dit gebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument. De eigenaar heeft daarna ondanks meerdere verzoeken niet gereageerd op het voorgenomen besluit tot plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Op basis van artikel 3 van de nieuwe Erfgoedverordening aangenomen op 30 mei 2024 kan het College van B&W op advies van de monumentencommissie overgaan tot aanwijzing van een monument ook zonder instemming van de belanghebbende.
Het college neemt een voorgenomen besluit (art 4.8 Awb) Nieuwstraat 45-47 aan te wijzen als gemeentelijk monument.
11 Regionaal project Collectieve financiering van zorg in onderwijstijd
Vanuit het onderwijs, de gemeenten en de jeugdhulpaanbieders is in de jeugdhulpregio’s Samen voor Jeugd en Een 10 voor de Jeugd een nadrukkelijke wens uitgesproken voor een nog betere en efficiëntere samenwerking tussen de jeugdhulp en het onderwijs. Betrokken gemeenten binnen de jeugdhulpregio’s en de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs hebben de ambitie uitgesproken dit regionaal verder uit te werken en vorm te geven in het regionale project Collectieve financiering van zorg in onderwijstijd (ZiO). Dit regionale project richt zich op de scholen voor speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal
onderwijs in Zuidoost-Brabant. De gezamenlijke afspraken voor dit project zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen alle betrokken partijen die nu met deze adviesnota voorligt ter ondertekening.
Het college besluit:
- In te stemmen met deelname aan het project Collectieve financiering van zorg in onderwijstijd en daartoe de samenwerkingsovereenkomst “collectieve bekostiging zorg in onderwijstijd” aan te gaan;
- De burgemeester te verzoeken volmacht te verlenen aan wethouder Grevink voor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst “collectieve bekostiging zorg in onderwijstijd” tussen de 21 gemeenten en 5 samenwerkingsverbanden passend onderwijs in Zuidoost-Brabant.
12 Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp 2024
Op 23 maart 2023 heeft de raad de Verordening Jeugdhulp Son en Breugel 2023 vastgesteld. In de verordening wordt bij een aantal bepalingen vermeld dat het college nadere regels stelt of kan stellen. Dit gebeurt in het Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp 2023 dat is vastgesteld op 20 juni 2023. Hierbij werd de kanttekening geplaatst dat het vastgestelde uitvoeringsbesluit verder verbeterd zou worden. Het nieuwe uitvoeringsbesluit wordt nu voorgelegd aan het college.
Het college besluit:
- Het uitvoeringsbesluit Jeugdhulp 2024 vast te stellen;
- De terugkoppeling aan de Adviesraad Sociaal Domein te versturen naar aanleiding van het ontvangen advies.
13 Actieplan Dakloosheid regio Eindhoven 2024 – 2030
Op 1 december 2022 is door ministeries van VWS, BZK en SZW, de VNG, woningbouwcorporaties, zorgaanbieders, clientorganisaties, ervaringsdeskundigen en andere belanghebbende partijen het Nationaal Actieplan Dakloosheid, “Eerst een Thuis” gelanceerd. Het Actieplan Dakloosheid regio Eindhoven 2024–2030 vormt een regionale uitwerking van deze landelijke ambitie. Het fors en structureel terugdringen en beëindigen van dakloosheid in 2030 vraagt om een duurzame langetermijnstrategie. Daarom reikt dit Actieplan van 2024 tot en met 2030. De gezamenlijke ambities en uitgangspunten die hierin zijn geformuleerd bieden een richtinggevend kader voor de acties die hieruit volgen. Hierbij wordt uitgegaan van de 6 actielijnen die ook het Nationaal Actieplan Dakloosheid vormgeven.
- Het Actieplan Dakloosheid regio Eindhoven 2024-2030 met de regionale ambities en uitgangspunten vast te stellen;
- Kennis te nemen van de voorgestelde acties in het Overzicht acties per actielijn;
- In te stemmen met deelname aan derde ronde ETHOS Light telling in 2024/2025;
- In te stemmen met de kosten van dit actieplan en deze te dekken uit het budget dat resteert uit de Regionale aanpak preventie van dakloosheid;
- De Raad te informeren via een Raadsinformatiebrief.