Openbare besluitenlijst 11 maart 2025

Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder 
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris

1. Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 25 februari 2025

Het college stelt de besluitenlijst vast.

2. Interne-niet openbare-besluitenlijst 25 februari 2025

Het college stelt de besluitenlijst vast. 

3. Voorkeursrechtgebied Breeakker; reactie op brief Woonbedrijf 27 februari 2025

Woonbedrijf vraagt in haar brief van 27 februari 2025 aandacht voor de voortgang van de gesprekken met de gemeente die toezien op de mogelijke aankoop van het bezit van Woonbedrijf in het voorkeursrechtgebied de Breeakker.
Woonbedrijf vraagt om een reactie binnen 14 dagen op de waarde van het onroerend goed zoals opgenomen in het taxatierapport. Het college besluit Woonbedrijf via een tweede brief nogmaals te bevestigen dat de gemeente de gesprekken tot aankoop van het bezit wil voeren.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de brief van Woonbedrijf van 27 februari 2025;
  2. Woonbedrijf in een tweede brief nogmaals te bevestigen dat de gemeente de gesprekken tot de mogelijke aankoop van het bezit van Woonbedrijf door wil zetten en dat de gesprekken namens de gemeente door Fakton gevoerd zullen worden;
  3. aan medewerkers van Fakton mandaat te verlenen om namens de gemeente de gesprekken en onderhandelingen te voeren met Woonbedrijf die toezien op de aankoop en voorwaarden van het bezit van Woonbedrijf in de Breeakker.
    Het uiteindelijke besluit is voorbehouden aan het college van burgemeester en wethouders.

4. Beheerplan gemeentelijke gebouwen 2025 t/m 2033

Jaarlijks dient het beheerplan “gemeentelijke gebouwen & maatschappelijke accommodaties” te worden geactualiseerd, zodat het uitvoeringsprogramma en de hiervoor benodigde doteringen actueel blijven. De laatste bijstelling vond in 2015 plaats, het huidige beheerplan is volledig geactualiseerd. Na actualisatie bleek een structurele ophoging van de jaarlijkse dotatie noodzakelijk. De structurele verhoging van jaarlijkse dotering en het ophogen van het budget dagelijks onderhoud, is reeds verwerkt en opgenomen in meerjarenbegroting 2025-2028, welke op 7 november 2024 door de raad vastgesteld. Vaststelling van dit beheerplan geeft invulling aan de structurele verhoging van de jaarlijkse dotaties. Door dit beheerplan informerend aan te bieden aan de provincie Noord-Brabant, geven we tevens invulling aan het Besluit Begrotingen en Verantwoording (BBV). Daarom vragen wij het college om het beheerplan “gemeentelijke gebouwen & maatschappelijke accommodaties 2025-2033“ vast te stellen.

Het college besluit het beheerplan “gemeentelijke gebouwen & maatschappelijke accommodaties 2025-2033“ vast te stellen.

5. Plan van aanpak Grip op Jeugdhulp en Wmo

De druk op de Jeugdhulp en de Wmo blijft onverminderd hoog. Om deze druk te verlichten is er een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. Het doel is om tijdig passende en laagdrempelige ondersteuning te bieden, zodat de individuele indicaties gaan afnemen of minder zwaar worden. Bij de uitvoering van het plan worden samenwerkingspartners voortdurend betrokken. De voortgang van het plan wordt gemonitord en gedeeld met het college en de gemeenteraad.

Het college besluit:
1. Het plan van aanpak Grip op Jeugdhulp en Wmo vast te stellen;
2. De raad te informeren over het plan van aanpak tijdens een informerende sessie.

6. Onderwijsachterstandenbeleid (OAB) gemeente Son en Breugel 2025

Ieder kind heeft het recht om zijn of haar talenten optimaal te ontwikkelen en te benutten, ongeacht de mogelijkheden in de thuissituatie. Het onderwijsachterstandsbeleid (OAB) richt zich er op dat alle kinderen dezelfde ontwikkelkansen krijgen. Het bestaande beleid uit 2019 dient geactualiseerd te worden. Een belangrijk instrument ter bestrijding van onderwijsachterstanden is voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Voorschoolse educatie betreft peuters (2 tot 4 jaar) in de vve-gecertificeerde kinderopvang (VE-voorziening/locatie) en vroegschoolse educatie betreft kleuters (4 tot 6 jaar) op de basisschool. In deze beleidsnota worden de visie en doelstellingen omtrent onderwijsachterstanden in Son en Breugel beschreven. Dit wordt concreter uitgewerkt in afspraken die gemaakt zijn met de betrokken partijen: de kinderopvang, het basisonderwijs, het consultatiebureau en de gemeente. Ook is beschreven op welke manier de gemeente het aanbod subsidieert en wat dit betekent voor ouders die hiervan gebruik maken.

Het college besluit het raadsvoorstel Onderwijsachterstandenbeleid (OAB) gemeente Son en Breugel 2025 voor te leggen aan de raad.