Aanwezig:
Hans Gaillard, burgemeester
John Frenken,
wethouderJan Boersma, wethouder 
Paul van Liempd, wethouder 
Jos de Bruin, wethouder
Rien Schalkx, secretaris

1. Vaststelling niet openbare en openbare besluitenlijst b&w-vergadering d.d. 29 september 2020 / Hans Gaillard

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2. Ter kennisname verslag infoavond omwonenden Akkerpad / John Frenken

Op 28 september jl. is er een infoavond voor omwonenden gehouden van het Akkerpad in verband met ideevorming woningbouw door ontwikkelaar Hendriks Coppelmans.

Het college besluit:

  1. het verslag van de infoavond Akkerpad voor kennisgeving aan te nemen;
  2. het verslag ter kennisname door te sturen aan de commissie Grondgebiedzaken (vergadering van 23 november).

3. Ontwerpbestemmingsplan "Cultuurhistorie Son en Breugel" / Jan Boersma

In vervolg op de vaststelling van het projectplan ‘Cultuurhistorisch beleid gemeente Son en Breugel’ op 23 september 2014 is het cultuurhistorisch beleid van de gemeente Son en Breugel verwoord in het ‘Erfgoedbeleid’ van de gemeente Son en Breugel. Het beleid is gebaseerd op het actuele beleid, te weten ‘Archeologiebeleid’ (2008), het ‘Groenbeleidsplan’ (2013), de ‘Structuurvisie Son en Breugel’ (2014) en het ‘Overzicht van potentieel gemeentelijke monumenten & potentieel cultuurhistorische beeldbepalende objecten/elementen’ (2015).
In het Erfgoedbeleid zijn alle waarderingen op het gebied van cultuurhistorie, voor zowel gebouwde objecten als ongebouwde objecten bij elkaar gebracht met als doel deze te borgen. Het ‘Erfgoedbeleid’ is vertaald naar het bestemmingsplan ‘Cultuurhistorie’ zodat het een toetsingskader vormt voor ontwikkelingen. Het betreft uitsluitend de onderdelen van het beleid die nog niet zijn beschermd in de vigerende bestemmingsplannen. Met het vaststellen van het ‘Erfgoedbeleid’ en het bestemmingsplan ‘Cultuurhistorie’ wordt voldaan aan de wettelijke verplichting. Het ontwerpbestemmingsplan “Cultuurhistorie” dient in het kader van de vaststellingsprocedure vrij gegeven te worden voor de periode waarbinnen zienswijzen ingediend kunnen worden.

Het college besluit:

  1. het ontwerpbestemmingsplan “Cultuurhistorie” vrij te geven voor de verdere vaststellingsprocedure (publicatie t.b.v. zienswijzen);
  2. kennis te nemen van het ‘Erfgoedbeleid’ en na afronding van de zienswijzenprocedure m.b.t. de vaststelling van het bestemmingsplan “Cultuurhistorie”, gehoord de raadscommissie Grondgebiedzaken, aan de raad voor te stellen om het ‘Erfgoedbeleid’ vast te stellen.

4. Vergoeding meerkosten aanbieders Jeugd en Wmo i.v.m. coronacrisis / Paul van Liempd

Landelijk is besloten dat meerkosten die aanbieders van jeugdhulp en Wmo moeten maken om te voldoen aan de richtlijnen tegen het coronavirus, worden vergoed tot en met december 2020. Voorgesteld wordt om de uitvoering van deze vergoeding door de gemeenten formeel vast te laten stellen en te hanteren.

Het college besluit de meerkosten (noodzakelijke extra kosten vanwege de naleving van de RIVM maatregelen tegen het coronavirus) van (PGB) aanbieders jeugdhulp en Wmo te vergoeden. De vergoeding vindt plaats conform de Uitwerking meerkosten Jeugdwet en Wmo – VNG en Rijk, versie 2 juni 2020, binnen de financiële ruimte die het Rijk hiervoor beschikbaar stelt en volgens de in het voorstel beschreven aanpak.

5. Vaststellen metadataschema / Hans Gaillard

Met het vaststellen en verplicht stellen van het gebruik van een metadataschema voldoet de gemeente aan de wettelijke eisen uit de archiefregeling. Door metadata van een document op een uniforme manier vast te leggen verloopt de uitwisseling van informatie tussen systemen eenvoudiger.

Het college besluit:

  1. het metadataschema vast te stellen;
  2. het metadataschema verplicht te stellen bij de aanschaf van nieuwe applicaties met een archieffunctie;
  3. de directeur van Dienst Dommelvallei te machtigen om kleine wijzigingen aan het metadataschema door te voeren met de mogelijkheid om anderen te machtigen.

6. Evaluatie en voortzetten rol van basisteamprogrammaleider Ondermijning / Hans Gaillard

Komende jaren wordt de doorontwikkeling en professionalisering van de gezamenlijke aanpak van de ondermijnende criminaliteit binnen basisteam Dommelstroom voortgezet met, onder andere, de inzet van de basisteamprogrammaleider (BPTL). Het college heeft besloten om, na kennisneming van het evaluatieverslag, de functie structureel te maken. Samen met de andere vijf basisteamgemeenten wordt de huidige BPTL in vaste dienst genomen. Hiervoor wordt een Dienstverleningsovereenkomst gesloten met de gemeente Valkenswaard.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de evaluatie ‘Basisteamprogrammaleider Ondermijning;
  2. in te stemmen met het structureel maken van de rol van basisteamprogrammaleider Ondermijning per 1 januari 2021;
  3. in te stemmen de bijdrage 2021 ten laste van de post onvoorzien 2021 te brengen en dit in de 1e bestuursrapportage 2021 aan de raad voor te leggen en de bijdrage voor 2022 e.v. bij de begrotingsbehandeling 2022 structureel mee te nemen;
  4. over de financiering initiatief te nemen in de richting van Vereniging Brabantse Gemeenten en de andere vijf Dommelstroom gemeenten om te bevorderen dat een signaal in de richting van de regering wordt afgegeven dat de financiering een rijkstaak is;
  5. de dienstverleningsovereenkomst te laten ondertekenen door de burgemeester.

7. Visie op betaalbaar wonen SGE: pilot standaard sociale huurwoning / John Frenken

In het portefeuillehoudersoverleg wonen SGE van 17 september jl. is besloten om het resultaat van de uitwerking van de regionale (SGE) Visie op betaalbaar wonen, te weten de ‘pilot standaard sociale huurwoning’, op eenduidige wijze bij alle betrokken colleges B&W van de negen SGE gemeenten op 13 oktober 2020 ter besluitvorming voor te leggen. Alleen de mogelijke locaties waar deze sociale huurwoningen gerealiseerd kunnen worden verschillen uiteraard per gemeente.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de stand van zaken inzake de pilot standaard sociale huurwoning;
  2. in te stemmen met:
  • de vervolg procedure inzake selectie- en gunning van de pilot;
  • het geven van prioriteit aan de uitvoering van de locaties in de 1e tranche van de pilot;
  • het uitgangspunt van het maximaal aansluiten bij en uitvoeren van de (lokale) welstandseisen en de (regionale) Brainport Principles en het nadrukkelijk de mogelijkheid bieden om hiervan gemotiveerd af te wijken indien de uitvoering van de pilot dit noodzakelijk maakt;
  • het verlenen van mandaat tot het centraal éénmalig gezamenlijk uitvoeren van de bouwkundige toets ingevolge het Bouwbesluit bij de beoordeling van het eerste bouwplan;
  1. de gemeenteraad te informeren door middel een Raadsinformatiebrief.

8. Beantwoording vragen Dorpsbelang, VVD en Voor-U / Jan Boersma

De fracties van Dorpsbelang, VVD en Voor-U hebben vragen gesteld aan het college over de mogelijke aanwezigheid van betonrot in het Dorpshuis.
Voorgelegd is de brief met vragen en een conceptbeantwoording.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de brief met de beantwoording van de vragen;
  2. in te stemmen met de beantwoording van de vragen.

9. 2e bestuursrapportage 2020 / Jan Boersma

De bestuursrapportage is een tussentijdse financiële verantwoording van het college aan de raad. In de bestuursrapportage worden alleen financiële afwijkingen (voor- en nadelen) toegelicht. Ook het anders inzetten van middelen wordt toegelicht in de bestuursrapportage.
In dit boekwerk vindt geen toelichting plaats van vertragingen of afwijkingen in het beleid.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met de inhoud van de voorliggende tweede bestuursrapportage 2020 en deze ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad;
  2. in te stemmen met het raadsvoorstel.

10. Commissievoorstel inclusief reacties participatietraject Gebiedsvisie Breugel Bruist / Jos de Bruin

De gebiedsvisie Breugel Bruist is op internet geplaatst en via social media, de gemeentepagina en de nieuwsbrief Breugel Bruist is gevraagd om te reageren. Tevens is een wandeling door het gebied georganiseerd en hebben we de plannen besproken met de gebruikers van het gebied (De Boerderij, De Bongerd, COOP en ‘Thuis). Met deze reacties, willen we de gebiedsvisie presenteren in de gezamenlijke commissievergadering van de commissies Grondgebiedzaken en Burgerzaken.

Het college besluit:

  1. het commissievoorstel inclusief de reacties van het participatietraject Gebiedsvisie Breugel Bruist voor kennisgeving aan te nemen;
  2. het voorstel door te leiden naar de griffie met het verzoek dit te agenderen voor de gezamenlijke vergadering van de commissies Grondgebiedzaken en Burgerzaken op 27 oktober aanstaande.