Openbare besluitenlijst 17 december 2024

Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder 
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris

1

 

Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 10 december 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

2

 

Interne-niet openbare-besluitenlijst 10 december 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

3

 

Bezwaarschriften JOP

Op 3 juli 2024 besluit het college om een omgevingsvergunning te verlenen voor het plaatsen van een bouwwerk voor een jongeren ontmoetingsplek (JOP) aan de Rooijseweg te Son en Breugel. Tussen 8 augustus 2024 en 14 augustus 2024 ontvangt het college een drietal bezwaarschriften tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om twee van de drie bezwaarschriften niet-ontvankelijk te verklaren en het ontvankelijke bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.

Het college besluit:

  1. twee bezwaarschriften niet-ontvankelijk te verklaren;
  2. een bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren;
  3. het ontvankelijke bezwaarschrift ongegrond te verklaren;
  4. het bestreden besluit in stand te laten;
  5. voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.

4

 

Beslissing op bezwaar weigering omgevingsvergunning

Op 8 juli 2024 besluit het college om geen omgevingsvergunning af te geven voor het plaatsen van een betonnen erfafscheiding. Op 20 augustus 2024 ontvangt het college een bezwaarschrift tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om het bezwaarschrift ongegrond te verklaren, het bestreden besluit in stand te laten en het verzoek om vergoeding van proceskosten af te wijzen.

Het college besluit:

  1. het bezwaarschrift ongegrond te verklaren;
  2. het bestreden besluit in stand te laten;
  3. het verzoek om vergoeding van proceskosten af te wijzen;
  4. voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.

5

 

Vaststellen ROK-VTH 2025-2028

De ODZOB werkt al een aantal jaren met afzonderlijke kaders voor vergunningverlening en toezicht & handhaving waarvan de looptijd eind dit jaar verstrijkt. Deze worden nu geïntegreerd in het nieuwe kader: Regionaal Operationeel Kader Vergunningverlening, Milieutoezicht en Handhaving (ROK VTH 2025 - 2028). Het ROK VTH dient het belang van een uniforme uitvoerings- en handhavingsstrategie en draagt zorg voor een gelijk speelveld voor de uitvoering van VTH-taken.

Het college besluit:

  1. het Regionaal Operationeel Kader Vergunningverlening, Milieutoezicht en Handhaving (ROK-VTH) voor de periode 2025-2028 vast te stellen;
  2. kennis te nemen van de verdere uitwerking van de doelen voor milieutoezicht (Leidraad ROK-VTH).

6

 

Subsidie aan de Stichting Son en Breugel Hart-Save

Aan de Stichting Son en Breugel Hart-Save wordt een subsidie gegeven voor het realiseren en in standhouden van een dekkend AED-netwerk., Daarmee wordt uitvoering gegeven aan het amendement van de gemeenteraad bij de vaststelling van de Meerjarenbegroting 2024-2027. De subsidie kan op grond van toepassing van artikel 3:36 van de Algemene subsidieregeling welzijn gemeente Son en Breugel 2024 worden toegekend.

Het college besluit:

  1. aan de Stichting Son en Breugel Hart-Save met ingang van 2024 een structurele subsidie toe te kennen voor het in standhouden van een dekkend netwerk van  AED’s in Son en Breugel en dit te dekken uit het budget Openbare Gezondheidzorg;
  2. aan de Stichting Son en Breugel Hart-Save voor 2025 en 2026 jaarlijks een eenmalige subsidie te geven voor deelname aan HartslagNu en dit te dekken uit het Ontwikkelbudget sociaal domein;
  3. daarbij een beroep te doen op artikel 3:36 van de Algemene subsidieregeling welzijn gemeente Son en Breugel 2024;
  4. de raad hierover te informeren via de eerstvolgende RIB via een concept-RIB tekst.

7

 

Algemeen bestuur MRE d.d. 18 december 2024

Op 18 december 2024 vindt het volgende overleg van het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven plaats. Via deze adviesnota wordt de agenda met bijbehorende stukken voor kennisgeving aan het college voorgelegd.

Het college besluit de agenda, de bijbehorende stukken en de gemaakte ambtelijke annotaties voor het overleg van het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven op 18 december 2024 ter kennisgeving aan te nemen.

8

 

SGE Bestuurlijk Platform d.d. 19 december 2024

Op 19 december 2024 staat het Bestuurlijk Platform van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) gepland. Met deze B&W-nota worden de agenda en de onderliggende stukken voor kennisgeving aan het college voorgelegd.

Het college besluit de agenda en de onderliggende stukken voor het Bestuurlijk Platform van het Stedelijk Gebied Eindhoven d.d. 19 december 2024 ter kennisgeving aan te nemen.

9

 

Centrumvisie Son en Breugel

De centrumvisie Son en Breugel is een van de uitwerkingsprogramma’s vanuit de omgevingsvisie Son en Breugel. Het college wordt gevraagd om deze nieuwe centrumvisie Son en Breugel ‘Dorpshart aan de Dommel’ voor te leggen aan de raad voor vaststelling. De ambities ‘groen centrum, fietser en voetganger centraal, barrière Nieuwstraat opheffen, Waterstrategie, levendig centrum en parkeren aan de randen’ zijn vertaald in een ruimtelijk scenario voor het centrum. De visie geeft daarmee richting aan voor de komende jaren. Ook wordt er een doorkijk gegeven naar een uitvoeringsstrategie.

Het college besluit aan de gemeenteraad voor te stellen de Centrumvisie Son en Breugel ‘Dorpshart aan de Dommel’ d.d. december 2024, vast te stellen.

10

 

Grondprijzenbrief 2025

De gemeenteraad heeft op 17 december 2020 bij het vaststellen van de Nota Grondbeleid 2021-2024 het college van Burgemeester en Wethouders opgedragen om jaarlijks de grondprijzenbrief te actualiseren.

Het college besluit:

  1. de grondprijzenbrief voor 2025 conform vast te stellen;
  2. voor locaties waarop geen vaste grondprijzen van toepassing zijn in te zetten op onafhankelijke waardebepalingen waarbij de marktwaarde per casus wordt bepaald.

11

 

Mobiliteitsplan

De gemeente Son en Breugel streeft naar een veilig, leefbaar en bereikbaar dorp voor iedereen. In de Mobiliteitsvisie is vastgelegd welke ambities en doelstellingen heeft op het gebied van mobiliteit en verkeer. In het Mobiliteitsplan is uitgewerkt welke maatregelen de komende jaren wenselijk zijn om deze ambities en doelstellingen te behalen.

Het college besluit aan de gemeenteraad voor te stellen:

  1. het Mobiliteitsplan Son en Breugel vast te stellen;
  2. prioriteit te geven aan de aanleg van de drie hoogwaardige regionale fietsverbindingen, de lokale fietsverbinding tussen het centrum van Breugel en het centrum van Son en de lokale fietsverbinding tussen het centrum van Son en Houtens.

12

 

Financiering stichting Veilig Thuis Zuidoost-Brabant 2025 en 2026

Voor de jaren 2022-2024 is Zuidoost-Brabant in overleg met Veilig Thuis gekomen tot een meerjarenbegroting, die in december 2021 door de colleges van de 21 gemeenten is vastgesteld. Voor de jaren 2025 en 2026 (de periode van de contractverlenging) is inmiddels een nieuwe meerjarenbegroting opgesteld, die middels dit collegevoorstel wordt voorgelegd.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met de meerjarenbegroting (2025 en 2026), van Stichting Veilig Thuis Zuidoost-Brabant;
  2. in te stemmen met de individuele bijdrage van gemeente Son en Breugel aan stichting Veilig Thuis Zuidoost-Brabant;
  3. in te stemmen met het jaarlijks indexeren van de bijdrage individuele gemeenten regio Zuidoost-Brabant aan Veilig Thuis voor de jaren 2025 en 2026 op dezelfde wijze als de begroting van Veilig Thuis wordt geïndexeerd. Voor 2025 wordt de index 5,71% gehanteerd.

13

 

Motie  "Slagvaardig in het sociaal domein"

Op 5 juli 2023 heeft de gemeenteraad een motie ingediend: slagvaardig in het Sociaal Domein. Middels een tekst voor de raadsinformatiebrief (RIB) wordt de raad hierover geïnformeerd.

Het college besluit de RIB tekst vast te stellen en te versturen aan de raad.

14

 

Motie "regresrecht Wmo"

Op 3 juli heeft de gemeenteraad een motie ingediend over het Wmo regresrecht. Middels een tekst voor de raadsinformatiebrief (RIB) wordt de raad hierover geïnformeerd.

Het college besluit de RIB tekst vast te stellen en te versturen aan de raad.

15

Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs

De huidige Verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Son en Breugel is opgesteld in 2015. Als gevolg van nieuwe ontwikkelingen is deze toe aan actualisatie. Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om de nieuwe Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Son en Breugel 2025 en de meerjaren investeringsraming, behorend bij de Verordening 2025, vast te stellen. Passend bij de verordening is in samenwerking met de schoolbesturen een gestandaardiseerd draaiboek inclusief checklist en afsprakenbrief ontwikkeld voor projecten onderwijshuisvesting. Het draaiboek inclusief checklist en de afsprakenbrief zijn door het college vastgesteld.

Het college besluit:

  1. het raadsvoorstel Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Son en Breugel 2025 aan de gemeenteraad voor te stellen:
    De Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Son en Breugel 2025 en de meerjaren investeringsraming bij de Verordening 2025 vast te stellen;
  2. het Draaiboek Onderwijshuisvesting Son en Breugel inclusief Checklist en de concept Afsprakenbrief Onderwijshuisvesting Son en Breugel vast te stellen.

16

Verlenging pilot indicatievrije dagbesteding Archipel

In het voorjaar van 2023 heeft Archipel Zorgroep het initiatief genomen tot overleg met gemeente Son en Breugel over het starten van een indicatievrije dagbestedingsvoorziening. In de vorm van een pilot zou worden verkend of een vrij toegankelijke (indicatievrije) dagbestedingsvoorziening in Son en Breugel succesvol zou kunnen zijn. Dit als alternatief voor de Wmo geïndiceerde dagbesteding. Na een positieve beoordeling van het plan is Archipel in juli 2023 gestart met de indicatievrije dagbestedingsvoorziening in het Dommelhuis. Gemeente Son en Breugel heeft voor deze pilot een éénmalige subsidie verleend van € 49.313,-. De pilot is in het najaar van 2024 geëvalueerd. Conclusie is dat de indicatievrije dagbesteding voorziet in een behoefte en een goed en wenselijk alternatief vormt voor de (over het algemeen duurdere) geïndiceerde dagbesteding. De voorziening wordt financieel gedekt in 2025 en de intentie is om de voorziening na 1 januari 2026 voort te zetten en dit te betrekken bij de voorstellen voor de Kadernota 2026-2029.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met verlenging van de pilot Indicatievrije dagbesteding van Archipel met ingang van 1 juli tot en met 31 december 2024;
  2. in 2025 de indicatievrije dagbesteding in te zetten als structurele algemene voorziening gericht op participatie van kwetsbare inwoners en ontlasting van de mantelzorger;
  3. in verband met de verlenging van deze pilot aan Archipel Zorggroep een éénmalige subsidie te verlenen en deze te dekken ten laste van de GALA/SPUK middelen;
  4. voor het jaar 2025 aan Archipel Zorggroep een éénmalige subsidie voor de indicatievrije dagbesteding te verlenen en deze deels te dekken uit GALA/SPUK middelen en deels ten laste van het budget Wmo Dagbesteding;
  5. de intentie is om de voorziening na 1 januari 2026 deze voorziening voort te zetten en dit te betrekken bij de voorstellen voor de Kadernota 2026-2029.