Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris
 

1 Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 26 maart 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

2 Interne -niet openbare- besluitenlijst 26 maart 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

3 Politieke Avond 4 april 2024

Het college bespreekt het programma van de Politieke Avond van 4 april 2024.

4 In beheer nemen bruidsschat

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Sinds dat moment heeft de Gemeente Son en Breugel een omgevingsplan. Voorlopig bestaat het omgevingsplan alleen uit een tijdelijk deel. In dit tijdelijke deel van het omgevingsplan zitten de huidige bestemmingsplannen en de bruidsschat. Het college besluit het omgevingsplan technisch in beheer te nemen door de bruidsschat voor het omgevingsplan van de Gemeente Son en Breugel in te lezen in de plansoftware. Dit maakt het mogelijk om de regels van het omgevingsplan te wijzigen.

Het college besluit:

  • Als gevolg van de invoering van de Omgevingswet, het Omgevingsplan gemeente Son en Breugel, bestaande uit de huidige bestemmingsplannen en de bruidsschat, in beheer te nemen;
  • Hiervoor de bruidsschat van het Omgevingsplan van de gemeente Son en Breugel in te lezen in de plan-software en daarbij:
  1. in de regeling artikel 292, eerste lid onder b, derde opsommingsitem van een punt voorzien;
  2. technische aanpassingen in de artikelsgewijze toelichting te doen, zoals opgenomen onder argument 2.1.

5 Parkeermaatregelen Bedrijventerrein Ekkersrijt

Om de parkeeroverlast op Bedrijventerrein Ekkersrijt tegen te gaan, is het voorstel om op delen van Ekkersrijt een parkeerverbod of stopverbod in te stellen.

Het college besluit de onderstaande verkeersbesluiten vast te stellen en uit te voeren:

  1. Verkeersbesluit instellen stopverbod Ekkersrijt 1000 + Ekkersrijt 1200 t/m Ekkersrijt 1400; Verkeersbesluit parkeerverbodszone Ekkersrijt 3000 t/m Ekkersrijt 3300; Verkeersbesluit parkeerverbodszone Ekkersrijt 4200 t/m Ekkersrijt 4400; Verkeersbesluit parkeerverbod Verlengde Huizingalaan.
  2. In de onder 1) genoemde parkeerverbodszones in totaal 36 parkeervakken op de rijbaan te realiseren; 
  3. Op Science Park 5200 de westelijke berm ten zuiden van het fietspad in te richten als groenstrook met BGS-halfverharding, parkeren is hier niet langer toegestaan.

6 Raadsinformatiebrief Sportakkoord 2023-2026

Raadsinformatiebrief inzake de voortgang van het Lokaal Sportakkoord 2023-2026.

Het college besluit de aan de gemeenteraad toe te sturen raadsinformatiebrief Sportakkoord 2023-2026, vast te stellen.

7 Nieuwe achtervangovereenkomst WSW-gemeente

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) borgt leningen van woningcorporaties. Corporaties zijn hierdoor in staat om met gunstige financieringsmogelijkheden sociale huurwoningen te realiseren en in stand te houden. Wanneer een corporatie in financiële problemen raakt, zorgt het WSW dat rentebetalingen en aflossing van leningen doorgaan. Het WSW betaalt dit uit eigen kapitaal. Dat kapitaal kan worden aangevuld door obligo bij alle deelnemende corporaties op te halen. Pas wanneer dat onvoldoende is, komen Rijk en gemeenten als achtervanger in beeld om renteloze leningen te verstrekken. Hiervoor hebben we achtervangovereenkomsten met het WSW. Het WSW en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben ons gevraagd in te stemmen met één nieuwe generieke achtervangovereenkomst die alle bestaande achtervangovereenkomsten vervangt. Sinds 1 augustus 2021 wordt een nieuwe verbeterde achtervangovereenkomst gehanteerd voor alle rechten en verplichtingen die worden aangegaan na die datum. Deze verbeteringen moeten nog verwerkt worden in de oudere achtervangovereenkomsten, zodat de achtervangpositie van de gemeente uitsluitend wordt beheerst door één overeenkomst.

Het college besluit:

  • In te stemmen met het aangaan van een nieuwe achtervangovereenkomst tussen de gemeente en het WSW met ingang van 1 mei 2024 ter vervanging van alle voorgaande overeenkomsten en de burgemeester deze overeenkomst te laten tekenen;
  • Deze getekende overeenkomst samen met het collegebesluit in tweevoud te laten verzenden naar het WSW.

8 Zienswijze regionale mobiliteitsvisie MRE

Op 8 februari jl. heeft MRE de consultatieversie van de Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040 aan onze gemeente aangeboden. Tijdens de adviserende raadssessie op 21 maart 2024 hebben raadsleden hun reactie op de Regionale Mobiliteitsvisie gegeven. Tijdens deze sessie is afgesproken dat het college een voorstel voor een zienswijze opstelt en deze via een schriftelijke ronde aan de fracties voorlegt. De concept-zienswijze ligt nu voor.

Het college besluit:

  1. In te stemmen met de concept-zienswijze op de Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040;
  2. Deze concept-zienswijze voor een reactie voor te leggen aan de raadsfracties;
  3. In te stemmen met het concept-raadsvoorstel.

9 Artikel 49 vragen raad Buitenstebinnen

Naar aanleiding van de opening van de basisschool Buitenstebinnen in Breugel zijn door de raad enkele vragen gesteld in kader van artikel 49 van het reglement van orde van de raad. Het college beantwoordt deze vragen via een memo binnen 30 dagen.

Het college besluit om de antwoordbrief vast te stellen.

10. Vroegtijdige signalering in de wijk (Wijk-GGD)

Door landelijke en lokale ontwikkelingen zoals de bewegingen van “beschermd wonen naar beschermd thuis” (BW) en “van opvang naar wonen met begeleiding” (MO) blijven mensen met een psychosociale kwetsbaarheid langer in de wijk/buurt wonen (of komen daar weer wonen). Daarnaast neemt het aantal inwoners met psychosociale en GGZ-problematiek toe. Zij krijgen vaak gerichte, passende ondersteuning aan huis. Niettemin kan dit leiden tot overlast in de directe omgeving. Soms omdat inwoners niet goed genoeg worden bereikt door reguliere hulpverleners en/of de weg niet goed weten te vinden naar de juiste vorm van zorg en ondersteuning. Soms omdat inwoners zelf zorg en ondersteuning mijden. Vaak wordt het gedrag van deze bewoners niet begrepen door omwonenden of we ten zij niet hoe in bepaalde situaties te acteren. Dit kan leiden tot onveilige situaties. In de pilot “Vroegsignalering en opvolging in de wijk” introduceren we een outreachende aanpak voor deze doelgroep met de inzet van een Wijk-GGD-er. Voor deze pilot is een rijkssubsidie ontvangen.

Het college besluit:

  1. In te stemmen met het uitvoeren van de pilot “Vroegsignalering en opvolging in de wijk (Wijk-GGD)" in de periode 1 maart 2024 tot 1 maart 2025;
  2. Een overeenkomst aan te gaan met GGD Brabant-Zuidoost in verband met de aanstelling en financiering van een Wijk-GGD-er gedurende de pilot periode;
  3. In te stemmen met cofinanciering tot een bedrag van € 7.500,-, te dekken met SPUK/GALA middelen binnen programma 2 van de vastgestelde begroting; 
  4. De raad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.