Aanwezig:
Hans Gaillard, burgemeester
Jan Boersma, wethouder
Paul van Liempd, wethouder
Jos de Bruin, wethouder
Harry Meeuwsen, secretaris a.i.
Afwezig:
John Frenken, wethouder

1. Niet openbare besluitenlijst en openbare besluitenlijst d.d. 14 december 2021 / Hans Gaillard

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2. Beslissing op bezwaar tegen weigeren omgevingsvergunning / Hans Gaillard

Op 15 juni 2021 besluit het college om de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het tijdelijk legaliseren van vier opgerichte schuilhutten gedurende een periode van vijf jaar te weigeren. Op 22 juli 2021 ontvangt het college een bezwaarschrift van de bezwaarmaker tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten, onder aanvulling van de motivering.

Het college besluit:

  • het bezwaarschrift ongegrond te verklaren;
  • het bestreden besluit in stand te laten, onder aanvulling van de motivering zoals weergegeven in het advies van de bezwaarschriftencommissie;
  • het verzoek om vergoeding van proceskosten af te wijzen;
  • voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.

3. Beslissing Wob-verzoek Stichting Platform Keelbos / Hans Gaillard

Op 7 december jl. ontvangt het college een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van Stichting Platform Keelbos. Verzocht wordt om informatie met betrekking tot de wijze waarop overlast van de homo-ontmoetingsplaats (HOP) is gemonitord. Het verzoek is getoetst aan de Wob. De documenten die naar voren zijn gekomen zijn reeds openbaar. Er zijn geen nieuwe documenten naar voren gekomen die vallen onder de reikwijdte van het Wob-verzoek.

Het college besluit:

  • een beslissing te nemen op het Wob-verzoek van Stichting Platform Keelbos d.d. 7 december 2021;
  • om naar aanleiding van het Wob-verzoek geen informatie openbaar te maken.

4. (Her)ontwikkeling Boslaan 63 vaststellen eindplan en participatieverslag / John Frenken

Op 22 november 2021 heeft de initiatiefnemer het eindplan incl. de samenvatting van de gevoerde omgevingsdialogen voor de (her)ontwikkeling van de locatie Boslaan 63 ingediend. Het gaat om de ontwikkeling van het perceel met 12 koopappartementen en één vrijstaande woning. In het eindplan is uitwerking gegeven aan het ‘gemeentelijk voorkeursmodel’, de door de gemeente gestelde ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’, de suggesties die de leden van de raad(scommissie Grondgebiedzaken) hebben gedaan en is de inbreng van de omgevingsdialoog meegewogen. De Stuurgroep olSB heeft vastgesteld dat het eindplan voldoet en aan uw college voor te stellen om in te stemmen met het eindplan, waarna de vervolgstappen (overeenkomst, ontwerpbestemmingsplan, ontwerp omgevingsvergunning) door de initiatiefnemer gezet kunnen worden. Tevens wordt gevraagd om de raad te verzoeken om de coördinatieregeling voor deze ontwikkelingslocatie toe te mogen passen.

Het college besluit:

  1. het eindplan “Boslaan 63” als uitwerking van het op 9 juli 2019 vastgestelde ‘gemeentelijk voorkeursmodel’, de gevoerde omgevingsdialogen en de consultaties met de raad(scommissie grondgebiedzaken) vast te stellen;
  2. met de initiatiefnemer de anterieure exploitatieovereenkomst op te stellen;
  3. de initiatiefnemer te vragen het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp omgevingsvergunning voor te bereiden;
  4. ter voorbereiding op de benodigde juridisch-planologische procedure, de gemeenteraad voor te stellen om de coördinatieregeling ex art. 3.30 Wro toe te passen voor de herontwikkeling van het planinitiatief op het perceel Boslaan 63;
  5. de raad over deze besluitvorming via een RIB te informeren.

5. Brief provincie begroting 2022 / Jan Boersma

De provincie informeert de gemeenteraad elk jaar over haar bevindingen vanuit financieel toezicht op de begroting. Vanuit dit toezicht zijn er geen bijzonderheden voor de begroting 2022. Voor deze begroting blijft het normaal geldend toezicht van kracht.

Het college neemt kennis van de brief van de provincie van 8 december 2021 met het onderwerp begroting 2022.

6. Startprocedure ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, Airboirneweg 51 / Jan Boersma

In oktober 2021 is een ontwerpbestemmingsplan ingediend voor de wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied. Dit houdt in het wijzigen van een intensieve veehouderij (pluimveehouderij) naar paardenhouderij op het adres Airborneweg 51. Inmiddels is met de verzoeker een anterieure overeenkomst gesloten. Voor dit ontwerp kan de Wet ruimtelijke ordening procedure gestart worden. De eerste stap is publicatie en het ter inzage leggen van het ontwerp.

Het college besluit:

  • het ontwerpbestemmingsplan "Buitengebied, Airborneweg 51" vast te stellen;
  • het ontwerpbestemmingsplan vrij te geven voor de verdere vaststellingsprocedure in het kader van de mogelijkheid voor de indiening van zienswijzen.

7. Continuering uitvoering lokaal coronafonds / Jan Boersma

Ondernemers, bedrijven en werkenden hebben nog steeds te maken met aangescherpte coronamaatregelen die de ruimte op ondernemen beperken. Het kabinet heeft daarom op 14 december 2021 opnieuw een economisch steunpakket aangekondigd. Dit steunpakket bevat een aantal bekende generieke regelingen onder andere de NOW, TVL en een versoepelde Bbz. Voorgesteld wordt om naast deze (rijks)regelingen ook het lokale coronasteunfonds te bestendigen. Daarmee blijft een lokaal financieel vangnet behouden en lokaal maatwerk mogelijk.

Het college besluit uitvoering te blijven geven aan de motie van de gemeenteraad door lokale ondernemers, bedrijven en inwoners op te roepen zich te melden voor individuele ondersteuning wanneer financiële (rijks)regelingen hierin niet voorzien.

8. Vragen Dorpsbelang / Paul van Liempd

De raadsfractie Dorpsbelang Son en Breugel heeft naar aanleiding van de presentatie op 21 november jongstleden over het bedrijfsplan CMD een aantal vragen gesteld dat samenhangt met de huisvesting van het CMD en het Dommelhuis. Voorgelegd is de beantwoording van de raadsvragen.

Het college besluit:

  • in te stemmen met beantwoording van de vragen van Dorpsbelang Son en Breugel conform de voorgelegde antwoorden;
  • de raadsfractie Dorpsbelang Son en Breugel en de gemeenteraad in kennis te stellen van de antwoorden op de raadsvragen.

9. Ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide & Oud Meer / Paul van Liempd

De raad vragen de Ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide & Oud Meer vast te stellen en uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen conform raadsvoorstel.

Het college besluit de Ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide & Oud Meer ter vaststelling aan te bieden aan de raad en de raad om uitvoeringskrediet te vragen conform het raadsvoorstel.

10. Programma Politieke Avond en lijst van toezeggingen 23 december 2021 / Hans Gaillard

Het college bespreekt de stukken die voor de politieke avond van 23 december zijn geagendeerd.

11. Beslissing Wob-verzoek Stichting Platform Keelbos / Hans Gaillard

Op 7 december jl. ontvangt het college een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van Stichting Platform Keelbos. Verzocht wordt om toezending van de B&W adviesnota die ten grondslag ligt aan het in 2019 afsluiten van de parkeerplaatsen aan de Hoberglaan. Er zijn geen documenten naar voren gekomen die vallen onder de reikwijdte van het Wob-verzoek.

Het college besluit:
1. een beslissing te nemen op het Wob-verzoek van Stichting Platform Keelbos d.d. 7 december 2021;
2. naar aanleiding van het Wob-verzoek geen informatie openbaar te maken.

12. Verkeersbesluit Hoberglaan / Kanaaldijk Noord / Hans Gaillard

Het college heeft op 3 augustus 2020 een ontwerpverkeersbesluit gepubliceerd ten aanzien van het afsluiten van inhammen aan de Hoberglaan / Kanaaldijk-Noord. Hiertegen zijn zienswijzen ingediend. Met kennisneming van de zienswijzen neemt het college een definitief verkeersbesluit. Daarbij is deels toegekomen aan de zienswijzen. Daarnaast heeft het college een ingebrekestelling ontvangen wegens het niet tijdig nemen van het definitieve verkeersbesluit.

Het college besluit:

  • met de nota beantwoording zienswijzen in te stemmen;
  • met het definitieve verkeersbesluit in te stemmen;
  • met het advies op de ingebrekestelling van Stichting Platform Keelbos in te stemmen;
  • met het advies dat er geen dwangsom verschuldigd is wegens het niet tijdig nemen van een beslissing in te stemmen.

13. (Her)ontwikkelingslocatie Ruysdaelstraat 2; basisplan en start omgevingsdialoog / John Frenken

Op 27 september 2021 zijn aan Woonstichting ‘thuis de (aangepaste) randvoorwaarden en uitgangpunten meegegeven voor de gewenste woningbouwontwikkeling op de locatie Ruysdaelstraat 2. Woonstichting ‘thuis heeft op 04 november 2021 een planopzet gepresenteerd, die voor dit moment voldoet aan de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’. Het gaat om een planopzet met 20 wooneenheden t.b.v. de 24-uurs zorg en 23 reguliere sociale huurwoningen. Naast de ontsluitingsstructuur (vanaf de Rembrandtlaan) en het parkeren (oostzijde) is aandacht voor de openbare ruimte. Voorgesteld wordt om Woonstichting ‘thuis te verzoeken om met deze planopzet de omgevingsdialoog op te starten.

Het college besluit om:

  • kennis te nemen van de door Woonstichting ‘thuis gemaakte planopzet die voor dit stadium van het proces voldoet aan de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’;
  • Woonstichting ‘thuis te verzoeken op basis van de planopzet voor de Ruysdaelstraat d.d. 4 november 2021 de omgevingsdialoog te starten;
  • de raad over deze besluitvorming en start van de omgevingsdialoog via een RIB te informeren.

14. Groenbestekken 2022 / Jan Boersma

Het onderhoud van het groenareaal, zoals bermen, gazons, sloten wordt door diverse aannemers onder bestek uitgevoerd. De bestekken hebben een looptijd tot en met 2021. In 2021 zijn we gestart met het actualiseren van de beheerdata wat de basis wordt voor goede bestekken. Deze verbeterslag wordt in het eerste kwartaal van 2022 afgerond. Dit is helaas te laat om nu nieuwe besteken met juiste data voor het dienstjaar 2022 aan te besteden. Hierom willen we de bestaande contracten voor één jaar enkelvoudig onderhands aanbesteden zodat we de nieuwe bestekken met juiste informatie en hoeveelheden in 2022 kunnen aanbesteden voor de planperiode 2023-2028. Een belangrijke kwaliteitsborging in het proces is directie en toezicht op de bestekken. Dit hebben we uitbesteed aan een externe partij. Voor 2022 sluiten we een nieuw contract met deze partij vanwege de historische kennis van bestekken en omgeving.

Het college besluit:

  • het bestek “maaien gazons/sportvelden” te gunnen voor één jaar aan de firma Ploegmakers;
  • het bestek “steken graskanten” te gunnen voor één jaar aan de firma Ploegmakers;
  • het bestek “bermen en watergangen” voor één jaar te gunnen aan de firma J. Bouw;
  • directie en toezicht op de bestekken voor 2022 te gunnen aan het bedrijf Terraspect.

15. Regeling leasefiets Son en Breugel / Paul van Liempd

Met de regeling kan een medewerker op een fiscaal vriendelijke manier een fiets leasen. Medewerkers worden gestimuleerd meer te bewegen en het autogebruik terug te dringen. Het vergroot de duurzame inzetbaarheid. Het advies is om de regeling uniform voor de 4 Dommelvallei organisaties vast te stellen. Geadviseerd is om ook de huidige fiets-stimuleringsregeling in stand te houden naast de nieuwe lease regeling. De ondernemingsraad van de gemeente Son en Breugel heeft ingestemd met de lease regeling.

Het college besluit:

  • kennis te nemen van de reactie van de ondernemingsraad;
  • de regeling leasefiets vast te stellen;
  • de huidige fietsstimuleringsregeling in stand te houden;
  • een leaseovereenkomst aan te gaan met het bedrijf Lease a bike.