Openbare besluitenlijst 21 mei 2024
Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris
1 Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 14 mei 2024
Het college stelt de besluitenlijst vast.
2 Interne -niet openbare- besluitenlijst 14 mei 2024
Het college stelt de besluitenlijst vast.
3 Programma Politieke Avond 23 mei 2024
Het college bespreekt het programma van de politieke avond van 23 mei 2024.
4 Start aanbestedingsprocedure bouw- en woonrijp maken Akkerpad
Een ontwikkelaar wil starten met de bouw van 8 woningen aan Akkerpad te Breugel. Voor dat met de bouw kan worden begonnen dient het terrein bouwrijp gemaakt te worden. Na de bouw van de woning zal de openbare ruimte woonrijp gemaakt worden. Voor de werkzaamheden dient een geschikte aannemer gecontracteerd te worden. De 1e stap is het opstellen van een uitgebreide inkoopstrategie.
Het college besluit in te stemmen met de uitgebreide inkoopstrategie ten behoeve van een aanbesteding bouw- en woonrijp maken van het bouwterrein aan Akkerpad te Breugel.
5 Beslissing op bezwaar inzake het reserveren van twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen in de Zebrakever
Op 20 december 2023 besluit het college om twee parkeerplaatsen te reserveren voor het laden van elektrische voertuigen in de Zebrakever te Son en Breugel. Op 6 januari 2024 ontvangt het college een bezwaarschrift van bezwaarmaker tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.
Het college besluit:
- het bezwaarschrift ongegrond te verklaren;
- het bestreden besluit in stand te laten;
- voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.
6 Vaststelling Gemeentelijk stembureau Europees Parlementsverkiezingen 2024
Op grond van de Kieswet stelt het college van burgemeester en wethouders voor elke verkiezing een gemeentelijk stembureau (GSB) in en benoemt de leden van het GSB. Het GSB houdt op vrijdag 7 juni 2024 een openbare zitting. Deze zitting wordt na het invoeren van alle stemmen geschorst. Op maandag 10 juni 2024 wordt de zitting hervat en wordt de definitieve uitslag vastgesteld.
Het college besluit de leden van het GSB voor de Europees Parlementsverkiezingen 2024 vast te stellen.
7 (Her)ontwikkeling Ekkersrijt 1001; advisering door raad m.b.t. randvoorwaarden en uitgangspunten
Door een initiatiefnemer is al enige tijd sprake om voor de locatie Ekkersrijt 1001 een plan te ontwikkelen voor de huisvesting van verschillende doelgroepen (24/7 chauffeurs, arbeidsmigranten, expats en lokale starters). De initiatiefnemer heeft hier al diverse malen met omwonenden over gesproken. Mede op basis hiervan heeft de initiatiefnemer een initiatiefvoorstel ingediend. Voor de (her)ontwikkeling van de locatie Ekkersrijt 1001 zijn aan de Omgevingstafel de concept ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Ekkersrijt 1001’ geïnventariseerd. Op 23 november 2023 heeft de gemeenteraad besloten dat de gemeenteraad een adviserende rol heeft in de informele procesfase als er sprake is van een afwijking van de omgevingsvisie c.q. het omgevingsplan én er sprake is van een BOPA-procedure waarbij het gaat om het toevoegen van meer dan 25 woningen. Voordat het college een definitief besluit neemt over de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Ekkersrijt 1001’, dient de raad om die reden eerst om advies gevraagd te worden over de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’. Als startpunt voor deze advisering gelden de concept ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Ekkersrijt 1001’. Hierin is ook de verplichting voor de initiatiefnemer opgenomen tot participatie, waarbij ook de door de omwonenden aan de gemeente ingediende petitie betrokken moet worden.
Het college besluit om:
- kennis te nemen van de aan de Omgevingstafel geïnventariseerde ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Ekkersrijt 1001;
- de raad advies te vragen om de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Ekkersrijt 1001’ over te nemen en/of deze ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’ aan te vullen en hiervoor het memo bij een adviserende sessie te gebruiken.
8 (Her)ontwikkeling locatie Van Gentlaan 4; sloop schoolgebouw
Op dit moment staat het voormalige schoolgebouw aan de Van Gentlaan 4 leeg door het vertrek van de scholen BuitensteBinnen naar de locatie. Ook zijn alle tijdelijke gebruikers uit het gebouw vertrokken. Het gebouw heeft last van vandalisme / vernielingen. Ook leeft het gevoel van sociale onveiligheid in de directe woonomgeving. Inmiddels is de planvorming voor de beoogde woningbouw op deze locatie in een ver gevorderd stadium. In dat kader is afgesproken dat de gemeente de locatie Van Gentlaan 4 bouwrijp oplevert en verantwoordelijk is voor de sloop van het bestaande gebouw. Het college besluit om de sloop van het bestaande gebouw in gang te zetten en het bestaande gebouw om die reden niet langer in te zetten voor tijdelijke gebruikers
Het college besluit om:
- het voormalige schoolgebouw aan de Van Gentlaan 4 vanaf heden niet meer in te zetten voor tijdelijke gebruikers;
- de projectleiding van ‘Breugel Bruist’ opdracht te geven om op de kortst mogelijke termijn over te gaan tot sloop van het bestaande leegstaande schoolgebouw aan de Van Gentlaan 4 en hiervoor met voorrang alle werkzaamheden voor te bereiden en in gang te zetten;
- de projectleiding van ‘Breugel Bruist’ opdracht te geven, met de sloop van het bestaande leegstaande schoolgebouw aan de Van Gentlaan 4 de locatie direct bouwrijp te laten maken ten behoeve van het nieuwe woningbouwproject en hiervoor met voorrang alle werkzaamheden voor te bereiden en in gang te zetten.
9 (Her)ontwikkeling Breeakkerstraat 1A; advisering door raad mbt randvoorwaarden en uitgangspunten
Voor de (her)ontwikkeling van de locatie Breeakkerstraat 1A zijn aan de Omgevingstafel de concept ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Breeakkerstraat 1A’ geïnventariseerd. Op 23 november 2023 heeft de gemeenteraad besloten, dat de gemeenteraad een adviserende rol heeft in de informele procesfase als er sprake is van een afwijking van de omgevingsvisie c.q. het omgevingsplan én er sprake is van een BOPA-procedure waarbij het gaat om het toevoegen van meer dan 25 woningen. Voordat het college een definitief besluit neemt over de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Breeakkerstraat 1A’, dient de raad om die reden eerst om advies gevraagd te worden over de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’. Als startpunt voor deze advisering gelden de concept ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Breeakkerstraat 1A’.
Het college besluit om:
- kennis te nemen van de aan de Omgevingstafel geïnventariseerde ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Breeakkerstraat 1A’;
- de raad advies te vragen om de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten (her)ontwikkeling locatie Breeakkerstraat 1A’ over te nemen en/of deze ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’ aan te vullen en hiervoor het memo bij een adviserende sessie te gebruiken.
10 Regionale mobiliteitsvisie MRE
Om de Metropool Regio Eindhoven (MRE) in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden, is een Regionale Mobiliteitsvisie opgesteld. Op het concept van deze visie heeft de gemeente Son en Breugel, als onderdeel van de MRE, een zienswijze ingediend. Deze zienswijze, samen met die van de andere gemeenten in de MRE zijn beoordeeld en verwerkt in een definitieve visie. Tijdens de Portefeuillehouder bijeenkomst van 15 mei 2024 is de definitieve versie van de Regionale Mobiliteitsvisie vastgesteld.
Het college besluit de Raad voor te stellen het college toestemming te geven om in te stemmen met deze MRE Regionale Mobiliteitsvisie.
11 Deelname aan landelijke monumentendag 7 september 2024
De gemeente Son en Breugel gaat in 2024 deelnemen aan de landelijke open monumentendagen OMD in samenwerking met maatschappelijke organisaties, monumenteigenaren en de erfgoedvereniging met een publieksgericht programma. Zij stelt daartoe ondersteunende ambtelijke capaciteit en budget beschikbaar. Het monumentenbudget zal worden gebruikt voor de onkosten.
Het college besluit:
- met een publieksgericht programma deel te nemen aan de landelijke monumentendagen op 7 september 2024;
- daarvoor voldoende ambtelijke capaciteit toe te kennen.
12 Beslissing op bezwaar inzake het reserveren van twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen in de Van Galenstraat
Op 20 december 2023 besluit het college om twee parkeerplaatsen te reserveren voor het laden van elektrische voertuigen in de Van Galenstraat te Son en Breugel. In januari 2024 ontvangt het college zestien bezwaarschriften van bezwaarmakers tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om de bezwaarschriften ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.
Het college besluit:
- de bezwaarschriften ongegrond te verklaren;
- het bestreden besluit in stand te laten;
- voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.
13 Beslissing op bezwaar inzake het reserveren van twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen in de Van Speijklaan
Op 20 december 2023 besluit het college om twee parkeerplaatsen te reserveren voor het laden van elektrische voertuigen in de Van Speijklaan te Son en Breugel. In januari 2024 ontvangt het college zestien bezwaarschriften van bezwaarmakers tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om de bezwaarschriften ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.
Het college besluit:
- de bezwaarschriften ongegrond te verklaren;
- het bestreden besluit in stand te laten;
- voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.