Aanwezig:
Hans Gaillard, burgemeester
John Frenken, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Paul van Liempd, wethouder
Jos de Bruin, wethouder
Rien Schalkx, secretaris

1. Niet openbare en openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel d.d. 16 februari 2021 / Hans Gaillard

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2. Meerjarenplan Samen Sterk in Brabant / Hans Gaillard

In 2008 is het groene samenwerkingsverband Samen Sterk in Brabant (SSiB) opgericht. Inmiddels is het stevig verankerd in de Provincie. Met het meerjarenplan 2021-2023 gaan ze groener, schoner en veiliger de toekomst in. De speerpunten zijn afval, stroperij en wildcrossen. SSiB is vertegenwoordigd in het netwerk toezicht buitengebied voor de gemeenten Nuenen en Son en Breugel, onder regie van toezicht en handhaving Son en Breugel.

Het college besluit:

  1. het programma 2021 – 2023 van Samen Sterk in Brabant voor kennisgeving aan te nemen;
  2. in te stemmen met de tekst van de RIB om de raad hierover te informeren.

3. Ontwikkelingslocatie 'Ruysdaelstraat 2'; reactie op brief Woonstichting 'thuis d.d. 29 januari 2021 / John Frenken

In 2020 is gestart met de ontwikkeling van de locatie ‘Ruysdaelstraat 2’. Woonstichting ‘thuis is gevraagd om aan de hand van de vastgestelde ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’ in samenwerking met de gemeente te komen tot een stedenbouwkundig plan. Een 1e planopzet is in november 2020 besproken en op 11 januari 2021 van een reactie voorzien. De 1e planopzet voldeed niet aan de ‘randvoorwaarden en uitgangspunten’. In de brief van 29 januari 2021 vraagt Woonstichting ‘thuis een reactie te geven op een aantal inhoudelijke vraagstukken. De vragen van Woonstichting ‘thuis worden in dit advies beantwoord. Stg. Doorpakken Wonen beschouwt, na samenspraak met Woonstichting ‘thuis, de 1e planopzet als een gegeven. Dit gelet op de uitnodiging die de stichting heeft gericht aan aspirant bewoners, ouders en de leden van de gemeenteraad, om een informatieavond op 25 maart 2021 hierover bij te wonen. Geadviseerd wordt met Stg. Doorpakken Wonen z.s.m. in gesprek te gaan om de verwachtingen over de planvorming voor de locatie Ruysdaelstraat op het juiste spoor te houden.

Het college besluit:

  1. over de detaillering van het gewenste woningbouwprogramma op de ontwikkelingslocatie ‘Ruysdaelstraat 2’ de raadscommissie Grondgebiedzaken uiterlijk 01 maart 2021 advies te vragen;
  2. als 1e aanzet bijgaande reactie op de vragen van Woonstichting ‘thuis voorlopig vast te stellen als antwoord op de vragen van Woonstichting ‘thuis uit de brief van 29 januari 2021;
  3. met het advies van de raadscommissie Grondgebiedzaken een definitief besluit te nemen als reactie op de vragen van Woonstichting ‘thuis;
  4. met Woonstichting ‘thuis in het bestuurlijk overleg van 24 februari 2021 echter uiterlijk 24 maart 2021 in (vervolg)gesprek te gaan over de wijze van communicatie en handelswijze over de ontwikkelingslocatie ‘Ruysdaelstraat 2’;
  5. met St. Doorpakken Wonen aan de hand van dit besluit z.s.m. echter uiterlijk 24 maart 2021 in gesprek te gaan om de verwachtingen voor de ontwikkelingslocatie Ruysdaelstraat 2 nader toe te lichten.

4. Uitwerking 'Huisvestingsverordening Son en Breugel 2020-2023': 'huurder aan het roer' / John Frenken

Op 19 december 2019 heeft de gemeenteraad de ‘Huisvestingsverordening Son en Breugel 2020-2023’ vastgesteld, specifiek voor het onderdeel urgentie. Deze verordening is op 1 januari 2020 in werking getreden. De overige gemeenten van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) hebben dezelfde Huisvestingsverordening vastgesteld. Daarmee is in het gehele SGE een uniforme urgentieregeling van kracht. Een belangrijke wijziging van deze Huisvestings-verordening 2020-2023 ten opzichte van de vorige verordening uit 2016 is dat urgent woningzoekenden de mogelijkheid krijgen om zelf te reageren op het woningaanbod, daarmee wordt de ‘huurder zelf aan het roer’ gezet. In de Huisvestingsverordening is het aan het college gelaten om te bepalen wanneer dit element, zoals opgenomen in artikel 6 lid 9 van de verordening, in werking treedt (zie artikel 16 van de verordening). In SGE-verband is afgesproken om dit nu aan alle negen colleges van de betrokken SGE-gemeenten op uniforme wijze voor te leggen. Dit voorstel strekt ertoe om artikel 6, lid 9 van de ‘Huisvestings-verordening Son en Breugel 2020- 2023’ in werking te laten treden.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de uitwerking van het aspect ‘huurder zelf aan het roer’;
  2. dat artikel 6, lid 9 van de ‘Huisvestingsverordening Son en Breugel 2020-2023’ op 1 maart 2021 in werking treedt.

5. Ontwikkeldag bedrijventerreinen 24 februari 2021 / Jan Boersma

Voor elke regio in Noord-Brabant wordt twee keer per jaar een Ontwikkeldag georganiseerd. Tijdens een Ontwikkeldag worden afspraken gemaakt tussen de gemeenten, de provincie en de waterschappen. Deze afspraken kunnen juridische gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor (nog te ontwikkelen) bestemmingsplannen. De programmering van de bedrijventerreinen is tijdens de Ontwikkeldag van Zuidoost-Brabant op 17 december 2020 opnieuw uitgesteld, het onderwerp stond ook al voor 19 december 2019 en voor 21 juni 2020 geagendeerd. Omdat verder uitstel geen optie is, heeft men besloten een extra, aparte Ontwikkeldag voor de bedrijventerreinen te organiseren. De stukken hiervoor worden hiermee aan het college voorgelegd.

Het college neemt kennis van de agenda en de stukken voor de extra Ontwikkeldag bedrijventerreinen op 24 februari 2021.

6. Begroting 2021 PlatOO / Jos de Bruin

Schoolbestuur PlatOO heeft conform haar statuten de begroting 2021 voor overleg aan de gemeente voorgelegd. Voorgesteld wordt dat het college hiervan kennis neemt.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de begroting 2021 van PlatOO en ziet geen aanleiding voor verder overleg;
  2. in te stemmen met de tekst voor de raadsinformatiebrief en deze op te nemen in de eerstvolgende editie.

7. Verzoek ontheffing openingstijden Albert Heijn 2 april 2021 / Jan Boersma

Albert Heijn te Son en Breugel heeft verzocht om ontheffing van de openingstijden op Goede Vrijdag d.d. 2 april 2021. In de Winkeltijdenverordening is opgenomen wanneer het college bevoegd is om ontheffing te verlenen van de openingstijden. De Winkeltijdenverordening is niet van toepassing op Goede Vrijdag. Dit betekent dat het college geen ontheffing kan verlenen voor verruiming van de openingstijden op Goede Vrijdag.

Het college besluit om geen ontheffing te verlenen voor het verruimen van de openingstijden van de Albert Heijn te Son en Breugel op 2 april 2021 (Goede Vrijdag).

8. Aanvraag Cordeel Bommenregeling / John Frenken

In 2019 is het bedrijf Cordeel tijdens graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw van een distributiecentrum op Ekkersrijt 3102 gestuit op een fosforgranaat. Op advies van de EOD is er destijds een explosievenonderzoek uitgevoerd. De gemeente wordt gevraagd om gebruik te maken van de ‘Bommenregeling’ waarbij 70% van de gemaakte kosten teruggevraagd kunnen worden via het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het college besluit:

  1. geen medewerking te verlenen aan het verzoek van Cordeel om gebruik te maken van de Bommenregeling;
  2. Cordeel hier per brief over te informeren.

8. Verkoop grond Prodrive Sciencepark 5055 5057 / Jan Boersma

Prodrive heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de realisatie van een nieuw bedrijfspand op Sciencepark 5055 / 5057. Voor de realisatie van dit nieuwe pand heeft Prodrive verzocht om circa 159 m2 te kopen van de gemeente. De grond zal feitelijke worden gekocht door J.V. Beheer B.V.

Het college besluit:

  1. een deelperceel ter grootte van 159m2 van een perceel dat kadastraal bekend is als Son en Breugel, Sectie B nummer 2553 te verkopen aan J.V. Beheer B.V. voor een grondprijs van €216,50 p/m2 voor de realisatie van een nieuw bedrijfspand;
  2. in te stemmen met de concept koop- en verkoopovereenkomst zoals deze is voorgelegd.

9. Samenwerkingsovereenkomst Klimaatportaal Zuidoost Brabant 2021-2027 / Jan Boersma

Op 31 december 2020 is de samenwerkingsovereenkomst Waterportaal Zuidoost Brabant afgelopen. De regionale samenwerking heeft geleid tot kostenbesparingen, ontwikkeling en uitwisseling van kennis, capaciteit en diensten op het gebied van stedelijk waterbeheer. Bijvoorbeeld een gezamenlijk project met Waterschap de Dommel om de overstortfrequentie van de randvoorzieningen te monitoren. De focus van de netwerkorganisatie is gedurende de duur van de overeenkomst verbreed van uitsluitend doelmatig beheer van de afvalwaterketen naar de gehele waterketen en het stedelijk watersysteem. De netwerkorganisatie is voornemens om de samenwerking voort te zetten door het sluiten van een nieuwe bredere samenwerkingsovereenkomst: Klimaat-portaal Zuidoost Brabant 2021 – 2027.

Het college besluit:

  1. de overeenkomst Samenwerkingsovereenkomst Klimaatportaal Zuidoost Brabant 2021 – 2027 aan te gaan conform bijgevoegd contract;
  2. in te stemmen met de in het Jaarplan 2021 benoemde activiteiten en bijbehorende personele inzet;
  3. in te stemmen met de benodigde projectkosten om het Jaarplan 2021 ten uitvoer te kunnen brengen, zijnde € 14.067,-. In de begroting zijn voldoende middelen geraamd voor de bijdrage aan het klimaatportaal.

De burgemeester draagt de ondertekening van deze overeenkomst op aan wethouder Boersma.

10. Beleidsregels TONK Son en Breugel / Paul van Liempd

Het Rijk heeft gemeenten de opdracht gegeven tijdelijk inkomensondersteunende maatregelen aan inwoners te bieden in verband met de coronacrisis. De Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk) moet voorzien in een bijdrage van woonkosten in de eerste helft van 2021. De gemeente stelt hiervoor beleidsregels vast die onderdeel uitmaken van het Bijzondere Bijstandsbeleid.

Het college besluit:

  1. de beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten Tonk Son en Breugel 2021 vast te stellen;
  2. de Rijksmiddelen voor Tonk te gebruiken voor het uitvoeren van de regeling;
  3. in te stemmen met de raadsinformatietekst ten behoeve van de eerstvolgende raadsinformatiebrief.

11. Uitspraak Raad van State inzake Camtronics B.V. / John Frenken

Het college neemt kennis van de uitspraak van de Raad van State in hoger beroep van Camtronics tegen de door het college verleende omgevingsvergunning voor vestiging van de kringloopwinkel. Uitspraak: beroep is ongegrond en de gemeente in het gelijk gesteld.