Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris

1. Interne (niet openbare) besluitenlijst en openbare besluitenlijst d.d. 18 april 2023 - Suzanne Otters

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2.  Nieuwe beslissing op bezwaar n.a.v. uitspraak rechtbank - Suzanne Otters

Naar aanleiding van een op 16 februari 2022 ingediend beroepschrift heeft op 24 maart 2023 een zitting plaatsgevonden bij de Rechtbank Oost-Brabant, waarbij het beroepschrift inhoudelijk is behandeld. Na afloop van de behandeling heeft de rechter meteen uitspraak gedaan. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en het college opgedragen om binnen 6 weken een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen.

Het college besluit:

  1. een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen met in achtneming van de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant d.d. 24 maart 2023;
  2. het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren;
  3. het bezwaarschrift gedeeltelijk gegrond te verklaren en het bestreden besluit te wijzigen, met dien verstande dat handhavend wordt opgetreden tegen het zonder de vereiste omgevingsvergunning bouwen van de vier schuilhutten;
  4. het bezwaar voor het overige ongegrond te verklaren;
  5. het verzoek om vergoeding van proceskosten toe te wijzen, met dien verstande dat de vergoeding reeds is betaald bij de beslissing op bezwaar d.d. 10 januari 2022;
  6. voor de verdere motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.

3. Overschrijven gedeelte overeenkomst ontwikkeling Hooijdonk - Jelle de Jong

De initiatiefnemers van het wijzigingsplan Hooijdonk gaan het perceel niet overkopen. De huidige eigenaren maken de procedure (om de bestemming te wijzigen van bedrijf naar wonen) af, maar worden daarmee ook verantwoordelijk voor de planschade. In dit voorstel wordt geregeld dat voor het deel planschade de oorspronkelijke overeenkomst ontbonden wordt en dat het verhalen van de planschade via een nieuwe overeenkomst gelegd wordt bij de huidige eigenaren. Hiermee blijven de kosten financieel en juridisch gedekt.

Het college besluit:

  • de planschadeverhaalsovereenkomst aan te gaan;
  • de anterieure exploitatieovereenkomst voor het onderdeel planschade te ontbinden, nadat de overeenkomst uit beslispunt 1 door beide partijen ondertekend is.

4. Toelichting standpunten college inzake beroepszaken - Jelle de Jong

Tegen het besluit om een omgevingsvergunning te weigeren voor het tijdelijk legaliseren van vier opgerichte schuilhutten en het besluit om een last onder dwangsom op te leggen is beroep ingesteld bij de rechtbank Oost-Brabant te ’s-Hertogenbosch. De beroepen zijn op 24 maart jl. ter zitting behandeld. De rechter heeft het college opdracht gegeven om zijn standpunt met betrekking tot een tweetal punten toe te lichten.

Het college besluit schriftelijk een reactie te sturen naar de rechtbank Oost-Brabant en andere partijen inzake het beroep tegen het besluit om de omgevingsvergunning voor het tijdelijk legaliseren van vier opgerichte schuilhutten te weigeren en het beroep tegen het besluit om een last onder dwangsom op te leggen.

5. Maatregelen riolering 't Harde Ven - Jan Boersma

In 2021 heeft volgens planning een reiniging- en inspectieronde van de riolering in de wijk 't Harde Ven plaatsgevonden. Uit de beoordeling van de inspectie zijn benodigde maatregelen aan de riolering voortgekomen. GMB is binnen het raamcontract gevraagd een offerte uit te brengen om de benodigde maatregelen te treffen.

Het college besluit de opdracht te verstrekken aan GMB om maatregelen aan de riolering in 't Harde Ven te treffen.

6. Nieuwe aanpak duurzaamheidsprijs 2023 - Steven Grevink

Op 2 augustus 2021 is besloten om de aanpak van de duurzaamheidsprijs aan te passen. De aanpassingen die toen zijn voorgesteld hebben niet geleid tot meer aanmeldingen. We stellen voor om de duurzaamheidsprijs anders in te richten, zodat we de problemen structureel kunnen aanpakken. In de nieuwe aanpak blijft het doel van de duurzaamheidsprijs hetzelfde:  duurzame initiatiefnemers in het dorp in het zonnetjes zetten. Met de nieuwe aanpak maken we het aanmeldingsproces laagdrempelig en verlagen we de tijds- en kosteninvestering voor de gemeente.

Het college besluit:

  • de nieuwe aanpak voor de duurzaamheidsprijs 2023 vast te stellen;
  • de raad te informeren via de bijgevoegde RIB over de nieuwe aanpak van de duurzaamheidsprijs.

7. Volmacht ondertekening samenwerkingsovereenkomst BEN  - Steven Grevink

Acht gemeenten in Nederland realiseren met steun van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bovenregionaal expertisenetwerk Jeugdhulp (BEN) in hun landsdeel. Deze acht expertisenetwerken zijn bedoeld om jeugdigen en ouders die met complexe problemen en ondersteuningsbehoeften kampen te helpen. Dit gebeurt door onder andere het verlenen van stimuleringssubsidies. Om de beschikbare middelen aan te vragen en te ontvangen uit het BEN dienen de regiogemeenten in de jeugdhulpregio Zuidoost-Brabant een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Dit mag door één gemeente (Eindhoven) volmacht te verlenen namens de hele regio te ondertekenen.

Het college besluit aan wethouder Toub van de gemeente Eindhoven volmacht te verlenen, om namens de gemeente Son en Breugel de “Samenwerkingsovereenkomst doorontwikkeling RET 2023 Bovenregionaal Expertisenetwerk jeugd Brabant/Zeeland en vertegenwoordiging van gemeenten/ Regionale ExpertTeams 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023” en de  “Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Innovatiebudget Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Brabant/Zeeland en vertegenwoordigers van gemeenten/Regionale Expert-Teams 1  januari 2023 tot en met 31 december 2024” te ondertekenen zodat middelen vanuit het Bovenregionaal Expertise Netwerk Jeugd Brabant/Zeeland aangevraagd kunnen worden.

8. Zienswijze concept-begroting 2024 en concept werkprogramma 2023-2024 MRE  - Suzanne Otters

Op 14 maart jl. heeft het Dagelijks Bestuur MRE de conceptbegroting 2024 en het concept-werkprogramma 2023-2024 aangeboden aan college en gemeenteraad. Op basis van de gemeenschappelijke regeling wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. Het college neemt kennis van het beide documenten en stelt de gemeenteraad voor een zienswijze in te dienen.

Het college besluit:

  • kennis te nemen van:
  1. de aanbiedingsbrief conceptbegroting 2024 en concept-werkprogramma 2023-2024 Metropool-regio Eindhoven;
  2. de conceptbegroting 2024 Metropoolregio Eindhoven;
  3. het concept-werkprogramma 2023-2024 Metropoolregio Eindhoven.
  • de gemeenteraad voor te stellen een zienswijze in te dienen op conceptbegroting 2024 MRE en op het concept-werkprogramma 2023-2024;
  • in te stemmen met de concept-zienswijze van Son en Breugel.

9. Beleidsregel: Uitgifte onroerende zaken na het Didam-arrest - Jan Boersma

Op 26 november 2021 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan in het Didam-arrest. Dit arrest heeft gevolgen voor de verhoudingen tussen de gemeente en marktpartijen bij uitgifte van onroerende zaken. In het arrest is bepaald dat de gemeente op basis van het gelijkheidsbeginsel gelijke kansen moet bieden aan partijen bij uitgifte van onroerende zaken. Dit wil zeggen dat bij de verkoop van bijvoorbeeld een bouwkavel, wij als gemeente de gelegenheid moeten bieden aan potentiele gegadigden om mee te dingen naar de bouwkavel indien er redelijkerwijs meerdere serieuze gegadigden te verwachten zijn voor de aankoop. Met het vaststellen van de beleidsregel: Uitgifte onroerende zaken na het Didam-arrest is voor zowel de gemeente als marktpartijen duidelijk hoe de gemeente Son en Breugel om wil gaan met uitgifte van onroerende zaken.

Het college besluit de beleidsregel: Uitgifte onroerende zaken n.a.v. van het Didam-arrest vast te stellen.

10. Kabelbaan Limburglaan - Jan Boersma

Op initiatief van de Jeugdgemeenteraad is er een kabelbaan geplaatst in de speeltuin aan de Limburglaan in de Gentiaan. In 2021 is deze kabelbaan afgesloten vanwege de geluidsoverlast die door aanwonenden werd ervaren. Op 31 januari 2023 heeft het college besloten om de kabelbaan te verplaatsen naar de speeltuin in ’t Zand. Na het collegebesluit is de geschiktheid van dit type kabelbaan opnieuw onderzocht. Hieruit bleek dat dit type kabelbaan niet geschikt is in een woonwijk, daarom wordt er geadviseerd om het eerdere besluit in te trekken en de kabelbaan niet te plaatsen in de speeltuin in ’t Zand.

Het college besluit in te stemmen met het intrekken van het besluit op 31 januari 2023 en de kabelbaan niet te plaatsen in de speeltuin in ’t Zand.

11. Bestuurlijke verantwoordingsrapportage ENSIA 2022 WOZ - Jan Boersma

Het college besluit in te stemmen met de verantwoordingsrapportage WOZ 2022.

12. Doorontwikkeling en beschikbaarheidsfinanciering Jeugdbescherming Brabant - Steven Grevink

Jeugdbescherming Brabant (JBB) is de grootste gecertificeerde instelling (GI) in de provincie Noord-Brabant en voert daarmee de meeste jeugdbeschermingsmaatregelen uit. In 2021 heeft JBB eind 2021 bij de vijf jeugdhulpregio’s aangegeven meer financiële ruimte nodig te hebben om kwaliteit, personeel en organisatorisch zaken op orde te brengen. Op basis hiervan is een bestuurlijke opdracht overeengekomen tussen de vijf jeugdhulpregio’s in Brabant en JBB. Uit het eerste resultaat van de conceptbegroting 2023 van JBB komt naar voren dat een structureel sluitende begroting zonder aangepaste financieringsafspraken niet kan worden bereikt. Door het reserveren van een beschikbaarheidsfinanciering blijft JBB als basisvoorziening beschikbaar voor onze jeugdigen.

Het college:

  1. neemt kennis van de resultaten van JB Bruist en het plan “Doorontwikkeling JBB 2022-2025”;
  2. stemt in met een beschikbaarheidsfinanciering voor JBB bestaande uit een reservering van maximaal €6.923,41 voor 2023, en deze middelen te dekken uit de reguliere middelen Jeugdbescherming en Jeugdreclassering;
  3. stemt in met het informeren van de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief.

13. Jaarverslag 2022 en ontwikkelingen Een 10 voor de Jeugd - Steven Grevink

Een 10 voor de Jeugd is de netwerksamenwerking gericht op alle activiteiten rondom inkoop van jeugdhulp. Bij deze inkoopsamenwerking zijn de volgende gemeenten aangesloten: Helmond, Peelgemeenten (Deurne, Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Asten), Geldrop-Mierlo, Nuenen, Veldhoven, Waalre en Son en Breugel. Een 10 voor de Jeugd houdt zich met verschillende taken en ontwikkelingen bezig. Met bijgevoegde raadsinformatieteksten en bijlagen wordt de gemeenteraad geïnformeerd over het jaarverslag 2022 en over de huidige ontwikkelingen.

Het college besluit:

  • om bijgevoegde raadsinformatietekst ‘Jaarverslag 2022 Een 10 voor de Jeugd en Transformatiefonds Verblijf’ op te nemen in de eerstvolgende raadsinformatiebrief;
  • om bijgevoegde raadsinformatietekst ‘Ontwikkeling kleinschalige verblijfsvoorzieningen jeugdhulp ZOB’ op te nemen in de eerstvolgende raadsinformatiebrief.