Aanwezig:
Hans Gaillard, burgemeester
John Frenken, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Paul van Liempd, wethouder
Jos de Bruin, wethouder
Rien Schalkx, secretaris Harrie Meeuwsen, directeur a.i.

1. Niet openbare besluitenlijst en openbare besluitenlijst d.d. 18 mei 2021 /Hans Gaillard

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2. Verordening Commissie bezwaarschriften 2021 / Hans Gaillard

De huidige Verordening behandeling bezwaar- en beroepschriften 1999 is op 15 december 1999 vastgesteld door de gemeenteraad. Aanleiding voor een wijziging van deze verordening is het ontbreken van een bepaling die de financiële vergoeding voor commissieleden regelt. Daarnaast is het noodzaak de algehele verordening te actualiseren.

Het college besluit:

  • de Verordening Commissie bezwaarschriften 2021 vast te stellen;
  • het raadsvoorstel "Vaststellen Verordening Commissie bezwaarschriften 2021" voor te leggen aan de gemeenteraad.

3. Inkoop Spoed Eisende Zorg 2022 en verder / Paul van Liempd

Spoed Eisende Zorg (SEZ) wordt ingekocht op de schaal van de jeugdzorgregio ’21 voor de jeugd’. Het college wordt gevraagd in te stemmen met de procedure van Europese aanbeste-ding SAS (sociale en andere specifieke diensten) en met contractering voor vier jaren met een optie tot verlenging.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met het aanbesteden van spoedeisende zorg op de schaal van 21 gemeenten, om deze zorgvorm te behouden voor onze inwoners;
  2. in te stemmen met de procedure van Europese aanbesteding ‘SAS, sociale en andere specifieke diensten’;
  3. in te stemmen met contractering voor de periode van vier jaren (vanaf 2022) met een optie tot verlenging.

4. Schriftelijk vragen Dorpsbelang over het afschaffen van de gemeentegids / Paul van Liempd

De fractie Dorpsbelang heeft schriftelijke vragen gesteld over het afschaffen van de gemeentegids.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de brief met de beantwoording van de vragen;
  2. in te stemmen met de beantwoording van de vragen;
  3. akkoord te gaan met de verzending van de brief aan de raadsleden.

5. Programma organisatie Covid-19 GGD / Jos de Bruin

Voor de bestrijding van het coronavirus is naast de reguliere organisatie een Corona program-ma organisatie binnen de GGD opgebouwd. De voorgelegde bijlage geeft een beschrijving van de Corona programma organisatie van de GGD Brabant-Zuidoost en de aansturing daarvan. Deze ontvangt het college op verzoek van het GGD bestuur. De informatie is tevens door de Griffie aangeboden aan de gemeenteraad.

Het college neemt kennis van de Programma-organisatie Covid-19 bestrijding.

6. Planetenlaan - Eind; vaststellen eindplan en anterieure overeenkomst / John Frenken

Op 8 februari 2016 heeft het college besloten om in principe medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van een woongebied op het terrein gelegen aan de Planetenlaan en Eind. Vanaf dat moment is in een interactief proces tussen de initiatiefnemers, omwonenden en gemeentelijke vertegenwoordigers, en met tussentijdse consultatie van het college en de raadscommissie Grondgebiedzaken, gewerkt aan een eindplan. Als resultaat is op 23 november 2020 aan de raadscommissie Grondgebiedzaken het eindplan gepresenteerd. De commissie heeft toen ingestemd met het eindplan, zodat de initiatiefnemer kan overgaan tot het opstellen van een (ontwerp)bestemmingsplan. Alle afspraken die samenhangen met de planontwikkeling van deze locatie zijn inmiddels vastgelegd in de concept “Anterieure overeenkomst herontwikkeling locatie Planetenlaan - Eind te Son en Breugel”. Hiermee wordt de rechtsverhouding tussen de gemeente en de initiatiefnemers vastgelegd als basis voor het opstellen van het vereiste (ontwerp)bestemmingsplan.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met het “eindplan Eind/Planetenlaan” d.d. 09-02-2021;
  2. in te stemmen met de “anterieure overeenkomst herontwikkeling locatie Planetenlaan - Eind te Son en Breugel”;
  3. tijdens een persmoment gezamenlijk tot ondertekening van de anterieure overeenkomst over te gaan.

7. Beeldvormende raad Gemeentelijk Rioleringsplan 2022-2026 / Jan Boersma

Het vigerende Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) beslaat de planperiode 2016-2022 en is der-halve aan herziening toe. Dit jaar zijn we gestart met het vernieuwen van het GRP. Eén van de eerste stappen is geweest om via een digitale enquête bij onze inwoners op te halen hoe zij tegen bepaalde thema's aankijken. De resultaten van deze publiekspeiling worden gebruikt als input voor de beeldvormende raad van 17 juni 2021. In deze beeldvormende raad worden op een interactieve manier de bestuurlijke en politieke ambities voor de komende planperiode opgehaald.

Het college stemt in met het houden van een beeldvormende bijeenkomst op 17 juni 2021 met betrekking tot het ophalen van de bestuurlijke en politieke kaders en prioriteiten voor het nieuw op te stellen GRP 2022-2028.


8. Beslissing op bezwaar afwijzen aanvraag Tozo 3 / Paul van Liempd

Op 7 januari 2021 besluit het college om de aanvraag om een bijstandsuitkering voor levens-onderhoud op grond van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo 3) af te wijzen. Op 22 februari 2021 ontvangt het college een bezwaarschrift van de bezwaar-maker tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om het bezwaar-schrift niet-ontvankelijk te verklaren.

Het college besluit:

  • het bezwaarschrift niet-ontvankelijk te verklaren;
  • voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriften-commissie.

9. Presentatie Monitor Sociaal Domein juni 2021 / Paul van Liempd

Twee maal per jaar wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen in het sociaal domein. De presentatie Monitor Sociaal Domein geeft informatie over beleidsont-wikkelingen en uitgevoerde projecten in het voorgaande jaar. Daarnaast wordt een kleine doorkijk geboden naar het huidige en volgende jaar.

Het college besluit kennis te nemen van de presentatie Monitor Sociaal Domein juni 2021 en agendeert deze voor de Politieke Avond in juni.

10. Armoedebeleid 2021-2024 / Paul van Liempd

Het huidige armoedebeleid dateert uit 2007. In februari 2019 werd het onderwerp ‘armoede’ ingebracht tijdens de commissievergadering Burgerzaken. In eerste instantie ging het over stille armoede, maar later werd het onderwerp breder getrokken. Er is een plan van aanpak geschre-ven om te komen tot een nieuwe nota armoedebeleid. De GGD heeft het onderzoek naar armoede en inkomensregelingen in Son en Breugel uitgevoerd. In de rapportage worden aanbevelingen gegeven voor het armoedebeleid. De rapportage en aanvullend onderzoek hebben geleid tot de nieuwe nota Armoedebeleid 2021-2024. Deze nota armoedebeleid wordt ter advisering naar de Adviesraad Sociaal Domein gestuurd.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de nota Armoedebeleid 2021-2024;
  2. in te stemmen met de nota Armoedebeleid 2021-2024;
  3. de nota Armoedebeleid 2021-2024 ter advisering vrij te geven aan de Adviesraad Sociaal Domein.

11. Verzoek subsidie Zwembad Son / Jos de Bruin

Voor een tegemoetkoming voor het exploitatietekort van het Zwembad Son door de opgelegde maatregelen in het kader van COVID 19 kan een beroep worden gedaan op Regeling specifieke uitkering zwembaden en ijsbanen COVID-19. De exploitant van Zwembad Son heeft hiervoor een concreet verzoek gedaan. Een specifieke uitkering wordt uitsluitend verstrekt indien de gemeente het daadwerkelijke exploitatietekort van een zwembad of ijsbaan compenseert.

Het college besluit:

  1. vast te houden aan de hoogte van de huidige subsidie conform de door de raad gestelde kaders en wijst het verzoek voor verhoging van de subsidie af;
  2. aan het Zwembad Son over 2020 extra een eenmalige aanvullende subsidie te verlenen als tegemoetkoming in de exploitatie door de gedwongen sluiting van Zwembad Son als gevolg van de landelijke maatregelen COVID 19, onder de voorwaarde dat de gemeente Son en Breugel in aanmerking komt voor een bijdrage uit Regeling specifieke uitkering zwembaden en ijsbanen COVID-19, waarbij de hoogte van de ondersteuningssubsidie uiteindelijk wordt bepaald door de definitieve toekenning op grond van de Regeling specifieke uitkering zwembaden en ijsbanen COVID-19;
  3. de subsidie te verlenen in de vorm van een voorschot ter hoogte van maximaal €115.472,-, afgestemd op de hoogte in de beschikking van het ministerie, en deze betaalbaar te stellen nadat de specifieke uitkering is verleend;
  4. een aanvraag in te dienen bij de Minister voor Medische Zorg voor een uitkering in het kader van Regeling specifieke uitkering zwembaden en ijsbanen COVID-19om het exploitatietekort 2020 van het Zwembad Son te compenseren.

12. Concept programmabegroting GGD 2022 en notitie vroeghulp / Jos de Bruin

Op 15 maart 2021 heeft de GGD Brabant-Zuidoost de gemeenteraad de concept programma-begroting 2022 en de notitie vroeghulp toegezonden met het verzoek om hierop een zienswijze te geven. De begroting heeft geleid tot het indienen van een positieve zienswijze. Het college heeft besloten het raadsvoorstel voor te leggen aan de raad.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de GGD conceptprogrammabegroting 2022 en de notitie vroeghulp;
  2. het raadsvoorstel voor te leggen aan de gemeenteraad;
  3. de financiële gevolgen voor de gemeente Son en Breugel te verwerken in de begroting.

13. Beleidsplan Bibliotheek Dommeldal 2021-2024 / Jos de Bruin

Het bibliotheekwerk in de gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a. en Son en Breugel wordt door Bibliotheek Dommeldal uitgevoerd op basis van een bestuursovereenkomst. Het was wenselijk om voorafgaand aan een nieuwe overeenkomst een visie op bibliotheekwerk vast te stellen om op basis daarvan de overeenkomst aan te gaan. In nauwe afstemming tussen verschillende ambtenaren van verschillende disciplines uit de drie gemeenten en de bibliotheek heeft de bibliotheek een beleidsplan opgesteld.

Het college besluit:

  1. het beleidsplan van de Bibliotheek Dommeldal ter kennisgeving aan te nemen;
  2. in te stemmen met het raadsvoorstel en dit aan te bieden bij de Raad.