Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris
 

1 Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 20 februari 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

2 Interne-niet openbare-besluitenlijst 20 februari 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

3. Voornemen invordering verbeurde dwangsom

Voordat kan worden overgegaan tot het nemen van een invorderingsbesluit, dient op grond van jurisprudentie een voornemen tot invordering te worden genomen. Het ondertekenen van een voornemen tot invordering is niet opgenomen in het mandaatregister. Dit heeft tot gevolg dat het college moet besluiten tot het voornemen tot invordering. Met dit collegebesluit wordt aan het college verzocht om het voornemen tot invordering van een verbeurde dwangsom te ondertekenen.

Het college besluit over te gaan tot het voornemen tot invordering van de verbeurde dwangsom.

4 Verzoek van Provincie toezegging niet bouwen op begraafplaats Wolfswinkel 

De provincie heeft gevraagd om een toezegging van uw college dat er op de begraafplaats Wolfwinkel geen bouwmogelijkheden zijn naast het bouwen van het crematorium. Voorgesteld wordt in te stemmen met deze toezegging. 

Het college besluit in te stemmen met de gevraagde toezegging dat er geen verdere bouwmogelijkheden zijn op de begraafplaats, behalve de bouw van het crematorium. Dit vast te leggen in de eerstvolgende aanpassing van het Omgevingsplan.

5 Landelijke Tarieven GI's Son en Breugel

De jeugdbescherming staat landelijk onder druk. Om het stelsel te verbeteren hebben het Rijk, de VNG en de Gecertificeerde Instellingen bestuurlijke afspraken gemaakt over landelijke tarieven voor  de Gecertificeerde Instellingen per januari 2024. Binnen de regio Zuidoost-Brabant zijn vier Gecertificeerde Instellingen actief. Per instelling zijn aparte afspraken gemaakt over de tarieven met als basis de landelijke tarieven zoals opgesteldin de bestuurlijke afspraken. Dit brengt een tariefstijging met zich mee waarvoor de gemeente Eindhoven namens de regiogemeenten een addendum en aanvullende overeenkomst aangaat.

Het college besluit

  1. De tarieven voor de Gecertificeerde Instellingen per 1 januari 2024 als volgt vast te stellen:

    a. Jeugdbescherming Brabant: het landelijk basistarief verhoogd met een generieke opslag van 3% ten behoeve van de beschikbaarheidsfunctie en innovatie en een opslag voor bijzondere pupilkosten voor Ondertoezichtstelling (OTS) en Voogdij (VO), zonder inlooppad.
    b. William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering: het landelijk basistarief verhoogd met een generieke opslag van 2% ten behoeve van het buffervermogen en een opslag voor bijzondere pupilkosten voor OTS en VO met een inlooppad van 1 jaar.
    c. Leger des Heils Jeugdbescherming & Jeugdreclassering: het landelijk basistarief verhoogd met een generieke opslag van 2% ten behoeve van het 
    buffervermogen en een opslag voor bijzondere pupilkosten voor OTS en VO zonder inlooppad
    d. Jeugdbescherming Regio Amsterdam, opererend onder de handelsnaam Jeugd Veilig Verder: het landelijk basistarief verhoogd met een opslag voor bijzondere pupilkosten voor OTS en VO, zonder inlooppad.

  2. In te stemmen met het aangaan van het “Addendum op de overeenkomst Dienstverlening Jeugdbescherming en Jeugdreclassering tussen [GI] en gemeente Eindhoven (namens de regiogemeenten Zuidoost-Brabant)” conform beslispunt 1 voor de vier GI’s voor het vastleggen van de tarieven 2024, welke onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de lopende overeenkomsten JB-JR.
  3. In te stemmen met het aangaan van de “Aanvullende overeenkomst Dienstverlening Jeugdbescherming en Jeugdreclassering tussen [GI] en gemeente Eindhoven (namens de regiogemeenten Zuidoost-Brabant)” naar aanleiding van nieuwe tariefafspraken 2024 aanvullend op het in dit kader opgestelde en gepubliceerde Addendum” met de vier GI’s conform het eerste beslispunt.
  4. De burgemeester te verzoeken volmacht te geven aan de burgemeester van de gemeente Eindhoven met het recht van assumptie en substitutie door een lid van het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven om de in beslispunt 2 en 3 genoemde addenda en overeenkomsten te ondertekenen. Die overeenkomsten en addenda zijn ook bindend voor de gemeente Son en Breugel.
  5. In te stemmen met het informeren van de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief.

6 Schriftelijke raadsvragen Centrumvisie Son

Op 31 januari 2024 heeft Dorpsvisie schriftelijke vragen aan het college gesteld over de Centrumvisie Son. Voor de beantwoording zijn door de projectgroep concept antwoorden voorbereid.

Het college besluit om de concept antwoorden vast te stellen en deze voor te leggen aan de Dorpsvisie en de gehele gemeenteraad.

7 Adviserende raadssessie Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040

Op 8 februari jl. heeft MRE de consultatieversie van de Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040 ter consultatie aan het college aangeboden. Het college vindt het belangrijk om de raad actief te betrekken bij het opstellen van een reactie op deze visie. In een adviserende raadssessie kunnen raadsleden hun inbreng geven.

Het college neemt kennis van de consultatieversie van de Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040.2. Het college stemt in met de Memo bij adviserende sessie over de consultatieversie van de Regionale Mobiliteitsvisie MRE 2040.

8 Beantwoording raadsvragen; initiatief om in Wolfswinkel 3 RvR-titels te faciliteren en afwijzing 14 woningen

Naar aanleiding van een artikel in de MooiSonenBreugelkrant over initiatiefvoorstellen voor woningbouw in Wolfswinkel zijn door de raad enkele vragen gesteld. Het college stelt de beantwoording op de gestelde vragen vast en besluit de raad conform te informeren.

Het college besluit om de raad het memo ‘Beantwoording raadsvragen; particulier initiatief om in Wolfswinkel 3 RvR-titels te faciliteren en afwijzing 14 woningen n.a.v. persbericht’, toe te sturen.

9 Buurkracht buurtaanpak Gentiaan

In november 2022 hebben we samen met Buurkracht een buurtaanpak georganiseerd in Breugel. Deze aanpak hebben we in december 2023 afgerond. Vanwege een samenloop van omstandigheden, was de buurtaanpak minder succesvol dan verwacht. Een buurtaanpak is in het verleden wel succesvol geweest. Daarom zijn we voornemens twee nieuwe buurtaanpakken op te zetten in samenwerking met Buurkracht in de Gentiaan. De kosten van de aanpak worden grotendeels gedekt door het Ministerie van BZK.

Het college stemt in met:

  • Het organiseren van twee buurtaanpakken op het thema energiebesparing, klimaatadaptatie of kleinschalige opwek in de Gentiaan in samenwerking met Buurkracht.
  • Bij een positieve afronding van de buurtacties de kosten voor een verlenging van anderhalf jaar ten laste van de middelen uit de regeling “Capaciteit Decentrale Overheden voor Klimaat- en Energiebeleid” (CDOKE) te brengen. De overige worden gedragen door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de participatie coalitie.
  • De gemeenteraad te informeren via een RIB.

10 De Groene Zone Zonnepanelen (DGZ-Z)

De gemeente Son en Breugel nam in de periode van 1 april 2018 tot 1 april 2022 deel aan De Groene Zone Zonnepanelen 1.0. Er zijn in totaal op 262 daken van particuliere woningen zonnepanelen geplaatst in deze periode. Dit succes zetten we voort met “De Groene Zone 1.1” (DGZ-Z). In deze nieuwe aanpak richten we ons specifiek op inwoners met een kleine beurs, Vereniging van Eigenaren en particuliere verhuurders. We stellen de gemeenteraad voor om deel te nemen aan De Groene Zone Zonnepanelen 1.1. De totale ambitie is om in een periode van 3 tot 5 jaar op 198 daken van particuliere woningen zonnepanelen te realiseren, wat bijdraagt aan de opwek van duurzame elektriciteit. Daarnaast is de doelgroepambitie voor Son en Breugel dat van de 198 installaties van de totale ambitie, 66 installaties specifiek gerealiseerd zijn binnen de doelgroepen.

Het college besluit aan de gemeenteraad voor te stellen, om:

  • Deel te nemen aan het project De Groene Zone Zonnepanelen 1.1 Metropool Regio Eindhoven.
  • De uit het projectplan voortvloeiende en daarmee samenhangende activiteiten tot de publieke taak van de gemeente Son en Breugel te rekenen.