Aanwezig:
Hans Gaillard, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris

1. Interne (niet openbare) besluitenlijst en openbare besluitenlijst d.d. 21 maart 2023 - Hans Gaillard

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2. ENSIA 2022 DigiD en Suwinet - Hans Gaillard

Het college van de gemeente Son en Breugel legt over het jaar 2022 verantwoording af over de stand van zaken op het gebied van informatiebeveiliging binnen de gemeentelijke organisatie. Dit gaat op basis van de Eenduidige Normatiek Single lnformation Audit (= ENSIA) systematiek.

Het college stelt vast:

  • dat bij gemeente Son en Breugel de verantwoording over DigiD is afgelegd;
  • dat bij gemeente Son en Breugel de verantwoording over Suwinet is afgelegd.

3. Juridische kwaliteitszorg gemeente Son en Breugel - Hans Gaillard

In het rapport ‘Juridische kwaliteitszorg gemeente Son en Breugel’ is opgenomen hoe de juridische functie in de gemeente Son en Breugel is georganiseerd en hoe de juridische kwaliteit van onze producten en diensten nog beter kan worden geborgd.

Het college besluit het rapport ‘Juridische kwaliteitszorg gemeente Son en Breugel’ vast te stellen.

4. Overzicht besluiten in mandaat genomen week 13 2023 - Hans Gaillard

Het college wordt periodiek geïnformeerd over besluiten die in mandaat zijn genomen. Het overzicht bevat besluiten die in de afgelopen periode namens het college of de burgemeester genomen zijn.

Het college neemt kennis van het overzicht besluiten in mandaat genomen week 13 2023.

5. Machtiging vertegenwoordiging verzoek om voorlopige voorziening en bezwaarschrift - Hans Gaillard

Er is een bezwaarschrift en een verzoek om voorlopige voorziening binnengekomen tegen een omgevingsvergunning kap. De behandeling van deze zaken wordt opgepakt door de adviseur groen van de gemeente. Hij is echter niet gemachtigd om het college te vertegenwoordigen. Dat wordt doormiddel van dit machtigingsbesluit geregeld.

Het college besluit om de adviseur openbaar groen te machtigen om het college te vertegenwoordigen inzake de behandeling van het verzoek om voorlopige voorziening en het bezwaarschrift tegen een omgevingsvergunning kap, conform machtigingsbesluit.

6. Aanwijzing loco secretaris - Jelle de Jong

De vervanging van de gemeentesecretaris dient geborgd te zijn binnen de organisatie. In verband met het aanstaande vertrek van de eerste loco secretaris is het van belang om een nieuwe vervanger aan te wijzen voor de gemeentesecretaris. Het gaat om een tijdelijke aanwijzing die gerelateerd is aan de huidige bezetting binnen het team Sturing en coaching. Op het moment dat de managers zijn benoemd dan wordt de aanwijzing van de vervangers opnieuw bezien.

Het college besluit als vervanger van de gemeentesecretaris aan te wijzen, gelet op artikel 106 van de gemeentewet, ingaande 28 maart 2023: eerste en tijdelijke vervanger, de heer H.A.J. Loos, coördinator a.i. team Red en Strategie en Advies.

7. Beëindigen pilot zon langs A50 - Steven Grevink

Sinds 2019 hebben we samen met Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gewerkt aan het realiseren van een pilot van Zon langs de A50 (zonnepanelen). Er is door de Rijkspartijen geconstateerd dat de knoop Ekkersweijer onvoldoende ruimte biedt om binnen de gestelde kaders tot concrete ontwikkeling te komen. Hierdoor is er onvoldoende volume om tot een eigen aanbesteding te komen. De overige gronden die in beeld zijn gaan mee in de OER-aanvraag voor de A2, die door de RES al is ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

Het college besluit om:

  • kennis te nemen van de brief van het Ministerie van EZK over het beëindigen van het pilotproject zon langs A50 in Son en Breugel;
  • de gemeenteraad te informeren bij de eerstvolgende raadsinformatiebrief.

8. Omgevingswet besl. raad def delegatie bindend adviesrecht verplicht adviesrecht verlengde procedure - Jelle de Jong

De afgelopen maanden is de raad via informatieve en beeldvormende bijeenkomsten meegenomen in de door de gemeenteraad te maken keuzes en besluitvorming voor 4 onderdelen in het kader van de Omgevingswet. Het betreft de onderdelen ‘delegatie’, ‘participatie in relatie tot de Omgevingswet’, ‘verlengde procedure’ en ‘het bindend adviesrecht door de raad’. De uitkomst van de drie bijeenkomsten heeft richting gegeven aan het concept raadsvoorstel en -besluit dat door de gemeenteraad genomen moet worden. Het concept raadsvoorstel en -besluit is volgens afspraak (voorafgaand aan het oordeelsvormende vergadering van de raad), met de raadsleden gedeeld om inhoudelijke vragen te stellen c.q. opmerkingen te plaatsen (periode 28 februari t/m 10 maart 2023). De ingediende vragen c.q. opmerkingen zijn (deels) meegenomen in het definitieve concept raadsvoorstel en -besluit dat nu voor de oordeelsvormende vergadering wordt aangeboden.

Het college besluit om:

  1. in te stemmen met de beantwoording van de ingediende vragen/opmerkingen als opgenomen in de memo “Omgevingswet; beantwoording ingediende vragen c.q. opmerkingen ten aanzien van het concept voorstel en -besluit "Omgevingswet; besluitvorming 'delegatie', 'bindend adviesrecht', 'verplichte participatie' en 'verlengde procedure' “ d.d. 22 maart 2023;
  2. het raadsvoorstel en het concept raadsbesluit vast te stellen;
  3. de raad het raadsvoorstel en het concept raadsbesluit toe te sturen.

9. Beeldvormende bijeenkomst raad Grondstoffenbeleid - Jan Boersma

Son en Breugel is in 2022 toegetreden tot Blink. Bij de toetreding tot Blink is besloten de huidige dienstverlening in stand te houden en in 2023 een nieuwe afweging te maken over het serviceniveau. Deze afspraak is bekrachtigd in het collegeprogramma 2022-2026. Dit is de aanleiding voor het opstellen van een nieuw grondstoffenbeleidsplan. Op 20 april 2023 gaat het college met de raad in gesprek over de ideeën en voorkeuren die de raadsfracties hebben over de ontwikkeling van de afvalinzameling en afvalpreventie.

Het college besluit om de beeldvormende notitie vast te stellen en voor te leggen aan de gemeenteraad.

10. Beleid energieopwekking gebouwde omgeving en warmtepompen - Steven Grevink

Vanwege de ontwikkeling van de techniek en de hoge elektriciteitskosten zien we een versnelling van diverse duurzaamheidsinitiatieven, zoals wind-op-dak, warmtepompen en zonnepanelen (niet op dak). Hierdoor nemen vergunning- en handhavingsverzoeken toe op verschillende thema’s. Als gemeente staan we positief tegenover duurzame ontwikkelingen. Het ontbreekt echter nu aan kaders om inwoners te stimuleren naar de meest wenselijke oplossingen. Daarom gaan we beleid opstellen om duidelijke kaders te bieden over wat wel en niet wenselijk is.

Het college besluit om facet opdracht te geven om beleid te ontwikkelen voor wind-op-dak, warmtepompen en zonnepanelen (niet op dak).

11. Sociaal Noodfonds Son en Breugel - Steven Grevink

De inflatie is historisch hoog, waardoor de kosten voor levensonderhoud en in het bijzonder voor energie flink zijn gestegen. Hierdoor dreigen steeds meer mensen in de financiële problemen te komen. Niet alleen minima, maar ook mensen met een laag- of middeninkomen. Om te voorkomen dat een groot aantal van hen in de schulden of armoede raken door de hoge inflatie en energiecrisis, is er een lokaal Sociaal Noodfonds ontwikkeld. Deze treedt een dag na de bekendmaking van de beleidsregels in werking met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.

Het college besluit om:

  1. de beleidsregels Sociaal Noodfonds Son en Breugel vast te stellen;
  2. in 2023 €15.000 in te zetten voor het Sociaal Noodfonds ten laste van fcl armoedebeleid;
  3. mandaat te verlenen aan de gebiedscoördinator van Lumens voor het uitvoeren van de beleidsregels Sociaal Noodfonds, conform mandaatbesluit;
  4. de gemeenteraad te informeren middels de eerstvolgende raadsinformatiebrief.

12. LEADER Het Groene Woud - Steven Grevink

Met de intentieverklaring bevestigt het college dat de gemeente Son & Breugel:
- onderdeel wil zijn van het LEADER programma Het Groene Woud (looptijd 2023 t/m 2027);
- bereid is de hiervoor benodigde cofinanciering beschikbaar te stellen.

Het college besluit de intentieverklaring te ondertekenen om onderdeel te willen zijn van
LEADER programma Het Groene Woud.

13. Notitie Beleidskader Sociaal Domein 2023-2026 - Steven Grevink

De notitie Beleidskader Sociaal Domein bevat de visie en ambities binnen het Sociaal Domein voor de komende 4 jaar. De versie die nu voorligt is het resultaat van de bespreking met de raad in de beeldvormende sessie van 22 september 2022. In deze versie is tevens het advies van de Adviesraad Sociaal Domein verwerkt.

Het college besluit:

  • in te stemmen met de notitie Beleidskader Sociaal Domein 2023-2026;
  • in te stemmen met de conceptbrief aan de Adviesraad Sociaal Domein met de bestuurlijke reactie op hun advies.

14. Plan van aanpak CMD maart 2023 - Steven Grevink

In 2022 heeft de rekenkamercommissie onderzoek gedaan naar het functioneren van het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD). De commissie heeft haar bevindingen, conclusies en aanbevelingen vastgelegd in het rapport Het CMD ontrafelt? De raad heeft op 9 maart jl. Ingestemd met de aanbevelingen en het college de opdracht gegeven een Plan van aanpak op te stellen waarmee invulling wordt gegeven aan de aanbevelingen van de rekenkamercommissie.

Het college besluit het Plan van aanpak Centrum Maatschappelijke Deelname vast te stellen en ter informatie aan de raad te sturen.